Početna Lafaboo blog Kako urediti dječju sobu? Pogledajte kakve ideje smo našli za vas

Kako urediti dječju sobu? Pogledajte kakve ideje smo našli za vas

Ponedjeljak, 11. rujan 2023.

Dječja soba je dječje carstvo. To je onaj njihov kutak gdje se zatvaraju kada se naljute na vas, mjesto za spavanje i odmor te igraonica u koju s ponosom dovode najboljeg prijatelja i prijateljicu.

Kada su jako mali ne vole biti sami u svojoj sobi jer se vole motati baš tamo gdje su mama i tata, kad prevale četiri godine njihova soba postaje baš nešto njihovo, a školarci već vole svoj mir iza svojih vrata.. 

Dječja soba i njeno uređenje pravi je izazov za svakog roditelja. Ona mora biti uređena tako da se svako dijete u njoj osjeća sigurno, sretno i udobno.

Čak i mala soba koja će pripadati samo djetetu (ili djeci) bolja je od dijeljenja sobe s roditeljima, a kada je uređujete trebate na umu imati tri stvari:

  • Dječja soba mora imati prostor za odmor.
  • Dječja soba mora imati prostor za igru.
  • Dječja soba mora imati prostor za učenje (ako dijete ide u školu).

Kada rasporedite prostor možete krenuti na onaj zabavni dio - uređenje.

I tada je zlatno pravilo: Dopustite djetetu da sudjeluju u uređenju sobe!

Djetetu će tako narasti samopouzdanje, a i zajedno ćete raditi na nekom projektu. 

1. Kako bojati zidove u dječjoj sobi?

Rozo je djevojčice, a plavo za dječake! 

To je stereotip koji je danas sve uobičajeniji. Ako vam je djevojčica sva u ružičastom, a dečko u plavom mogli bi bar sobu bojati u drugu boju. 

Postoji i žuta i narančasta i zelena i ljubičasta…. a danas su i jako popolarne sobe neutranih boja, dječja soba može biti čak i crno-bijela soba i veselo izgledati.


 
 

2. Namještaj za dječju sobu

Što vam treba za dječju sobu? 

Popis namještaja: 

Djetetu treba krevet, bez toga ne možete.  Ako imate dvoje djece koje spavaju u istoj sobi, idealna stvar su kreveti na kat. Klincima su oni uvijek fora, a štede dragocjeni prostor. 

Ako samo jedno dijete spava u sobi, potražite krevet koji ima ladice za odlaganje - nekako klinci uvijek na kraju imaju više stvari od roditelja pa će vam to sigurno dobro doći. 

Uz krevet treba vam i ormar, ali i ladice, kutije za odlaganje svih tih silnih igračaka. Neka te ladice budu niske kako bi ih djeca mogla doseći i koristiti. I kako bi ih, naravno, mogli naučiti da pospremaju za sobom!


 

Uz namještaj za odlaganje, u svaku dječju sobu, ali i dnevni boravak dobro ide i vreća za odlaganje igračaka koja je ujedno i zabavna prostirka! Ona svakom roditelju štedi živce i vrijeme, a klincima produljuje vrijeme provedeno u igri.


Ako dijete ide u školu treba vam i radni stol i stolica, a za vrtićarca niski stolić za crtanje i mala stolica. Možete ubaciti i neku fora foteljicu. Sve ovisi o tome koliko mjesta imate.

 

3. Dječja soba mora imati dovoljno svjetla

Najbolje svjetlo je danje svjetlo. No u onim zimskim mjesecima danje svjetlo nestane u isto vrijeme kada se dijete vrati iz vrtića ili škole. 

Rasvjeta u dječjoj sobi zato s jedne strane biti dovoljno jaka da dijete ima dovoljno svjetla tijekom igre ili kada piše zadaću, ali djeca trebaju i noćne lampice, pogotovo djeca koja se plaše mraka.

Ako je rasvjeta u dječjoj sobi zabavna i zanimljiva, to će i dječja soba bolje izgledati 


 
 

4. Detaljima sobu učinite zanimljivom

Koju god boju zidova da odabrali i koji god namještaj u sobu stavili dječja soba bit će nekako tužna bez detalja.

Dijete će samo lijepiti naljepnice, bilo da je zaljubljeno u dinosaure ili konjiće i princeze. Možete i zajedno odabrati fora plakate. Plakati su najjeftinija verzija umjetnosti i odlično se uklapaju u svaku dječju sobu. 

U posljednje vrijeme pojavio se i trend dekoriranja svjetlima i neonskim natpisima u čemu podjednako uživaju i djeca i odrasli. 



Nadamo se da smo pobudili dizajnera interijera u vama. Želimo vam odličnu zabavu kod uređenja dječje sobe.

SVE ZA DJEČJU SOBU