Početna Lafaboo blog Vodič za roditelje: 10 načina kako se igrati s djetetom od godine dana

Vodič za roditelje: 10 načina kako se igrati s djetetom od godine dana

Petak, 03. studeni 2023.

Dok vaša beba raste, igra je ključna za njezin razvoj. No, mnogi roditelji nisu sigurni kako se to djeca do godinu dana igraju. U ovom blogu, otkrit ćemo 10 kreativnih načina koji će vas inspirirati da stvorite nezaboravne trenutke s vašom bebom .

 

1. Pjesma i Ples

Stvaranje glazbene atmosfere u vašem domu može biti izuzetno zabavno za vašu jednogodišnju bebu. Pustite glazbu i plešite zajedno s njom. Vaša beba će vjerojatno zaplesati na svoj vlastiti način, što će potaknuti razvoj njenih osjećaja za ritam i koordinaciju.

 

2. Igre gdje lutke i medvjedići oživljavaju

Ako uzmete omiljenog plišanca ili lutkicu i ponašate se prema njima kao da su živi, to će djetetu biti jako zabavno i smiješno. Plišanac može ići na šetnju i dati ruku, možete plesati s njim, hraniti ga i pospremiti na spavanje. Plišanac može voditi i razgovore, škakljati bebu i davati joj puse. Medo, zeko ili lutkica mogu glumiti kako su tužni ili sretni. Kroz takvu igru učite dijete što su osjećaji i kako ih izraziti. Kasnije će djeca sama prakticirati ovaj oblik zabave kroz igru uloga gdje će sami smišljati scenarije u kojima lutkice ožive.

Dječje krpene lutke

 

3. Sortiranje Igračaka

Postavite različite igračke pred vašu bebom i potaknite ju da ih sortira prema bojama ili oblicima. To možete napraviti tako da uzmete tri posude i puno kockica ili sitnih igračkica, zatim joj pokažite da u jednu kantu idu žute igračkice, u drugu crvene i u treću plave. Dijete će primjetiti uzorak i početi uzbuđeno razvrstavati. Ovo je odličan način za razvijanje njenog razumijevanja boja i oblika.

 

4. Početci crtanja i modeliranja

Jednogodišnjaci obožavaju crtati i mijesiti plastelin, tijesto ili pretovarivati pijesak iz jedne posudice u drugu. No, ne možete ih pustiti da flomasterom, bojicom ili kredom sami hodaju po kući, osim ako ne želite imati nove uzroke po namještaju, zidu i podovima. Zato crtajte skupa. Dijete možete potaknuti na crtanje tako da sami počnete crtati omiljene likove.

 

5. Slaganje kockica i slagalica

Djeca s 18 mjeseci već mogu složiti tri kockice jednu na drugu, a kako vrijeme odmiče taj broj se povećava. Za ovaj uzrast postoji i niz didaktičkih igračaka poput slagalica s velikim dijelovima. No, kod takvih igračaka djeci treba pomoć roditelja. Mališani često nemaju dovoljno koncentracije kako bi izgradili visoki toranj ili složili do kraja slagalicu. Ako im pomažete bit će sve bolji i bolji.

 

6. Igra za prve korake

Oko prvog rođendana djeca već hodaju ili pokušavaju hodati. Ako je vaše dijete još u fazi dizanja i držanja za namještaj možete ga kroz igru potaknuti na prve korake. Sve što vam treba je dječja stolica ili čvrsta kutija (baš poput one u koju spremate igračke). Dijete potaknite da se s druge strane primi za stolicu ili kutiju i polagano je povlačite prema sebi. Dijete će držati stolicu ili kutiju, a kada se ono odmakne dalje možda napravi prvi korak! Tu mogu pomoći i dječje guralice uz koje će djeca postati sigurna u svoje korake!

Dječja aktivna guralica od drveta

 

7. Istraživanje Tekstura

Ponudite svojoj bebi različite igračke i predmete s različitim teksturama, poput mekanih plišanih igračaka, glatkih površina i različitih materijala. Dajte joj priliku da istražuje ove teksture rukama i usnama kako bi razvijala svoja osjetila. Odlične igračke za istraživanje su teksturirane kocke za vježbanje fine motorike koju djeca mogu i stavljati u usta jer su izrađene od 100% prirodne gume.

 

8. Čitanje Slikovnica

Nikada nije prerano početi s čitanjem. Odaberite slikovnice s velikim i šarenim slikama, te likovima koji izviru iz bajke koje će privući bebin interes i pomoći joj razvijati jezične vještine.

 

9. Kuhinjske Igre

Jasličari opažaju što rade veliki i vole to imitirati. Kuhanje je jedan od najzanimljivijih procesa koje možete prolaziti s njima. Ako se s njima igrate kuhanja, skuhat će vam ručak u nekoliko sljedova. Na ručak možete pozvati i omiljene lutkice i plišance. Imajte strpljenja, jer sigurno će biti više nereda nego kad kuhate sami.

 

10. Prva verzija skrivača

Svi znamo za sakrivanje iza dlanova. Ta prva verzija igre skrivača doista dolazi nekako spontano. Već jako male bebe počinju shvaćati da se mogu sakriti iza dekice, a oko prvog rođendana počinju se skrivati iza dlanova. Između 12. i 18. mjeseca pak počinje skrivanje iza stolice ili zida. Klinci su jako slatki kada otkriju skrivača, pa zašto ga ne igrati s njima!

 

S djetetom ne možete voditi razgovor, ali kroz igru doista komunicirate i povezujete se. Vaša beba će brzo rasti i ovakvi trenuci će vam ostati u predivnom sjećanju. Neka svaka igra bude ispunjena ljubavlju i osmijehom.

Sada imate 10 detaljno opisanih aktivnosti koje će obogatiti igru s vašom jednogodišnjom bebom i pridonijeti njenom razvoju. Uživajte u ovim posebnim trenucima zajedno!

Započnite igru uz prave igračke!