Početna Lafaboo blog Što vam djeca poručuju crtežom?

Što poručuju crteži vaših klinaca?

Četvrtak, 13. siječanj 2022.

Sigurni smo da ste kao roditelj svoje dijete lakše razumjeli kad je bilo mala beba nego kao klinca u vrtiću ili adolescenta u pubertetu.

Ne brinite, djecu je ponekad vrlo teško razumjeti, a često ni oni sami ne znaju kako izraziti svoje emocije.

Ako teško čitate i prepoznajete što se događa u malenoj glavi, predlažemo da pokušate s crtežima. Stručnjaci koji rade s djecom koriste ih da bi otkrili kako se ono osjeća, o čemu razmišlja i što ga muči ili opterećuje.

Svako bi dijete trebalo imati kutak za crtanje jer ono potiče maštu već od najranije dobi.

Obratite pozornost na detalje

Kada vaše dijete crta, obratite pažnju na detalje. Proučite crtež, no nemojte pretjerivati. Nema baš svaka linija neko psihološko značenje.

Ponekad djeca kroz crtež pokazuju strah, a nekad ih pogađa situacija koju su doživjeli u vrtiću ili školi. No, što kada su uzroci čudnog ponašanje skriveni duboko u dječjim mislima i osjećajima? Vrijeme je da ih otkrijete.

Slika čudovišta

Poznati američki psiholog, dr. Christopher Hastings već desetak godina provodi psihološke analize nad djecom i adolescentima. U analizi često koristi crteže kako bi mogao razumjeti djetetove osjećaje.

Prema njegovom tumačenju, vampiri i čudovišta moćna su bića pa bi crtež s opasnog izmišljenog lika mogao značiti da se dijete osjeća snažno i moćno. Posebno kada djetetu kažete da nacrta sebe.

Dijete crta čudovište

No, ako djetetu kažete da nacrta neku određenu osobu, a ono nacrta čudovište, tada tumačenje ima sasvim drugu, negativnu stranu. Postoji mogućnost da dijete tada pokazuje strah od osobe koju je nacrtalo.

Crtež kuće

Kućica u cvijeću je, uz ljude i životinje prvi i najčešći crtež koji djeca crtaju, a prema dr. Hastingsu on ima nekoliko različitih tumačenja.

Ponekad kuća može označavati obiteljsku idilu u kojoj djeca žive, a ponekad sasvim suprotno - zatvor iz kojeg ne mogu izaći.

Na crtežu kuće obratite pozornost na broj prozora, kaže dr Hastings. Ako ih je mnogo, tada dijete ukazuje na otvorenu komunikaciju s ljudima. Ipak, kuća s puno prozora može biti i poziv da drugi pogledaju što se događa unutar nje.

Ako je ispred kuće šetnjica, dijete također pokazuje otvorenost prema ljudima i ima zdravu društvenu interakciju.

dijete crta kuću

S druge strane, kuća bez prozora i šetnjice može značiti da je dijete potpuno zatvoreno, usamljeno ili čak depresivno.

Ako se oko kuće i na njoj nalaze čudni, neobjašnjivi detalji tada dijete nema pozitivan pogled na obitelj i kućanstvo i vrijeme je da s njim o tome otvoreno porazgovarate.

Bojanje jednom bojom

Ako su crteži i slike vašeg djeteta uvijek obojeni samo jednom bojom, to također može imati dva različita značenja.

Ponekad djeca jednu boju koriste zato što im je najdraža, a ponekad korištenje samo jedne boje može biti znak psihičkog poremećaja.

Ako dijete sve crta sivom bojom, to upozorava na sljepoću boja, dok prekomjerno korištenje plave boje sugerira depresiju. Puno crvene ukazuje na ljutnju, no to nije uvijek slučaj, kaže dr. Hastings.

Dijete crta jednom bojom

Ako na djetetu uočite čudno ponašanje, pokušajte od njega izvući crtež pa ga zamolite da vam ga protumači. Kao što dr. Hastings tvrdi, svaka slika može imati nekoliko različitih tumačenja pa o crtežu svakako porazgovarajte.

Crtanje s djetetom povoljno je za njegov razvoj, a sretna djeca crtaju dugu šarenih boja i nasmijano, okruglo Sunce.

Pomognite im da njihovi crteži budu pozitivni, a osjećaji ugodni.

Klik za sretno crtanje