Početna Lafaboo blog Glazba pozitivno utječe na dječji razvoj. Saznajte zašto...

Glazba i djeca: dobitna kombinacija za razvoj

Ponedjeljak, 27. ožujak 2023.

Bebe i djeca obožavaju glazbu. Dijete se ne rađa s razvijenim vidom no rađa se s razvijenim sluhom. 

Još u maminom trbuhu bebe mogu čuti zvukove iz okoline, a nakon rođenja zvuk maminog srca i njen glas ono je što ih smiruje.

Kako bebe rastu i razvijaju se tako i drugačije reagiraju na zvukove i glazbu iz okoline. Ona kod bebe od četiri mjeseca može izazvati osmijeh, a nakon što počne puzati i gibati se kreću prvi plesni koraci. Već s godinu dana beba počne i pjevati.

Baš kao što nas odrasle glazba može razveseliti, natjerati da treniramo bolje i trčimo brže ili nas rasplakati na koncertu, tako utječe i na bebe i njihove emocije u nastajanju.

Glazba se čak koristi i kao terapija kod beba palčića. Jedna studija povezala je glazbu s bržim dobivanjem na težini. 

Kako glazba utječe na razvoj djece?

Pozitivni utjecaji na bebe i glazbu su nevjerojatno raznoliki i potiču dječji i psihički i fizički razvoj. 


Glazba potiče dječji fizički i psihički razvoj

Glazba potiče dječju kreativnost

Predškolsko obrazovanje u Europi uključuje mnogo glazbe u razdoblju od treće do pete godine. Znate i sami, tete u hrvatskim vrtićima mnogo pjevaju i plešu s djecom. Istraživanja su pokazala kako su djeca koja su u tom razdoblju bila izložena glazbi, kasnije postala slobodnija i kreativnija od onih koji nisu bila izložena glazbi. 

Glazba potiče bolje pamćenje kod djece

Male bebe, već i one od tri mjeseca, uz glazbu lakše pamte. Znanstvenici vjeruju kako glazba daje značaj procesu učenja i pomaže zapamtiti ga. 

Glazba pomaže djeci pri snalaženju u prostoru

Snalaženje u prostoru i osjećaj veličine prostora je jedna od vještina koju djeca moraju savladati. Neke su studije pokazale kako su djeca koja su slagala slagalice ili kockice uz glazbu puno brže završavala zadatke od djece koja nisu imala zvučnu pozadinu. 

Glazba pomaže pri razvoju govora

Postoji bliska veza između glazbe i razvoja jezičnih sposobnosti. Prepoznavanje različitih tonova jednako je prepoznavanju različitih glasova, a što više zvukova beba i dijete čuje, to se više razvija taj centar u mozgu. 

Glazba potiče razvoj emocionalne inteligencije

Glazba utječe na razvoj osjećaja. Kroz glazbu bebe mogu osjetiti veselje ili tugu ili jednostavno - zaspati. 

Kako uklopiti glazbu u bebin život?

Ako već  glazba nije dio vašeg života, pokušajte se “natjerati” da ona postane dio vašeg novog obiteljskog života s bebom. Kako dijete raste, tako će mu glazba postati normalni dio dana. 

Glazba prije spavanja

Važan dio odlaska na spavanje je rutina odlaska na spavanje. Neka dio te rutine postane glazba. Pjevanje uspavanki način je uspavljivanja star stotinama godina. No, osim pjevanja uspavanki u uspavljivanje možete ubaciti glazbu. 

Jedino na što bi trebali pripaziti je da glazba koju puštate završi prije nego što beba zaspi. Naime, beba ili dijete koje se navikne na to da zaspi uz melodiju možda će je očekivati kada se probudi usred noći.

Dobra ideja su nježne melodije uz plišane igračke. Baš kao naša Louise koja i svijetli u mraku.

Louise glazbena noćna lampa

Pjevajte kada se sjetite

Pjevanje nije samo za uspavanke. Pjevajte i tijekom dana. Ne morate svoj život pretvoriti u mjuzikl, ali kada se sjetite neke pjesmice, otpjevajte je. Pogotovo tijekom igre. 

Pustite bebu da istražuje zvukove

Klavir igračka za dijete
Prvi korak pri upoznavanju s glazbom je lupanje po instrumentima kao po ovom Janod klaviru
 

Beba baš ne može svirati, ali može lupati po instrumentima. Za bebe i malu djecu zato su idealni instrumenti klavijature, bubnjevi i ksilofoni

Osim ako vaše dijete nije glazbeni genijalac ili ne odrasta u glazbenoj obitelji teško je da će zaista zasvirati prije pete godine. Većina djece za učenje sviranja spremno je od pete do sedme godine. 

Mali zaključak o glazbi i djeci

Glazba je dio našeg svijeta i ako od ranih nogu djeci ponudite slušanje glazbe, možete samo pozitivno utjecati na njihov razvoj.

I nema lošeg odabira glazbe. Ono što vi volite, voljet će i vaše dijete. Gledajte dijete na što bolje ili lošije reagira i nastavite u tom smjeru. 

PRONAĐITE SAVRŠENU GLAZBENU IGRAČKU!