Početna Lafaboo blog Nekoliko zabavnih načina kako malo dijete naučiti brojke, slova i boje

Nekoliko zabavnih načina kako malo dijete naučiti brojke, slova i boje

Ponedjeljak, 12. rujan 2022.

Naučit će slova i brojke jednom kada sjedne u školsku klupu, neka se sada samo igra…Vjerojatno ste od nekih roditelja čuli kako dijete u predškolskim i vrtićkim danima samo puštaju neka se igra, ne zamaraju se time da dijete nauči sva slova abecede, čitati, pisati ili brojati prije prvog razreda. I to je u redu. U prvom razredu djeca ionako, u sklopu redovnog programa, uče abecedu, uče čitati i pisati slova baš kao što uče brojati do 20 te zbrajati i oduzimati. 

No, što ako vam kažemo kako s djetetom već od dvije godine možete učiti slova i brojke? Da, možete i to kroz igru. Ako učenje učinite zabavnim od malih nogu, ono će to i postati, a dijete koje je s dvije godine naučilo slova puno brže će početi samo pisati i čitati te brojati. I to na svoju inicijativu.

Zašto je tada pravo vrijeme za igru brojka i slova? Zato što djeca u to doba upijaju poput spužvica, a još uvijek im je najinteresantnija igra s mamom ili tatom  Što znači da ih možete navesti na svašta.

Kako dijete naučiti slova?

1) Magneti u obliku slova. Mi jako volimo magnete i to zato što znamo da ih i klinci obožavaju. Ako s djetetom od magneta napišete njegovo ime i izgovarate slova, to će mu biti jako zabavno. Možete pisati i mama, tata, pas, maca, Peppa Pig ili nešto drugo što dijete zanima. 

2) Pjesmice o abecedi i slovima. Mala djeca vole pjesmice. I ako su im zanimljive mogu ih gledati i 100 puta. Ako ukucate u YouTube “abeceda pjesmica” naći ćete nekoliko pjesmica o slovima na hrvatskom. O slovima engleske abecede imate bezbroj pjesmica. Ako učite dijete strani jezik od malih nogu, može naučiti abecedu i na drugom jeziku - nema veze. 

3) Čitanjem do slova. Dijete kojem se od ranih dana čita vrlo rano počinje shvaćati kako napisana slova čine riječi i kako se čita - da se moraju okretati stranice te da se čita s lijeva na desno. Ne morate djetetu samo čitati knjige, u šetnji mu čitajte natpise i znakove. 

Kako dijete naučiti brojeve?

Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, 10!

Brojanje do deset maloj djeci je poput pjesmice, no pravo razumijevanje brojeva dolazi tek nakon pete godine. No ako brojite s djetetom od malena, ono će brže shvatiti kako dva znači dvije lutkice i dvije banane te nije samo stih iz pjesmice brojanja do 10. 

1) Brojanje s djetetom. Kada god se sjetite, brojite s djetetom. Možete brojati lutkice i plišance, gumbe na košuljici kada ih zakopčavate ili brojati maline u zdjelici. Djeca se vole igre s prstićima pa možete uzeti i prstiće i brojati njih. 


2) Razvrstavajte s djetetom. Kod male djece se često javlja neobjašnjiva potreba za slaganjem i razvrstavanjem. To je ono kada djeca slažu sve svoje autiće ili plišance po vrsti ili bojama (ako zna boje). Kada se dijete tako igra, pokušajte se ubaciti brojanjem. 

Kako dijete naučiti boje?

Vid djeteta tek s 18 mjeseci razvijen je do te mjere da može raspoznavati boje. Iako većina djece boje može razvrstati i imenovati s tri godine, sa zabavnim učenjem o bojama možete početi i puno ranije. 

1) Zaprljajte se i bojajte. Uzmite tempere, vodene bojice i flomastere, boje za crtanje s prstima i bojajte. Kada šarate recite djetetu koja je koja boja. 

2) Bacanje šarenih loptica. Znate one lagane šarene loptice? Bacite ih na pod i bacajte ih u jednu košaru po bojama. Prvo sve žute, pa plave, pa crvene… 

Najbolje igračke za učenje slova, brojki i boja

U učenju vam uvijek dobro dođu i igračke. Izdvojili smo nekoliko najboljih koje će vam sigurno učenje učiniti pjesmom.

1. ABC drvene kocke

Ove drvene kocke dolaze na drvenoj podlozi i sadrže velika i mala slova, brojeve od 0 do 9 te šarene ilustracije koje se radi lakšeg shvaćanja i učenja nadovezuju na broj i slovo na određenoj kockici. Šesta strane kockice sadrži razne oblike pomoću kojih vaša djeca mogu slagati različite predmete ili životinje i tako poticati dječju maštu.
 

2) Puzzle vlak s brojevima

Ovo je super slagalica za djecu kako bi kroz igru naučili brojati. Potrebno je složiti puzzle od najmanjeg broja prema najvećem, i nakon toga pravilno složiti životinje po vagonima u koje pripadaju. Osim toga što će klinci naučiti brojati, naučit će i raspoznavati životinje, a kada se svi vagoni spoje, cijela kompozicija ispada čak 96 cm dugačka. 

Učenje brojeva kroz slaganje puzzli

3) Drvena igračka dugine boje

Vesele boje i dizajn ove drvene igračke pomažu u učenju prepoznavanja boja i potiču dječju maštu. Slaganje potiče rano učenje kroz igru jer razvija koordinaciju ruku i samopouzdanje djeteta. Igračka je ukrašena netoksičnim bojama i testirana u skladu s najvišim sigurnosnim standardima.

4) 4 u 1 kofer ploča

Ovaj drveni, multipraktični kofer vaši će mališani nositi posvuda sa sobom. Jedna strana kofera služi kao školska ploča i po njoj se može pisati kredom. 2 strane ploče su magnetizirane i po njima se mogu stavljati magneti, a tu je i strana po kojoj se piše posebnom olovkom koju se, pomicanjem kotačića lijevo ili desno, brzo i lako briše. Uz ovaj set dolaze i 42 magneta, kutija s kredama i spužvom za brisanje. 

Raznovrsne edukativne i didaktičke igračke potražite na Lafaboo web shopu.