Početna Lafaboo blog Učenje na sat: par jednostavnih savjeta za roditelje

Učenje na sat: par jednostavnih savjeta za roditelje

Srijeda, 28. veljača 2018.

Osjećaj za vrijeme je nešto što mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo, no djeca trebaju mentalno sazreti kako bi u potpunosti mogli razumjeti taj koncept.

Dijete od tri godine ili čak dvije možda će vam reći “Evo, za minutu mama” ili “Za pet minuta”.

U tom slučaju to znači da maleni ili malena samo ponavljaju izraze koje vi često koristite. 

U toj dobi često se javljaju one smiješne rečenice “Sutra sam se kupao” ili “Jučer mi bude rođendan” ili “Ujutro bude bio Božić”. 

Djeca razumiju da pričaju o vremenu, ali nisu točno sigurni što to što pričaju znači . O tome koliko je sati i što to točno znači uče u prvom razredu osnovne škole. Dakle, sa 7 i 8 godina potpuno im je jasno što znači imati trening od 17-18 sati.

Iako se u školi uči sve o vremenu, mame i tate su ti koji najviše s djecom moraju raditi na učenju na sat. 

Kako dijete naučiti na sat i što je to vrijeme

1. Nabavite sat koji jasno pokazuje koliko je sati 

Djeca neće jednostavno naučiti što je to vrijeme. Neki će vrlo rano moći pročitati vrijeme s digitalnog sata, u vrijeme kada nauče dvoznamenkaste brojke. 

Vrlo je vjerojatno da kod kuće nemate klasični sat s kazaljkama, svi se danas manje-više oslanjamo na digitalni sat na klasičnoj ili mikrovalnoj pećnici ili na sat na telefonu. 

Rijetko tko danas nosi i ručni sat s kazaljkama.

No ako želite dijete naučiti na sat morate nabaviti sat s kazaljkama. I to ne neki modernistički sat s crnim kazaljkama na bijeloj podlozi već pravi sat koji:

  • ima jasno označene brojke
  • dvije kazaljke koje se lijepo okreću u krug.

U Lafaboou možete naručiti ovaj predivni dječji zidni sat uz koji će učenje na sat sigurno biti poput pjesme. 

Dječji zidni sat

                                                                Dječji zidni sat Tom  

2. Koristite alarm za osjećaj za vrijeme 

Uz sat koristite alarm. Djeca se danas vrlo lako mogu “navući” na crtiće ili na igrice na tabletu i telefonu. 

Te sve digitalne aktivnosti ne možete zabraniti niti bi trebali (ipak treba biti u korak s vremenom), ali trebate ih ograničiti. Ako djetetu kažete da ima 20 minuta za crtiće ili igrice na tabletu ubijate dvije muhe istim udarcem:

  • dijete počinje razumjeti što to znači 20 minuta i
  • postavljate pravila oko vremena ispred ekrana.

3. Nabavite slikovnice sa satom ili igračku sat

Djeca vole čitati slikovnice, pogotovo one s dodacima. Slikovnice sa satom odlična su stvar za mališane koji se upoznaju s vremenom. 

One kroz priču pokazuju dan glavnog junaka kada on nešto radi. Dijete možete tada potaknuti da kazaljke u slikovnici pomakne na vrijeme kada misli da je vrijeme za doručak, ručak ili spavanje. 

Klinci obožavaju vrtjeti kazaljke na satovima iz nekog razloga - ako imate sat na kojem s prstom mogu doći do kazaljka sigurno su ga i pokvarili. 

Zato je odlična stvar igračka koja izgleda kao sat. Naš sat sova ima brojeve od 0 do 12 koji se mogu vaditi, a na unutarnjem brojčaniku nalaze se i sekunde. 

Dijete tako samostalno može okretati kazaljke i podešavati vrijeme. Uz igranje s kazaljkama, sova je istovremeno i ploča. S druge strane po njoj se može pisati kredom. 

Dječji sat igračka
Sat igračka sova

4. Naučite dijete što je vrijeme kroz rutinu

Vještina učenja djeteta na sat nije samo to da može reći koliko je sati tj. na kojoj brojci je velika kazaljka, a na kojoj mala. 

Dijete mora imati osjećaj za prošlost, sadašnjost i budućnost. Znate ono kada dijete cijelu godinu ispituje kad mu je rođendan… a kada mu kažete da je za dva mjeseca, ono misli da je to sad, uskoro. 

Život mnogih roditelja i njihove djece sastoji se od niza rutina. Ustajanje ujutro, odlazak u vrtić/školu/posao, odlazak s posla, večera, igre, kupanje, čitanje, spavanje. Otprilike. 

Ulazak u rutinu može djeci pomoći da shvate što je vrijeme poput “ujutro idemo u vrtić”, a “navečer idemo spavati”. 

S djetetom možete napraviti i veliki raspored aktivnosti i kraj njega nacrtati koliko je sati u to vrijeme. To će im sigurno biti zabavno!


Želimo vam puno igre od danas do sutra i što više slobodnog vremena za provod s klincima. 

Najljepši dječji satovi

Naslovna fotografija: Emma Dixon/Flickr.com