Početna Lafaboo blog Kako pobijediti strah od vode?

Kako pobijediti strah od vode?

Ponedjeljak, 26. lipanj 2023.

Ponekad već nakon nekoliko mjeseci bebe mašu nožicama i izgledaju poput pravih plivača u svojoj kadici, no već kod prvog kupanja u “velikoj vodi” poput bazena, mora ili jezera, panično viču i plaču.

Kako je moguće da dijete kod kuće toliko uživa u društvu vodenih patkica i loptica, a ne želi ući u bazen? Odakle dolazi strah od vode?

Ponekad je problem u:

  • temperaturi vode,
  • “veličini” vode koja ih okružuje,
  • pijesku ili kamenčićima koje djeca osjećaju ispod stopala,
  • prskanju vode i slično.

Na sreću, postoji mnogo načina da svoje dijete oslobodite straha od vode kako bi mogli bezbrižno uživati. Osim toga, oslobađanje straha pomoći će i vama pa ćete morati manje brinuti o boravku vašeg djeteta u vodi.

1. Ne povećavajte strah

Prije svega, najvažnije je da prihvaćate djetetov strah i ne dovodite ga u situacije koje bi mogle povećati problem poput naglog uvođenja ili guranja u vodu.

Iako nisu sve mame psiholozi i ne znaju koji je najbolji način da djecu oslobode straha, pokušajte raditi za svoje dijete, a ne protiv. Nemojte njihov strah opisivati kao “moje dijete se boji vode”, već budite blaži, ohrabrite ga i recite “njemu samo treba malo više vremena”.

2. Promatrajte vodu s udaljenosti

Dozvolite djetetu da se igra u bazenčiću. Ako ga je voljelo kod kuće, voljet će ga i na moru. Umjesto obične vode, napunite bazen morskom vodom. Postavite bazenčić uz plićak i ubacite patkice i loptice.

Gledajući drugu djecu kako se igraju u moru, potaknut će ih znatiželja da se i sami upute u more i provjere kakvu zabavu propuštaju.

3. Nemojte dijete nositi u vodu

Kada dijete uzmete u naručje i unosite ga u vodu, iako je uz vas, neće se osjećati sigurno. Uvijek je bolji način polako krenuti iz plitke vode.

Igrajte se s djetetom iz udaljenosti, gradite kule od pijeska kako bi se dijete upoznalo s kamenčićima i pijeskom, a onda se polagano približavajte plićaku.

4. Dajte djetetu vremena

Ako je vaš mališan već bio upoznati s vodom, no ponovnim dolaskom na plažu pojavio se strah, dajte mu vremena da se ponovo vrati na kupanje.

Također, ako je dijete doživjelo traumu, palo u bazen, zagrcnulo se vodom ili ga je potopio val, dijete će sigurno plakati ako ćete ga prisilno voditi u more. Djeca koja su već upoznata s vodom, sama će se ponovo približiti i početi s kupanjem.

5. Upišite dijete u školu plivanja

Škola plivanja najsigurniji je način da djeca zavole vodu. Oni koji vode djecu u školi plivanja educirani su i znaju na najbolji način pomoći da se svako dijete oslobodi straha od vode.

6. Koristite rekvizite za plivanje

Obruč za plivanje, leptirići, luftić i gumeni čamac mogu uvelike olakšati privikavanje. Rekviziti za plivanje ukolnit će mogućnost traume od utapanja, a i vi ćete tako biti sigurniji.

I gumene sandale za vodu mogu puno pomoći. Neka djeca jednostavno se boje stati na tlo jer ne znaju što ih očekuje. Djeca u moru vide ribice i kamenčiće presvučene algama, što ih može uplašiti. Sandale će im sigurno dati dozu sigurnosti da bezbrižno skaču u more.

Ako ste roditelj koji se i sam boji vode, nemojte to pokazati svom djetetu. Ako dijete primijeti da se i roditelj boji vode, to će povećati njihov strah. U blizini prestrašenog roditelja, dijete neće imati sigurnost niti istraživati nove granice.

I kada ste potpuno sigurni u plivačke vještine svog djeteta, nemojte ga nikada ostavljati bez nadzora.

Svaki novi prijeđeni metar može priuštiti neku novu situaciju poput vala, grčeva u nozi, nestanka zraka ili situacije uzrokovane nepažnjom drugih plivača.

Nagradite ih za prvi ulazak u vodu, prvo plivanje bez leptirića ili pronađenu školjku. Kada mu kupujete sladoled ili igračku, recite mu da ste ga nagradili baš zbog tog uspješnog skoka u vodu.

Želimo vam puno plivanja i veselja u vodi ovoga ljeta!