Početna Lafaboo blog Potpuni vodič za kupnju poklona za djecu 0-12 godina

Potpuni vodič za kupnju poklona za djecu

Ponedjeljak, 21. kolovoz 2023.

Kupnja poklona za djecu može biti radostan, ali i izazovan zadatak. Svaka dobna skupina ima svoje jedinstvene interese, potrebe i razvojne faze koje je važno uzeti u obzir pri odabiru poklona. Bez obzira je li rođendan, blagdan ili poseban trenutak, donosimo vam sveobuhvatan vodič koji će vam pomoći da odaberete savršen poklon za djecu u dobi od 0 do 12 godina.

Pokloni za bebe

U prvih nekoliko mjeseci beba zapravo još ne treba klasične igračke, jer se ne može mnogo kretati. No ona je i dalje znatiželjna, gleda i sluša svijet oko sebe. U toj fazi, najbolji i najpoticajniji izvor radosti za bebu je ljudsko lice, pogotovo ako mu se smiješe mama ili tata. Negdje u trećem mjesecu, njihova svijest o okolini se produbljuje i bebe postaju jako zainteresirane za svoje igračke, stavljaju ih u usta, drže u rukama, pokušavaju sastaviti ili rastaviti. U razdoblju 6-12 mjeseca bebe počinju puzati, te polako postaju svjesne sebe.

Najmlađi trebaju igračke žarkih boja, raznih tekstura i ugodnih zvukova ili melodija. Igračke za bebe trebaju biti perive, nelomljive, bez oštrih rubova te dovoljno velike tako da ih beba ne može progutati. Odaberite igračke koje će biti vizualno atraktivne, koje će beba moći lagano držati u ruci, ispustiti, baciti, žvakati. Nešto što svakoj bebi treba je igračka koja će stimulirati svih 5 osjetila, kao što je žirafica Sophie. Ostali prijedlozi uključuju mazilice, senzoričke lopte, valjke, dječji mobile i malene plišance.

 

Pokloni za jednogodišnjake

Jednogodišnjaci se vole igrati i igra je njihov posao. Kroz igru se razvijaju i uče o svijetu kojeg su tek nedavno počeli otkrivati. Oni možda još ne znaju izgovoriti riječi, ali ih itekako slušaju i upijaju. Opipom istražuju predmete i oblike, razvijaju motoriku, vole jarke boje i razne zvukove. Djeca oko prvog rođendana počinju hodati, a često to rade pridržavajući se uz namještaj. 

Upravo zato, idealno bi bilo pokloniti im aktivnu guralicu, ili igračku koju mogu povlačiti sa sobom dok hodaju. Tako i hodanje postaje zabavna igra. Za čitanje nikad nije prerano, ali kad birate slikovnice, odaberite one s malo teksta - nekoliko stihova koji se rimuju, te knjižice s prozorčićima ili zvukovima. Kako bi dodatno potaknuli otkrivanje oblika, odaberite slagalice, kocke i druge didaktičke igračke.

 

Pokloni za dvogodišnjake

U dobi od dvije godine, djeca počinju brže razvijati svoje kognitivne sposobnosti. Posebno zanimljivo postaje oponašanje jednostavnih radnji koje rade odrasli. Dvogodišnjaci će uživati u kuhanju i posluživanju "ručka" svojim igračkama i ukućanima. U toj dobi jedna od najdražih aktivnosti djece spremanje i vađenje stvari iz kutija, i sad je savršeni trenutak da ih potaknete da svoje igračke pospremaju na mjesto nakon igre.

I dalje vole slikovnice, to se nije promijenilo. Prije su mogli shvatiti jedino slikovnice s vrlo malo teksta, a sad mogu pratiti i prave priče, poput Crvenkapice. Dvogodišnjacima poklonite edukativne igračke poput magneta, te igračaka s brojevima. Vrijeme je i za prve puzzle, te čak i za društvene igre. Tu je važno odabrati igru koja odgovara njihovim mogućnostima, a idealno je da uključuje kretanje. Igrajte se zajedno s djetetom kako biste im pružili podršku i potaknuli razvoj socijalnih vještina.

 

Pokloni za trogodišnjake

U ovoj fazi, djeca postaju aktivni istraživači svijeta oko sebe. Jako su znatiželjni i imaju tisuću pitanja o svemu, te polako formiraju svoje mišljenje. Trogodišnjaci vole kretati i često im je teško biti na jednom mjestu. U toj fazi počinju razumijevati društvene uloge i vole se preoblačiti i pretvarati da su netko drugi. Više ne imitiraju, nego i sami izmišljaju scenarije i uloge. S tri godine djeca već imaju sposobnost duže zadržati pažnju na određenim stvarima, pa će im mini projekti biti izrazito interesantni.

Igračke koje potiču maštovitu igru, socijalnu interakciju i razvoj motoričkih vještina su odličan izbor. Kako bi ih potaknuli da stvore svoj mali svijet, poklonite im igračke za igru uloga. Setovi za kuhanje, kućice za lutke, te alati za različita zanimanja. Potaknite razvoj moždanih vijuga vašeg trogodišnjaka uz razne memory igre. Dijete će se zabavljati pokušavajući zapamtiti stvari koje su jednake. Uz slaganje kocki, vaši mališani razvijaju moć zapažanja, uče i razvijaju kreativnost i razvijaju spretnost i koordinaciju.

