Početna Lafaboo blog Nekoliko zabavnih načina kako malo dijete naučiti brojke, slova i boje

Nekoliko zabavnih načina kako malo dijete naučiti brojke, slova i boje

Utorak, 29. kolovoz 2017.

Naučit će slova i brojke jednom kada sjedne u školsku klupu, neka se sada samo igra…

Vjerojatno ste od nekih roditelja čuli kako dijete u predškolskim i vrtićkim danima samo puštaju neka se igra, ne zamaraju se time da dijete nauči sva slova abecede, čitati, pisati ili brojati prije prvog razreda.

I to je u redu. U prvom razredu djeca ionako, u sklopu redovnog programa, uče abecedu, uče čitati i pisati slova baš kao što uče brojati do 20 te zbrajati i oduzimati. 

No, što ako vam kažemo kako s djetetom već od dvije godine možete učiti slova i brojke? Da, možete i to kroz igru. Ako učenje učinite zabavnim od malih nogu, ono će to i postati, a dijete koje je s dvije godine naučilo slova puno brže će početi samo pisati i čitati te brojati. I to na svoju inicijativu 

Zašto je pravo vrijeme za igru brojka i slova dvije godine? Zato što djeca u to doba upijaju poput spužvica, a još uvijek im je najinteresantnija igra s mamom ili tatom  Što znači da ih možete navesti na svašta.

Naravno, ako niste počeli s dvije godine, ne znači da ste nešto propustili - možete početi u bilo koje vrijeme s istim tehnikama.

Kako dijete naučiti slova?

1) Magneti u obliku slova. Mi jako volimo magnete i to zato što znamo da ih i klinci obožavaju. Ako s djetetom od magneta napišete njegovo ime i izgovarate slova, to će mu biti jako zabavno. Možete pisati i mama, tata, pas, maca, Peppa Pig ili nešto drugo što dijete zanima. 

2) Lupanje slova po tipkovnici. Znate ono kada nešto radite na računalu pa vam se dijete popne u krilo i pokušava vas oponašati tako da lupa po tipkovnici?

Interes za tipkanjem po tipkovnici pretovrite u učenje slova
Interes za tipkanjem po tipkovnici pretvorite u učenje slova


A zašto taj interes za lupanjem ne bi pretvorili u nešto korisno? Otvorite word dokument, povećajte font na maksimum i pokazujte slova. Kako će dijete rasti, baš kao i njegov interes prema brojkama i slovima, pa će i lupanje po tipkovnici poprimiti smisao.

3) Pjesmice o abecedi i slovima. Mala djeca vole pjesmice. I ako su im zanimljive mogu ih gledati i 100 puta. Ako ukucate u YouTube “abeceda pjesmica” naći ćete nekoliko pjesmica o slovima na hrvatskom. O slovima engleske abecede imate bezbroj pjesmica. Ako učite dijete strani jezik od malih nogu, može naučiti abecedu i na drugom jeziku - nema veze. 

4) Čitanjem do slova. Dijete kojem se od ranih dana čita vrlo rano počinje shvaćati kako napisana slova čine riječi i kako se čita - da se moraju okretati stranice te da se čita s lijeva na desno. Ne morate djetetu samo čitati knjige, u šetnji mu čitajte natpise i znakove. 

Kako dijete naučiti brojeve?

Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, 10!

Brojanje do deset maloj djeci je poput pjesmice, no pravo razumijevanje brojeva dolazi tek nakon pete godine. 
No ako brojite s djetetom od malena, ono će brže shvatiti kako dva znači dvije lutkice i dvije banane te nije samo stih iz pjesmice brojanja do 10. 

1) Brojanje s djetetom. Kada god se sjetite, brojite s djetetom. Možete brojati lutkice i plišance, gumbe na košuljici kada ih zakopčavate ili brojati maline u zdjelici. 
Djeca vole igre s prstićima pa možete uzeti i prstiće i brojati njih. 

Kada dijete učite brojati, to činite kroz svakodnevne aktivnosti
S djetetom možete brojati sve na što naiđete, pa čak i maline u zdjelici


2) Razvrstavajte s djetetom. Kod male djece se često javlja neobjašnjiva potreba za slaganjem i razvrstavanjem. To je ono kada djeca slažu sve svoje autiće ili plišance po vrsti ili bojama (ako zna boje). Kada se dijete tako igra, pokušajte se ubaciti brojanjem. 

Kao i kod slova, i kod učenja brojeva vrijedi isto pravilo s pjesmicama 

Kako dijete naučiti boje?

Vid djeteta tek s 18 mjeseci razvijen je do te mjere da može raspoznavati boje. Iako većina djece boje može razvrstati i imenovati s tri godine, sa zabavnim učenjem o bojama možete početi i puno ranije. 

1) Zaprljajte se i bojajte. Uzmite tempere, vodene bojice i flomastere, boje za crtanje s prstima i bojajte. Kada šarate recite djetetu koja je koja boja. 

2) Bacanje šarenih loptica. Znate one lagane šarene loptice? Bacite ih na pod i bacajte ih u jednu košaru po bojama. Prvo sve žute, pa plave, pa crvene… 

Najbolje igračke za učenje slova, brojki i boja

U učenju vam uvijek dobro dođu i igračke. Izdvojili smo nekoliko najboljih koje će vam sigurno učenje učiniti pjesmom.

1. Kubix - 40 slova i kocke s brojevima  

Jednom kada klinci shvate kako se slažu brojevi do 10, slagat će ih - ako imaju kako. A kad počinu brojati do 20, slagat će kocke u dvoznamenkaste brojeve. Kocke sa slovima odličan su način za stvaranje prvih riječi.

Kocke sa slovima i brojkama

2) Puzzle vlak s brojevima

Djeca su iza treće godine sposobna, uz malu pomoć, složiti simpatičnu slagalicu vlak sa životinjama. Svaki vagon ima svoj broj pa se djeca uz slagalicu uče i brojati. A kada savladaju brojanje, brojevi im pomažu kako bi brže završili slagalicu. 

Učenje brojeva kroz slaganje puzzli

3) Kornjača za slaganje

Djeca su nakon 18 mjeseci spremna za prepoznavanje boja, a u tome im mogu pomoći slatke kornjačice. Svaka kornjača ima oklop od oblika koji je potrebno nadlagati jedan na drugi. Uz učenje boja mališani uz kornjačicu vježbaju finu motoriku. 

Didaktička kornjača za učenje boja

4) Kutija s magnetima: Abeceda i Dinosauri

Mi obožavamo magnete, a znamo da ih i dejca jako vole. Kutije s magnetima pune slova i simpatičnih sličica dolaze iz Janoda, a za njih je proizvođač primio i nagradu PAL, nagradu koja se daje igračkama koje su posebne po tome što unpređuju jezične vještine kroz kvalitetan sadržaj i primjeren dizajn. 

Sasvim mala djeca uz pomoć roditelja mogu stavljati slova, a za ljubitelje dinosaura tu je i vježbanje abecede uz omiljene izumrle guštere. 

Učenje slova uz magneteUčenje slova uz dinosaure

5. Jež s brojevima

Jež s brojevima idelan je za učenje brojanja od malena. Šarene drvene bodljice na sebi sadrže brojke, a na "tijelu ježu" nalazi se odgovaraju broj točkica. 
Dijete treba pobrojati točkice kako bi stavilo pravu bodljicu na tijelo. Jež je prava igračka za učenje brojeva, ali i razumijevanje brojeva. 

Učenje brojeva s didaktičkom igračkom - jež