Datum objave: 22.03.2018

Ali i ovo lijepa je stvar,
Za Uskrs djeci zeko donosi dar.

Gornju rečenicu pronašli smo u jednoj zgodnoj slikovnici. I da, stvarno - pogledajte oko sebe. Već tjednima čokoladni zečići svih veličina stoje na policama trgovina.

Uskrsni zec uz koku i jaje simbol je Uskrsa. Roditelji djeci pričaju istu priču o dolasku uskrsnog zeca s darovima koju su njima ispričali njihovi roditelji. Zec darove ostavlja u gnijezdu s jajima. To je tradicijsko laganje koje samo ponavljamo bez puno razmišljanja. 

Pojedini roditelji večer prije Uskrsa zecu ostavljaju čak i mrkvicu jer je ogladnio od raznašanja poklona (kao što se Djedu Božićnjaku ostavljaju keksi i mlijeko). 

Ali od kud je taj zec uopće došao? Ne spominje se nigdje u Bibliji, nije skočio iz spilje gdje je Isus uskrsnuo. Zec uopće nije nikakva sveta pojava (za razliku od Djeda Božićnjaka koji je zapravo Sveti Nikola).

Baš kao i bojanje jaje i paljenje vatri za vrijeme Uskrsa zec je povezan s pretkršćanskim proljetnim običajima koji su kroz stoljeća kasnije isprepleli s obilježavanjem Uskrsa, najvažnijeg katoličkog blagdana.

Mali zeko, simbol poganskih običaja

Postoji nekoliko teorija o tome tko se prvi sjetio uskrsnog zeca, ali sve se slažu u jednom - radi se o poganskim običajima. 

Jedno objašnjenje govori da je zec bio simbol koji se u pretkršćansko vrijeme koristio u proljetnim festivalima. Zec, životinja poznata po čestom parenju i velikom broju potomaka, bio je idealan simbol ponovnog rađanja i obnove.

Drugo objašnjenje o zecu potječe iz priče o boginji Eostre (saksonska mjesečeva boginja plodnosti koja se slavila svakog proljetnog ekvinocija).

Priča kaže kako je boginja Eostre jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snijegu. Boginja ju je pretvorila u zeca kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće.  No zec koji je prije bio ptica nastavio je nositi jaja. Svake ih je godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre kako bi joj zahvalio što mu je spasila život. Zec je prema toj staroj priči zapravo “odgovoran” i za bojanje jaja. 

Zeko umjesto jaja nosi igračke

Kada se počeo slaviti Uskrs običaji su se počeli ispreplitati, ali zeko i jaja su ostali.

Uskršnji zeko službeno je prvi put spomenut 1682. u knjizi “O uskršnjim jajima” Georga Francka Frankenau u kojoj se opisuje kako zeko djeci za Uskrs nosi jaja.

Norveška uskrsna razglednica iz 1907.
Norveška uskrsna razglednica iz 1907. 


Prema portalu history.com zec i njegova jaja zajedno s njemačkim iseljenicama preselili su se u SAD gdje su Amerikanci izmislili uskršnju potragu za jajima (svakog Uskrsa gledamo potragu za jajima iz Bijele kuće).

Kako je zeko stvarno simpatičan lik on je s vremenom, ni kriv ni dužan, na sebe preuzeo i komercijalnu stranu Uskrsa pa je uz jaja počeo nositi čokolade, bombone i igračke

Najbolji pokloni za Uskrs 

Kako to već biva kad ste roditelj - i za Uskrs darivate djecu tj. kupujete igračke koje nosi zec laugh Jer dan, dva nakon Uskrsa glavna tema u vrtiću i školi je "što si dobio za Uskrs".

Svako dijete voli dobiti novu igračku. Ne postoji mališan koji ne iskazuje oduševljenje kada vidi nešto novo, ani mi odrasli nismo puno drugačiji.

Uskrs je za nas uz kršćanski blagdan i početak proljeća. To je vrijeme oda kada počinju izleti i vrijeme od kada ćemo više vremena provoditi vani. Poklone za Uskrs zato bi baš mogli i usmjeriti za aktivnosti na svježem zraku!

Za vas smo, po dobi sastavili prijedloge odličnih uskršnjih poklona koje može donijeti zeko.

Poklon za bebe

Bebe nemaju baš puno pojma što se oko njih događa i Uskrs će im biti samo nešto šareno s puno hrane.