 

Pokloni za četverogodišnjake

Djeca su u ovoj dobi prepuna maštovitosti, radoznalosti i energije. U dobi od četiri godine, djeca su spremna upiti nove informacije i vještine. Četverogodišnjake zanimaju slične stvari kao i trogodišnjake, samo sad one mogu biti malo zahtjevnije.

Pri kupnji poklona obratite pozornost na njihove individualne interese. Neki četverogodišnjaci pokazuju znatno zanimanje za nakit i uređivanje, drugi pak mogu nabrojati sve dinosaure. U skladu s time i igračke mogu biti tematske. Kreativni setovi, slikovnice, perlice i puzzle uz igru uloga i dalje su omiljena zanimacija. Oko četvrte godine djeci krenu ispadati mliječni zubići, pa je savršen poklon za njih upravo kutija za zubiće!

 

Pokloni za petogodišnjake

U dobi od 5 godina neka djeca su već spremna za čitanje. Pokušat će čitati, ali i uočavati riječi koje slično izgledaju na stranicama priča. U igri pretvaranja sposobni su stvoriti cijelu priču punu uzroka i posljedica. To je vrijeme prvih mozgalica i djeca počinju uživati u zadacima kao što su labirint, uoči razliku ili spoji točkice. Petogodišnjaci su jako kreativni i vrlo energično pristupaju rješavanju problema.

Petogodišnjaci često već imaju brdo igračaka, pa treba biti kreativan s poklonom i odabrati nešto što će se izdvojiti. Budite maštoviti i poklonite im ploče za pisanje, glazbene instrumente, strateške igre i kreativne setove. U ovoj dobi djeca su vrlo povezana sa svojim prijateljima i vole raditi sve što rade njihovi vršnjaci, tako da ako vide da druga djeca voze bicikl, i sami će ga poželjeti provozati.

 

Pokloni za šestogodišnjake

Djeca ove dobi žude za učenjem novih vještina i dalje razvijaju svoju maštovitost. Odabir poklona koji potiču učenje i kreativnost u ovoj pretškolskoj dobi je ključan.

 Šestogodišnjaci već posjeduju znatnu količinu igračaka, a ako im pospremanje baš i nije drago, idealno rješenje je podloga za igru koja nakon igre služi kao spremnik za igračke. Osim toga, idealni pokloni za šestogodišnjaka su oni koji će ih pripremiti za nadolazeći polazak u školu.

 

Pokloni za sedmogodišnjake

Djeca u dobi od sedam godina imaju dobro razvijen vokabular od nekoliko tisuća riječi. Pokazuju sposobnost duljeg zadržavanja pozornosti na stvarima koje ih okružuju, počinju koristiti logično razmišljanje, donose promišljene odluke, te su u stanju riješiti složenije probleme. Sad djeca imaju dobru ravnotežu i koordinaciju ruka-oko. U toj dobi su i dalje oduševljeni fizičkim aktivnostima u svim oblicima, a ako ih se potiče i ohrabruje, u toj dobi oni mogu početi i pokazivati i istinsko znanje. 

Kretanje u školu otvara mnoštvo prilika za prave poklone. Glavni uključuju školski pribor poput pribora za crtanje ili pernica koje će dodatno motivirati na kreativno izražavanje, učenje i pisanje zadaće. Vrijeme je i za prvi školski ruksak! Sedmogodišnjaci će trebati i druge potrepštine, pa se u omiljenim poklonima trebaju pronaći i dječji kišobrani, termos boce i posude za hranu, te sunčane naočale. Ovo je i savršeno vrijeme za kompleksnije edukativne puzzle, pomoću kojih mogu učiti dijelove tijela, svjetske znamenitosti, ali i vježbati logiku pomoću igre sudoku.

 

Pokloni za osmogodišnjake

Osmogodišnjaci nemaju samo vlastite interese, već su razvili i hobije. Možda su talentirani za crtanje, pisanje ili gradnju konstrukcija.

Bilježnice, notesi i dnevnici su korisni pokloni za osmogodišnjake jer će im pomoći u organizaciji i razvijanju svojih vještina pisanja. Djeca u toj dobi razvijaju svoj identitet, a tajni dnevnik je odličan način da izraze svoje emocije. Za dijete koje uživa u crtanju nema boljeg poklona od kofera punog boja koji sadrži čak 88 komada pastela, flomastera, bojica i ostalih stvari potrebnih za crtanje.

 

Pokloni za djecu 9-12 godina

U ovoj fazi, djeca postaju sve samostalnija i žele se suočiti s izazovima. Odaberite poklone koji ih potiču da istraže svoje interese i razvijaju nove vještine, te poklone koji ih podržavaju hobije.

Savršeni pokloni su znanstveni i kompleksniji konstrukcijski setovi koji potiču razvoj logičkog razmišljanja. Setovi za izradu znanstvenih eksperimenata, koji mogu potaknuti interes za STEM područje - kao što je set Zig&Go.

 

Uz ovaj vodič, olakšat ćete si izbor poklona za djecu u dobi od 0 do 12 godina. Važno je uzeti u obzir njihove interese, razvojne potrebe i fazu u kojoj se nalaze. Ne zaboravite da je pažnja koju uložite u odabir poklona najdragocjeniji dio, jer će se sjećanje na poseban dar dugo čuvati u njihovim srcima.

Sve igračke potražite na Lafaboo web shopu!