Početna Lafaboo blog Važnost uloge majke u odgoju djeteta – pričali smo s Tanjom Hrvatin Šimičić

Važnost uloge majke u odgoju djeteta – pričali smo s Tanjom Hrvatin Šimičić

Četvrtak, 05. svibanj 2022.

Uoči Majčinog dana, popričali smo s Tanjom Hrvatin Šimičić koja nosi titulu edukatora i coacha za roditelje, edukanta Dječje i adolescentne integrativne psihoterapije te Integrativne Tjelesno orijentirane psihoterapije. Osim uspješne karijere, Tanja ima još jednu životnu ulogu, onu puno bitniju, ulogu majke. Njena misija je pomoći djeci da budu viđena, poštovana i ono najbitnije, voljena.

Diplomirala je na fakultetu Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, no njena ljubav prema psihologiji počinje još sa 18 godina. Vrlo rano otkrila je što ju zanima i tu svoju strast pretočila je u nešto jako snažno, što danas pomaže djeci, a i roditeljima.

Nakon završenog fakulteta, radila je i u dječjem vrtiću gdje je shvatila da želi istinski upoznati svako dijete i svakog roditelja, poboljšati i ojačati njihov odnos. Njen životni put odveo ju je i u London gdje je radila u Montessori vrtiću kao qualified teacher te je završila edukaciju za strategijske intervencije pod vodstvom jedne od svjetski najpoznatijih obiteljskih psihoterapeuta Cloe Madanes – začetnice Strategijske obiteljske psihoterapije.

Zahvaljujući svom trudu, ulaganju i radu na sebi, Tanja je postala svojevrsna inspiracija za sve roditelje i njihovu djecu. Danas Tanja daje sve od sebe da uz podršku roditelja, djeca izrastu u snažne, sretne i uspješne pojedince.

U nastavku vam donosimo intervju s Tanjom koja nam je ispričala sve o svojoj karijeri, o ulozi nje kao majke, kako pomaže roditeljima te tko joj je najveća životna inspiracija.

1. Recite nam nešto o sebi. Kako je započela vaša priča?

Ja sam majka dvoje djece, supruga, zaljubljenica u rani razvoj djece i osobni razvoj. Savjetnik sam za roditelje i edukant Dječje i adolescentne integrativne psihoterapije te Integrativne Tjelesno orijentirane psihoterapije.

Moja priča je započela još tamo negdje kad sam imala 18 godina i krenula na osobnu psihoterapiju. Od srednje škole obožavam psihologiju, ali ne samo u teorijskom smislu već i u onom praktičnom (osobni razvoj). Kada sam završila fakultet Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, počela sam na Instagramu dijeliti svoje misli o odgoju i eto, trenutno je to zajednica od tridesetak tisuća ljudi.

Svakodnevno inspiriram roditelje i pomažem im u toj najvažnijoj ulozi u životu. Autorica sam e-book-a Odgoj s manje stresa te različitih online edukacija i programa (www.tanja.hr).

Živim svoj san - a to je pomoći djeci da su bezuvjetno voljena, viđena i poštovana, a to radim tako da roditeljima pomažem da se osjećaju samopouzdano u toj ulozi i stvaraju temelje u kojima će njihova djeca odrasti u otporne, sretne i uspješne ljude.

2. Što mislite koliko je bitna uloga majke u životu djeteta?

Izrazito je važna. Preko majke dijete uči o svijetu i stvara temeljna uvjerenja koja ga prate cijeli život. Ako nema majke, to može biti neka druga bliska osoba u jednakoj ulozi. Kroz majku dijete dobiva temeljnu sigurnost, zato je važno da je majka dobro, posebno u prvim mjesecima života djeteta, ali i kasnije.

3. Recite nam nešto o svom e-priručniku “Odgoj s manje stresa” kojeg ste napisali. Što roditelji mogu naučiti iz njega?

Priručnik je, ja bih rekla, svojevrsni temelj roditeljstva jer je naglasak na promjeni pogleda na dijete. Roditelji mogu naučiti bolje razumjeti svoju djecu, brojne strategije za prevenciju otpora i tantruma koje zapravo njeguju djecu i zadovoljavaju njihove potrebe, zatim kako postaviti granice, kako validirati emocije i reagirati smireno.

4. Dobivate li redovno pozitivne povratne informacije na vašu edukaciju?

Povratne informacije su te koje me uvijek guraju naprijed. Ponekad su toliko lijepe da je teško u njih povjerovati. Roditelji zbilja doživljavaju promjene u svom životu, svojoj obitelji i ponašanju svog djeteta i to mi je najveća plaća!

Kada ti roditelj napiše da više ne viče jer da razumije svoje dijete i sebe... što više možeš poželjeti? Educiraju se i mnogi očevi što je veliki korak u našem društvu.

5. Kako provodite Majčin dan sa svojom djecom? Radite li nešto posebno?

Ja sam jedna od onih koja nakon pola dana dozna da se taj dan nešto slavi. A kada doznam da se nešto slavi, ja to proslavim na način da stanem, osvijestim tu svoju ulogu majke, provedem neko vrijeme u zahvalnosti i više sam prisutna s djecom. Eto, tako ja slavim Majčin dan.

6. Koji je bio najbolji poklon koji ste dobili za Majčin dan?

Moja kćerka mi nacrta uvijek crtež i, zajedno s tatom, ubere ili kupi nekakav cvijet :) Ali najbolji, kad već pitate bi bio - uokvirena fotografija iz rodilišta. :) Jedva čekam da moja djeca razumiju pojam Majčinog dana pa da sami osmisle dar za mene.

7. Tko vam je najveća životna inspiracija?

Moje djetinjstvo, moji roditelji. Nikad ne bih bila to što sam sada bez njih. Nikad ne bih zaronila tako duboko u osobni razvoj da nisam bila motivirana izazovima i nikad ne bih gledala na djecu i djetinjstvo toliko duboko. Osim toga, očito je da sam "upila" i poslovnu energiju jer sam posao razvila i bez da sam planirala da će mi to biti posao. Samo iz strasti. Davala sam ljudima i ljudi su mi vratili.

 

Tanjin rad možete pratiti na stranici www.tanja.hr, kao i na njenom Instagram profilu gdje dijeli jako zanimljiv i edukativan sadržaj i primjere iz vlastitog života.