Početna Lafaboo blog 3 načina kako kroz igru smanjiti strah od doktora

3 načina kako kroz igru smanjiti strah od doktora

Utorak, 09. siječanj 2024.

Nitko ne voli ići liječniku, a nijednom roditelju nije lako kada se dijete razboli.

Još kada bolesti pridodamo strah od doktora, posjet ordinaciji uvijek uključuje malo roditeljskog preznojavanja i dozu neugode. 

Djeca koja se plaše doktora vrlo glasno znaju protestirati čak i na sistematskom pregledu, kad im se mjeri visina i težina. 

A zašto se javlja strah od doktora? 

Neki psiholozi tvrde kako strah od doktora nastaje već kod prvog cijepljenja, a traje do ulaska u pubertet kada djeca postanu hrabrija i nauče mnogo više o bolestima i liječenju.

Ponekad se roditelji znaju sasvim zbuniti jer dijete obožava gledati doktorski crtić, izjavljuje da će raditi u hitnoj službi ili postati veterinar kad naraste, a istovremeno počinje jako plakati pri ulasku u ordinaciju. 

Dječji strahovi sasvim su normalni, a strah od doktora možete pokušati suzbiti igrom. Uz to, možete ih još od malih nogu učiti o raznim bolestima oko nas.

Trebat će vam samo nekoliko ”bolesnih” plišanih igračaka i pokoji doktorski set za igru.

1. Ako je dijete strah doktora, vježbajte hrabrost

Ne plaše se posjeta liječniku samo djeca, već i odrasli, a najgori je odlazak na hitnu koji se dugo pamti. Tada prava trauma uzrokuje traume u vidu straha od doktora. 

Ako je dijete strah doktora plišancima pripremajte teren za sljedeći posjet. 

Neka odabere jednog medu, zeku ili konjića koji će mu biti glavni lik, prijatelj i saveznik u igri, a osim toga, bit će i njegov najdraži pacijent. Ono što ćete sigurno najčešće čuti od vašeg malog liječnika bit će stručne upute o ponašanju u ordinaciji te ohrabrivanje pacijenta.

Plišani medo bolestan

Da biste iz igre izvukli što više, ispitujte dijete kako se medo osjeća, što ga boli i boji li se. Neka djetetovi odgovori potaknu razgovor o tome što treba učiniti da bi njegovom pacijentu bilo bolje i udobnije u liječničkoj ordinaciji.

2. Naučite dijete reći što ga smeta…

“Boli me trbuh…” 

Koliko puta ste od djeteta čuli tu rečenicu? Ili samo: “Buba me”.

Djeca često izgovaraju te rečenice kada su loše volje ili kada nešto nije po njihovom. Nekad će reći da ih boli trbuščić, a jednostavno su umorni ili samo žedni nakon skakanja.

Djeca jako teško točno izražavaju svoje osjećaje i što ih smeta. Kako bi im pomogli, neka to bude dio vašeg razgovora u igri doktora s plišancima. 

Naučite dijete da svog pacijenta ispituje:

  • Što te boli?
  • Kako se osjećaš?
  • Imaš li temperaturu?

Pomognite djetetu kod tih odgovora, tako će naučiti komunicirati i sve će mu biti poznato kod liječnika. 

I vi možete postati pacijent. Odglumite da se ne osjećate dobro te dozvolite  malom liječniku da vas izliječi. Opišite mu svoje stanje i naučite ga kako prepoznati simptome prehlade, grlobolje, glavobolje i slično.

Gledajući crtiće dijete uči nove i strane pojmove jer su likovi najčešće prave male govorne enciklopedije te daju pametne savjete o prijateljstvu, mudrosti, ali i zdravom načinu života.

Ako vaše dijete povremeno izgovori neku novu riječ koju je čulo na televiziji, pomognite mu da je bolje razumije i zna kada i na koji način je upotrijebiti.

3. Objasnite djetetu što ga čeka

Ako se dijete plaši odlaska doktoru, možda se plaši onoga što ga tamo očekuje. 

Moguće je da ga je strah nepoznatog i onog što će mu raditi u ordinaciji. Zato si dajte vremena i prođite s djetetom sve što će se tamo raditi.

Na primjer, ako dijete ide na pregled jer ga boli grlo:

  1. Opišite put do liječnika. Opišite djetetu kako će do doktora ići autom i pokraj čega ćete sve prolaziti. 
  2. Opišite čekaonicu. Recite djetetu kako izgleda liječnička čekaonica. Ako znate da ima slikovnica obećajte djetetu da ćete zajedno čitati prije pregleda. 
  3. Opišite cijeli proces pregleda. Recite djetetu da će čekati kod liječnika i da će ga medicinska sestra/brat pozvati da dođe nakon čega će ga pozvati i doktorica/doktor. Objasnite kako će mama/tata s njim biti cijelo vrijeme i kako će pričati da ga boli grlo. Recite i da će doktor/doktorica uzeti štapić poput onog od sladoleda i pregledati mu grlo. Pojasnite da to neće biti ništa strašno i da ćete biti uz njega.
  4. Obećajte nagradu. Kod djece rijetko što prođe bez nagrade, pa djetetu obećajte da ćete nakon pregleda kod kuće zajedno pogledati omiljeni crtić ili ćete zajedno napraviti omiljeni kolač. 

U objašnjavanje ovog odlaska doktoru možete uključiti i plišanca

Mali savjet za kraj

Najvažnije od svega je da se doista uživite u igru liječnika s djetetom. Pokušajte se doista igrati s djetetom, a ne da vam misli lete na to kako morate razvrstati oprano rublje ili na to što će sutra biti na poslu. Budite roditelj koji se voli igrati s djetetom. 

Učenje uz igru najbolji je način učenja, a djeca se doista vole igrati uloga

Uđi u Lafaboo svijet igre