No zec i njima može neku igračkicu donijeti u gnijezdo kao poklon. Beba će promatrati sva ona šarena jaja koja neće smjeti staviti u usta. Poklonite joj glazbeno šareno jaje koje unutra ima zrnca koja proizvode ugodni zvuk.

Bebi bi zeko mogao donijeti i slatku igračkicu za proljetne i ljetne šetnje kolicima. Znate, one koje se prikvače na kolica pa se ne izgube. 

Igračke za bebe
Igračke za bebe

Poklon za bebe do dvije godine

Kada mališani počinju hodati postanu kao oni zečići iz Duracellove reklame. Jednostavno, samo idu i vole nešto potezati sa sobom ili nešto gurati ispred sebe.

A zeko bi baš mogao donijeti i jednog zečića :) 

Razveselite mališana vlakićem na potezanje u kojem su mama zeko, njena dva mala zečića i tri mrkve .

Ili pak razveselite mališana malim zečićima na povlačenje koji će praviti društvo gdje god da zajedno krenu.  

Igračke za jednogodišnjake

Igračke za jednogodišnjake

Poklon za dvogodišnjake 

Dvogodišnjaci možda još uvijek imaju pelene, ali više nisu bebe laugh I puno su spretniji s prstićima, ali i uočavanjem uzroka i posljedica. 
I djevojčice i dječake u ovoj dobi fasciniraju magneti i stvari koje se na njih love. Igra pecanja ribica odličan je izbor. 

Klinci u toj dobi vole i slagati, a mogu naučiti i boje. Zeko može i donijeti svoju prijateljicu, gospođu vjevericu, koja treba pomoć pri skupljanju žireva. 

Igračke za dvogodišnjake

Igračke za dvogodišnjake

Poklon za trogodišnjake

Ima li boljeg i zabavnijeg načina od provođenja vremena na svježem zraku od vožnje biciklom? Uskrsni zec može vrlo lako dostaviti i bicikl bez pedala
S njim možete preskočiti i trocikl i pomoćne kotačiće.

drveni bicikli bez perala

Bicikli bez pedala

Poklon za četverogodišnjake 

Četverogodišnjaci su već majstori u igri pretvaranja. Obožavaju se uživljavati u uloge, otvarati svoj restoran pa biti glavni kuhari ili imati svoju vlastitu trgovinu. 

Razveselite ih kašetom povrća koje će moći preprodavati ili blagajnom. Neka otvore svoj biznis! 

Igra dučana i trgovine i tržnice

Igračke za četverogodišnjake

Poklon za petogodišnjake 

S pet godina klinci su već veliki umjetnici i svirači, a obožavaju i bilježnice s raznoraznim zadacima.

Zeko bi ovog Uskrsa mogao donijeti nešto baš za malog glazbenika ili glazbenicu

Glazbene igračke

Instrumenti igračke

Poklon za šestogodišnjake

Šestogodišnjaci su već veliki wink Još im samo malo fali do odlaska u školu i mogu puno hodati. Poklonite im cool ruksak kojeg će nositi na izlete na koje će krenuti na proljeće. U ruksak možete strpati i kojeg čokoladnog zeca. 

Cool ruksaci za djecu koja vole proljeće

Kul ruksaci

Pokloni za djecu od 7 do 12 godina

Školarci već lako počinju shvaćati da ne postoji uskršnji zeko, ali isto tako još uvijek im je drago dobivati poklone wink 
Veliki mali već vole biti cool i više ne gube stvari kao ranije. Pripremite ih za sunčane dane koji dolaze i poklonite im sunčane naočale. I dečki i cure sigurno će biti jako zadovoljno bilo kojim modelom iz naše IZIPIZI kolekcije. 

Možete im pokloniti i bilo koju fora lampicu za sobu ili glazbenu kutiju sa zecom. Sigurno smo da će djevojčicama totalna fora biti ova kutijica u koju mogu staviti sva svoj dopisivanja s frendicama i male uspomene. Još nije sve digitalno! 

Pokloni za djecu od 7 do 12 godina

Sunčane naočale  Kul lampice i ukrasi

Ma što odlučili pokloniti djetetu, važno je da tijekom praznika zajedno provodite vrijeme, a dijete možete uključiti u Uskrs kroz niz zabavnih aktivnosti. A sada znate i priču i zecu pa je slobodno i ispričajte djetetu. 

Želimo vam Sretan Uskrs!