Početna Lafaboo blog Top 3 najzabavnije jesenske aktivnosti za klince

Top 3 najzabavnijih jesenskih aktivnosti za klince

Srijeda, 12. rujan 2018.

Iako su dani još uvijek topli i sunčani, svjesni smo da je ljeto na izmaku. Posebno su to ovih dana osjetili školarci kojima su počele njihove školske i izvanškolske aktivnosti.

Baš zato što djeca jutra provode u školi i zatvorenim prostorima, jesen je idealno vrijeme da se klinci i roditelji zajedno zabave tijekom popodneva. Odvucite ih od plavih ekrana, jesen ima puno šarenijih boja! 

Vrlo je važno da mališani ostanu fizički, mentalno i društveno aktivni pa je ovo vrijeme kao stvoreno da ih uključite u kreativne jesenske aktivnosti.

Kada malo padne temperatura, i životinje vole više vremena provoditi na svježem zraku pa ćete u šetnji šumom najvjerojatnije sresti ježa, vjevericu ili djetlića. Druženje u prirodi uz biljni i životinjski svijet može biti vrlo zabavno i poučno.

Hajdemo redom, evo tri najzabavnije jesenske aktivnosti u kojima klinci mogu uživati ove jeseni.

1. Pođite u berbu jesenskih plodova

Jesen je doba kada ulicom zamirišu najfiniji, vrući čađavci. Šume su pune divljih, ali i pitomih plodova poput kestena, vrganja i sunčanica koje mogu poslužiti kao savršene namirnice u kuhinji.

Berba šumskih plodova, kesteni, žir

Osim šumskih plodova, u jesen se beru i kruške, jabuke i grožđe te orasi i lješnjaci koje su vrijedne ruke čitavu godinu uzgajale u svojim vinogradima i voćnjacima. Kroz igru djeci ispričajte zanimljivosti o jesenskim plodovima i zašto su oni važni za zdravlje.

Od kestenove bodljikave košuljice, žira i njegove kapice mogu se izrađivati preslatke figurice, čija izrada također zabavlja najmlađe.

2. Posadite drvo

Djeca pamte doživljaje i aktivnosti koje rade prvi puta. Sadnja drveta mogla bi im se tako zauvijek urezati u pamćenje.

Za sadnju je prije svega potrebno pažljivo odabrati mjesto na kojem će rasti. Korjenu treba puno prostora, dok je za rast mlade biljke važno svjetlo, pa pažljivo odaberite mjesto gdje će do njega dopirati sunce.

Nabavite drvo u rasadniku i dobro proučite upute o sadnji. Objasnite djetetu dobrobiti stabla koje sadite, zašto je važno iskopati duboku rupu i pored mladog stabla postaviti letvicu za zaštitu.

Sadnja drveta

Sadnja drveta ima pregršt pozitivnih i korisnih strana:

  • drveće proizvodi kisik,
  • dom je i sklonište za mnoge životinje,
  • može davati plodove,
  • stvara hladovinu i
  • može poslužiti da na njega postavite ljuljačku.

Jasno vam je da ove jeseni ne smijete propustiti sadnju drveta. Zalijevajte ga i promatrajte kako raste.

3. Izradite herbarij suhog lišća

Jesen je šarena, a šumsko tlo puno žutog, zelenog, smeđeg i crvenog lišća. Jeste li ikada čuli za herbarij? To je dnevnik sušenog lišća i biljaka koji može biti savršen edukativni materijal za najmlađe.

Navucite staru jaknu i tenisice i zaputite se s klincima u šumu. Pokupite šareno lišće s tla i spremite ga u vrećicu, ali pripazite da ga pritom ne oštetite. Nakon što ste se vratili kući vrijeme je za sušenje i izradu herbarija.

Postavite lišće u sredinu novinskog papira i preklopite drugom polovicom pa na to stavite teške knjige kao teret kojim ćete lišće "sprešati". Dok se lišće preša, na A4 papirima ispišite dnevnik lišća ili biljaka koje ste ubrali.

Kako izraditi herbarij

U dnevniku, na A4 papiru navedite sljedeće informacije:

  • o kojoj biljci se radi,
  • koji je njen latinski naziv,
  • kojoj porodici biljka pripada,
  • datum kada je ubrana,
  • tko ju je ubrao i
  • u kojoj šumi je ubrana.

Lišću je potrebno minimalno tjedan dana da se osuši i spreša, a nakon toga ga zalijepite na A4 papir gdje ste ispisali njegova obilježja. Papir možete popremiti u najlonsku košuljicu i sve zajedno arhivirati u mapu.

U ovo doba godine klincima počinju obaveze, no nemojte dozvoliti da slobodno vrijeme provode ispred televizora i računala već im pokažite najzabavnije jesenske čari. 

U vrtu i šumi djeca mogu kroz igru mnogo naučiti o biljnom i životinjskom svijetu. Jesen zaista može biti zabavna, provedite je na svježem zraku!

P.S. Kada obavite sve tri stavke sa popisa, možete učenje o biljkama nastaviti u toplini doma uz kreativne i edukativne igračke

Klik do igračaka za učenje