Početna Lafaboo blog Zašto je bitno poticati dijete da crta ili boja?

Zašto je bitno poticati dijete da crta ili boja?

Ponedjeljak, 26. rujan 2022.

Sjećate li se što ste radili kao dijete? Igrali ste se skrivača, lovice, gumi-gumi… kartali Crnog Petra, slagali kockice i - bojali. Dijete s bojicama u rukama baš je poput zaštitne slike djetinjstva. Većina djece zaista voli bojati.

Djeca u ruke bojice mogu primiti već nakon godinu dana, ali ta aktivnost daleko je od bojanja unutar linija. Ti mališani samo isprobavaju što će se dogoditi kada bojicom potegnu po papiru…

Oni koji su zainteresiraniji za crtanje i bojanje moći će malo bolje bojati oko trećeg rođendana, a ostalima će za tu aktivnost trebati malo dulje. 

Bojanje je vrlo jednostavna aktivnost, a djetetu doista može pomoći u razvoju kognitivnih i psiholoških vještina, ali i same kreativnosti

1. Bojanjem se razvija fina motorika

Bojanjem se doista unapređuje fina motorika. Mišići dječjih prstiju, ruke i zglobova moraju se jako dobro uskladiti kako bi određeno polje bojali pravim intenzitetom.  

I što više boje, to su spretniji, a jednom kada počinju pisati, to im je sve lakše.

2. Bojanke su dobra priprema za školu

Princip u školi je još uvijek isti kao prije sto godina: djeci se zada zadatak koji se mora riješiti. I taj zadatak nalazi se na klupi ispred njih, na papiru.

Kroz jednostavan koncept bojanke, djeca se pripremaju i za rješavanje zadataka na papiru.

3. Bojanjem i crtanjem se potiče kreativnost

U posljednje vrijeme javljaju se teorije koje ne preporučuju bojanje baš zato što bojanke ograničavaju kreativnost. Naime, smatra se da ograničavaju dječju maštu jer djeca moraju bojati u točno zadanim okvirima. 

No, mi mislimo da one potiču kreativnost, pogotovo kod djece koja baš ne crtaju najbolje. Oni, kad oboje nešto pa to i njima izgleda lijepo “dobiju krila” pa se nastave igrati s crtežima. 

 UNESCO-ove smjernice za umjetnički odgoj navode sljedeće:

„Svi ljudi posjeduju kreativni potencijal. Istraživanje pokazuje da uključivanje učenika u umjetničke procese, razvija u svakom pojedincu smisao za stvaralaštvo i inicijativu, bogatu imaginaciju, emocionalnu inteligenciju i moralni „kompas“, sposobnost kritičkog mišljenja, smisao za samostalnost te slobodu mišljenja i djelovanja.“

4. Brže i bolje raspoznavanje boja 

Ako raspoznavanje boja kao roditelj uzmete za zadatak, dijete vrlo rano možete naučiti boje, već s dvije godine. No, ako ste jedan od onih sve u svoje vrijeme roditelja i “lako ćemo”, dijete koje voli bojati upravo uz bojanku može naučiti boje.  Dijete će uz bojanje vrlo brzo shvatiti kako boje izgledaju jedna kraj druge, što je svijetloplavo, a što tamnoplavo. 

5. Bolja ruka-oko koordinacija i veća koncentracija

Što više klinci boje, to su spretniji. To što u ruci drže bojicu i što sami mogu birati boje, djecu više interesira za samo bojanje. A za bojanje treba vremena i koncentracije. Sa svakim pobojanim poljem povećava se i dječja koncentracija.

A za onu malo veću djecu koja teže ka umjetnošću i žele postai pravi mali umjetnici, tu su Djeco Inspired by setovi, koji su savršeni za dječju koncetraciju i razvijanje koordinacije. Svaki set je poseban na svoj način i svaki zahtijeva neku kreativnu aktivnost (kolaž, flomasteri i bojice, vodene boje itd.). 

Kako djecu zainteresirati za bojanje i crtanje?

Postoje djeca koja će kao mala uzeti bojice u ruke i neće se odvajati od njih. Drugi će pak bojati tek toliko…

Ako vaše dijete nije baš neki zaljubljenik u bojice pokušajte sljedeće:

  • bojite zajedno i potičite dijete
  • nađite zanimljive bojanke i kreativne setove 
  • nemojte biti dosadni u nutkanju bojanke

Ako tražite zanimljive kreativne setove za bojanje, tu smo!

Zavirite u kreativni kutak na Lafaboo web shopu.