Početna Lafaboo blog Zašto su vanjske aktivnosti iznimno važne za djecu?

Zašto su vanjske aktivnosti iznimno važne za djecu?

Ponedjeljak, 20. ožujak 2023.

Dolazak proljeća napokon nam daje priliku da provedemo više vremena na otvorenom. Mnoga djeca nemaju naviku provoditi vrijeme na zraku, te je zato važno da ih roditelji što više potiču u tome.

 

Igranje vani može biti vrlo korisno za djecu. Evo nekoliko razloga zašto:

Tjelesna vježba

Igranje vani djeci pruža priliku za tjelesno vježbanje, što je bitno za njihovo zdravlje i dobrobit. Trčanje, skakanje, penjanje i igranje igara pomažu u izgradnji snage, koordinacije i izdržljivosti.

 

Izloženost sunčevoj svjetlosti

Provođenje vremena vani djecu izlaže sunčevoj svjetlosti, što može pomoći u reguliranju ciklusa spavanja i potaknuti proizvodnju vitamina D. Vitamin D je važan za zdrav razvoj kostiju i funkciju imunološkog sustava.

 

Kreativnost i mašta

Igranje vani može potaknuti dječju kreativnost i maštu. Djeca mogu istraživati svoju okolinu, izmišljati igre i izmišljati priče, što im omogućuje da vježbaju svoju maštu i vježbaju kreativno rješavanje problema.

 

Socijalizacija

Igranje vani često uključuje interakciju s drugom djecom, što može pomoći djeci da razviju društvene vještine kao što su komunikacija, suradnja i rješavanje sukoba.

 

Povezanost s prirodom

Izlet u prirodu može djelovati umirujuće i oporavljajuće na djecu. Provođenje vremena vani može pomoći djeci da razviju osjećaj zahvalnosti i poštovanja prema prirodi, što može potaknuti na brigu o okolišu u budućnosti.

 

Ublažavanje stresa

Igranje vani može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe kod djece. Boravak u prirodi, udisanje svježeg zraka i bavljenje tjelesnom aktivnošću mogu pomoći u promicanju osjećaja opuštenosti i dobrobiti.

 

 

Igranje vani može pružiti brojne dobrobiti za djecu, od tjelesnog vježbanja i kreativne stimulacije do socijalizacije i oslobađanja od stresa. Poticanje djece da provode vrijeme vani može pomoći u promicanju zdravog razvoja i općeg blagostanja.

 

Nije dobro da djeca igru na otvorenom vide kao kaznu. Kako bi ju lakše prihvatili i bili uzbuđeni da idu van, predložite im razne igre i rekvizite za igru na otvorenom poput preskakanja užeta, puštanja zmajeva, igranja tenisa ili utrke u vrećama. Ukoliko su djeca još mala, možete im postaviti podlogu za igru u dvorište ili park, te se tako mogu igrati svojim najdražim igračkama i na otvorenom.

 

Na Lafaboo web shopu potražite razne igračke za igru na otvorenom!