Početna Lafaboo blog Zašto je važno igrati se plastelinom u ranoj dobi?

Zašto je važno igrati se plastelinom u ranoj dobi?

Ponedjeljak, 20. veljača 2023.

Oblikovanja figurica od plastelina se svi rado sjećamo iz vlastitog djetinjstva. No plastelin za djecu nije samo zabavna igra, već i koristan alat za učenje vještina potrebnih za budući školski uspjeh.

Grafomotoričke vještine se odnose na sposobnost koordiniranja pokreta ruku, koja je potrebna djeci da pišu i crtaju. O grafomotorici se obično govori netom prije polaska u školu, ali je važno da se te vještine počnu razvijati još u ranom djetinjstvu, jer pružaju temelj za učenje i budući školski uspjeh. Plastelin se može koristiti za razvoj ovih vještina na nekoliko načina.

 

1. Igra s plastelinom omogućuje djeci da razviju svoje fine motoričke sposobnosti. To je zato što oblikovanje mase prstima i dlanovima pomaže ojačati mišiće u tim područjima. Rezultat toga je da djeca mogu bolje kontrolirati držanje bojica i olovki. 

2. Plastelin pomaže djeci u koordinaciji oka i ruke. Dok kreiraju figurice i oblike od plastelina, djeca pažljivo prilagođavaju oblike da dobiju ono što su zamislili. Ove radnje im pomažu razviti koordinaciju vizualne percepcije sa pokretima ruke, a te vještine su potrebne u pisanju i crtanju.

3. Plastelin može služiti kao zabavan način da se djeci predstave slova i brojevi prije nego se formalno upoznaju s njima na papiru. Stvaranje slova i brojeva plastelinom u raznim bojama, daje djeci osjećaj kako ti simboli izgledaju. To što nauče u ovoj ranoj dobi im pomaže kasnije tijekom formalnije nastave pisanja.

Sve u svemu, možemo se složiti da je plastelin svestran alat koji svakako potpomaže ranom razvoju male djece. Sljedeći put kad vidite dijete kako se igra s plastelinom, sjetite se da tijekom te zabavne igre, ono radi na razvitku važne vještine koja će ga pripremiti za školu i koristiti mu tijekom cijelog akademskog putovanja.

Sad kad znate sve benefite ove aktivnosti, na Lafaboo web shopu pronađite najbolji izbor raznih plastelina za sve uzraste.

PLASTELIN