Početna Lafaboo blog Dijete se jako boji mraka i budi se noću. Kako mu pomoći?

Dijete se jako boji mraka i budi se noću. Kako mu pomoći?

Srijeda, 01. veljača 2017.

Mama, bojim se!

Teško je te riječi čuti od svog djeteta. Kad ih čujemo nešto nas prereže u trbuhu, zavrti nam se u glavi i mislimo da smo mi sigurno krivi jer nam je dijete u strahu.

Strah i fobije dolaze kako dijete raste. U ranoj dobi bebe razviju strah od odvajanja. U dobi od dvije godine, kada beba postaje malo dijete, razvija se mašta. A uz maštu se razvijaju strahovi

Najčešći strah koji djeca uspiju razviti je strah od mraka. Noć i tama za male glavice koje su tek počele shvaćati svijet oko sebe znači nešto nepoznato i strašno.

Koliko strašno tom malom čudu može biti kada se probudi samo u svojoj sobi bez svjetla? Što mu sve prolazi glavom sekunde prije nego kroz okice poteku suze i počinje zvati mamu i tatu?

I što reći toj uplakanoj mrvici kada dođete do nje a kroz suze samo čujete: “Bojim se, jako se bojim”.

Zašto se dijete počinje bojati mraka?

Svoje osjećaje djeca nekako moraju kanalizirati. U dobi od tri i četiri godine ne mogu jasno odvojiti fikciju od zbilje.

Brzo planu, ali brzo se i smire. Osjećaji poput ljubavi, sreće i tuge su tek nešto o čemu počinju, na svoj nevini dječji način, razmišljati. 

Kako bi znali zbog čega se dijete plaši mraka, morate dobro ispitati što se događa u njegovom životu.

Noćne more mogu se javiti i zbog promjena u vrtiću: promjena tete ili odlazak najboljeg prijatelja
Noćne more mogu se javiti i zbog promjena u vrtiću: promjena tete ili odlazak najboljeg prijatelja

 

Osjetljivija djeca razvijanjem fobija reagirat će na dobivanje brata ili sestre, promjenu u vrtiću - bilo da se radi o odlasku omiljene tete ili najboljeg prijatelja ili pak smrt kućnog ljubimca. Djeca vole rutinu i pokoji odmak od nje doista može jako utjecati na njihov život.

Trogodišnjaci pak žive u svijetu pretvaranja i mašte. Kada padne mrak, klaun kojem su se veselili tijekom rođendanske zabave može postati čudovišni klaun koji ih vreba iz mraka. 

Sasvim simpatična i dječja policijska potjera iz crtića prije spavanja može postati “policija koja će doći po mene i odvesti me u zatvor kada spavam”.  

Čak i čitanje priča prije spavanja može potaknuti strah prije spavanja. Crvenkapica koju je pojeo vuk ili vještica iz Ivice i Marice koja je zatočila nevinu djecu u svojoj kući od slatkiša, sigurni smo, može prouzročiti probleme prije spavanja. Priče koje čitate prije spavanja djetetu koje se boji mraka moraju biti nježne i drage. Bez čudovišta. 

Kako pomoći djetetu koje se boji mraka?

1. Strah nije smiješan niti je razlog za zezanje

Dijete se doista boji mraka. I taj strah je ozbiljan. Ni u kom slučaju nemojte zezati dijete i reći nešto poput: "Jesi li ti beba? Pa samo se bebe boje mraka. Želiš li možda i dudicu i pelene?".

2. Ostanite mirni i pričajte s djetetom

Nemirno i uplakano dijete koje se boji čudovišta iz mraka potrebno je smiriti. A smiriti se može samo ako ste vi mirni. Pažljivo saslušajte dijete, zagrlite ga i objasnite mu da je s vama sigurno. 

3. Neka dijete nacrta čudovište koje viri iz mraka

Ponudite djetetu da nacrta čudovišta iz mraka kojeg se boji

Crtanje je divan način za malu djecu da izraze sve osjećaje koje ne mogu objasniti ili reći. Ako dijete voli crtati, dajte mu da nacrta što ga muči. 

Kada jednom čudovište osvane na papiru dodajte mu nasmiješena usta. Tako će dijete shvatiti da čudovište iz mraka uopće nije loše.

4. Dajte djetetu noćno svjetlo koje uvijek može upaliti

Sladoled u borbi protiv čudovištaSvjetlo je tu, kraj mene. I uvijek ga mogu upaliti. Kada ga upalim, neće biti čudovišta iz mraka.

Ako djetetu date noćno svjetlo koje uvijek može upaliti i ugasiti osjećat će se sigurno. I osjećat će da ima kontrolu nad svjetlom u svakom trenutku.

A snježna kugla koja svijetli u mraku? Snježnu kuglu možete naviti i ona počinje mjijenjati boje. Svjetlo reflektira pahuljice po zidovima i mališan se uz figuru nježno otprati u san. Ne osjeća se samo. A kugla se sama ugasi nakon 45 minuta. 

Ako vam se snježna kugla čini previše, dajte mališanu lampicu koja je uvijek nadohvat ruke. Sladoledne lampice s nježnim svjetlom idealne su za noć u kojoj vrebaju svakakva čudovišta.

5. Poklonite djetetu zaštitnikaPLišana igračka koja svijetli u mraku

Utjeha u svako doba dana. Neka djeca se od ranih dana vežu za jednu plišanu igračku. Drugi je nemaju.

Kada se strah pojavi, to je idealna prilika da uvedete plišanca-zaštitnika. 

Superheroj od pliša može spavati s mališanom, ali ga možete i staviti pred ormar ili vrata - ovisno o tome od kud dolazi to strašno čudovište.

A što kažete na superheroja koji svijetli u mraku? Kladimo se, njih dvoje bit će prijatelji cijelog djetinjstva.

6. Ostavite vrata otvorena

Dijete će samo svoja vrata dovoljno zatvarati pred nosom kad postane tinejdžer.

Maloj djeci ostavite vrata otvorena i dajte im to do znanja: “Mama i tata tu su, samo nekoliko koraka dalje od tebe. Ako se bojiš, pozovi nas, čut ćemo te kroz otvorena vrata”. 

7. Spavajte zajedno

Većina psihologa i pedagoga reći će: nemojte spavati s djetetom ako se boji mraka i nemojte ga puštati k vama u sobu.

Tvrde da takvo ponašanje djetetu šalje poruku da su ta čudovišta iz mraka stvarno tamo. 

Mi nismo psiholozi. I čini nam se malo okrutno ostaviti to malo čudo samo i uplakano usred noći ako se doista boji čudovišta. 

I taj strah će nestati za nekoliko mjeseci. A ne vidimo ništa loše da se malo stišćemo s mališanom i držimo za ruke kad spavamo.

Tu i tamo i roditelji moraju biti mala djeca koja spavaju s plišanim igračkama heart

Plišanci superheroji