Početna Lafaboo blog Važnost boja u razvoju djece

Važnost boja u razvoju djece

Ponedjeljak, 08. svibanj 2023.

Sudeći po društvenim mrežama, čini se da su roditelji prigrlili influencerski trend bež minimalističkog uređenja domova, pa tako i dječjih soba. No, postavlja se pitanje kako jednobojno, neutralno uređenje djeluje na dijete – hoće li im to naštetiti ili je u pitanju tek bezopasan trend.

Trend uređenja dječjih soba u bež tonovima i bez jarkih boja ili zabavnih uzoraka ne mora nužno biti dobar za razvoj djece. Iako mirno i neutralno okruženje može potaknuti opuštanje i usredotočenost, djeca također imaju koristi od izlaganja raznim bojama, teksturama i uzorcima. Oni mogu potaknuti kreativnost, maštu i kognitivni razvoj kod djece.

 

 

Mit je da bebe vide samo crno-bijelo. Naime, bebe imaju ista tri receptora za boje u očima kao odrasli, ali ti receptori ne rade na potpuno isti način. Znanstvenici koji proučavaju percepciju boja kod dojenčadi kažu da bebe prva 3 mjeseca ne mogu pouzdano vidjeti plave i žute boje, ali mnoge već od rođenja mogu razaznati jarko crvene. Dječje igračke su obično žarke boje jer, kako bi bebe razaznale boju, ona mora biti poprilično zasićena. U praksi to znači da im pastelne sobe izgledaju sivo ili bijelo.

Bebama je svijet puno mutniji, i vid općenito lošiji nego kod odraslog čovjeka, pa im je potreban puno veći kontrast između dvije boje da bi je mogli vidjeti. Također, provedena su istraživanja koja pokazuju da bebe provode dulje gledajući intenzivne nego isprane boje.

 

 

No, iako bež spavaće sobe možda nisu najstimulativnije okruženje za novorođenčad, dok god ta djeca nisu stalno zatvorena u svojoj sobi, nema puno razloga za brigu. Ako želite dječju sobu kao na Instagramu, ali ste zabrinuti za razvoj svog djeteta, savjetuju se uzorci visokog kontrasta s većim umjesto manjim detaljima. Također, bebe vole gledati nešto što iskače iz okoline, primjerice ako se ponavljaju tri uzastopna kruga, četvrti oblik može biti trokut ili kvadrat.

 

 

Dakle, iako ne postoje dokazi da beba koja je odrasla u bež tonovima percipira svijet drugačije od one koja je odrasla u šarenim kontrastnim bojama, činjenica je da djecu zabavlja gledati šarene boje i uzorke, pa se postavlja pitanje zašto im to ne pružiti. Djeca su prirodno znatiželjna i žele istražiti svijet oko sebe. Mi u Lafaboo volimo igru i volimo boje, te vjerujemo da one kod djece stvaraju poticajnu atmosferu, gdje razvijaju kreativnost, maštu i kognitivne sposobnosti.

Neutralno okruženje ima svoje prednosti, te može potaknuti opuštanje i usredotočenost, no pružanje mogućnosti djeci za istraživanje i interakciju s okolinom može poboljšati njihov razvoj i opću dobrobit. Na kraju krajeva, svako dijete je različito, i savjetujemo pronaći ravnotežu boja, koja će stvoriti atmosferu prilagođenu jedinstvenoj osobnosti i potrebama svakog djeteta.

 

Pronađite najljepše dodatke za dječju sobu!