Početna Lafaboo blog Vodič za uspostavu dječje rutine spavanja

Vodič za uspostavu dječje rutine spavanja

Petak, 14. srpanj 2023.

San je jedan od najvažnijih aspekata zdravlja i raspoloženja malog djeteta. Rutina spavanja ne samo da pomaže vašem djetetu da se odmori i napuni energijom, već i vama omogućuje zasluženi odmor. Uvođenje rutine spavanja može biti izazovno, ali uz nekoliko korisnih savjeta i pomagala možete stvoriti okruženje koje će podržati miran i kvalitetan san za vaše dijete.

 

Uvedite rutinu prije spavanja

Razvijanje rutine prije spavanja pomaže signalizirati djetetovom tijelu da je vrijeme za opuštanje i san. To može uključivati ​​aktivnosti poput kupanja, pranja zubića, čitanja priče ili razgovora o danu. Izaberite aktivnosti koje smiruju dijete i koristite isti slijed svake večeri kako bi se stvorila konzistentnost. Aktivnost koju možete uvesti, a djeca će ju obožavati, je stavljanje svoje najdraže igračke na spavanje.

Malena Stella ima svoju pričicu, kahlicu, pelenu, mazilicu i krevet, te djeca mogu svaku večer proći cijelu rutinu spavanja sa Stellom, a onda napraviti iste korake i sami zaspati.

Za bebe koje su još male, tu je Moj prvi ritual spavanja. U setu se nalaze slikovnica, mazilica i tetra pelena, a svi proizvodi su dizajnirani kako bi umirili i uspavali bebu od prvih dana života. Moj prvi ritual spavanja idealan je dar za roditelje koji će im pomoći da stvore optimalan večernji ritual za svoje najmlađe.

Odredite dosljedno vrijeme spavanja

Jedan od ključnih elemenata dječje rutine spavanja je dosljedno vrijeme odlaska na spavanje. Odredite vrijeme koje odgovara dobi vašeg djeteta i nastojte ga se pridržavati svakodnevno. Redovit raspored spavanja pomaže tijelu i umu da se pripreme za san, što olakšava djeci zaspati.

Osim što će vašim mališanima pomoći da se riješe straha od mraka, Apollo pametna lampa za uspavljivanje naučit će vaše mališane kada je vrijeme za spavanje i buđenje. Na njoj se može namjestiti da zasvijetli narančasto kad dođe vrijeme za pripremu za spavanje. Tako će djeca znati da je vrijeme za krevet, i sama preuzeti odgovornost za taj proces. Isto vrijedi i za buđenje ujutro. Ukoliko se djeca probude prerano, lampa će svijetliti narančasto i oni će znati da još nije vrijeme za buđenje.

 

Stvorite opuštajuću okolinu

Važno je stvoriti mirnu i opuštajuću okolinu u dječjoj sobi kako bi se dijete lakše smirilo i zaspalo. U ovom području, svako dijete je različito, te dok će nekome odgovarati potpuni mrak i tišina, druga djeca će lakše zaspati uz blagu svijetlost ili pozadinske zvukove. Jedino je sigurno da će maleni mirnije utonuti u san ako su zagrljeni s njihovom najdražom plišanom igračkom.

Lisica Robin oponaša otkucaje srca i svira nježnu melodiju. Možete odabrati zvuk slapova, kucanja srca ili 2 različite uspavanke. Također, možete izabrati kada će igračka prestati ispuštati zvuk, a ona će se automatski upaliti na zvuk dječjeg plača.

 

Ograničite izloženost ekranima prije spavanja

Izloženost svjetlima ekrana, poput televizora, tableta i pametnih telefona, može ometati san. Pokušajte ograničiti ili potpuno izbjegavati korištenje elektroničkih uređaja najmanje sat vremena prije spavanja. Umjesto toga, potaknite dijete da čita knjigu ili se igra mirnim igračkama kako bi se umirilo prije odlaska na spavanje. Odlična aktivnost je čitanje slikovnica, osobito ako se i likovi priče spremaju za spavanac. U Velikoj interaktivnoj slikovnici - Laku noć djeca se mogu pridružiti maloj lisici dok se sprema za spavanac i upoznati se s njenim ritualima.

 

Uvođenje nove rutine može zahtijevati vrijeme i strpljenje. Budite dosljedni u sprovođenju rutine i ne odstupajte od nje bez važnog razloga. Djetetu će trebati neko vrijeme da se prilagodi, pa budite strpljivi i podržavajte ga tijekom tog procesa. Kroz redovitu rutinu spavanja, vaše dijete će se osjećati sigurno, imati kvalitetan san i biti spremno za nove izazove svakog dana.

Najbolje igračke za uspavljivanje pronađite na lafaboo.com