Početna Lafaboo blog Prvi prijatelji: plišane igračke i lutkice

Prvi prijatelji: plišane igračke i lutkice

Petak, 30. kolovoz 2019.

Bez te male plišane papigice ne može spavati. Već ste joj dva puta šivali krilo, a ne možete ni nabrojiti koliko puta ste ju prali u mašini. 

Jednom ste ju izgubili, naravno, jer je dijete inzistiralo na tome da se papigica vozi s njim/njom na biciklu. Kada ste shvatili da papigice nema, morali ste se vratiti istim putem, pa ste ju jadnu našli kako prevaljena na leđima leži u travi.

Neka djeca, već nakon prve godine, odabiru jednu od svih onih plišanih igračaka koje imaju i proglašavaju ju svojim partnerom u dobru i u zlu. Druga to isto čine s bebama ćelavicama

Na to ne možete utjecati niti ne morate utjecati, a te odabrane lutke tijekom cijelog djetinjstva naučit će djecu važnim vještinama.

Plišana papiga ili medvjedić i zeko te beba lutkica - sve one predstavljaju živa bića, nekoga s kim malo dijete može podijeliti sve svoje ideje i brige. 

Mali jasličari još uvijek ne mogu reći što ih smeta, ne mogu izraziti emocije, a kroz igru s omiljenim plišancem ili bebom lutkom - sve je moguće.

Kroz igru s plišanim igračkama i bebama lutkama dvogodišnjaci i trogodišnjaci imaju svoju verziju igre pretvaranja, razvijaju govor i imitiraju situacije kroz koje sami prolaze. 

To što mališani imaju plišanog ili krpenog prijatelja ili prijateljicu kroz djetinjstvo dobra je stvar iz više razloga.

Lutke i plišanci prijatelji: dijete je samostalnije

Djeca strah od odvajanja počinju osjećati nakon osmog mjeseca, a on potraje do druge godine. Dijete ga jače pokazuje oko 18. mjeseca života, kada već jasnije iskazuje svoje osjećaje.

Uz lutke i plišance dijete zato puno lakše odradi odvajanje. Ako ima omiljenu lutkicu, lakše će preživjeti i odlazak u jaslice. 

Za roditelje: uključite plišanca ili lutku u svakodnevne aktivnosti. Kada perete zube, perite zube i plišancu, kada gledate crtiće, neka ih i plišanac gleda, kada idete u trgovinu, uzmite i čupavog prijatelja.

Lutke i plišanci prijatelji: izražavanje osjećaja 

Malom djetetu je osjećaje puno lakše pokazati nego ih izreći
Malom djetetu je osjećaje puno lakše pokazati nego ih izreći


Mala djeca nakon 18 mjeseci, pa i nakon dvije godine teško izražavaju osjećaje. Blizu kraja druge godine, pogotovo tijekom treće, često im se događaju i napadi bijesa tzv. tantrumi. U njih upadaju kada su izuzetno frustrirani ili ljuti, a njihov problem se ne rješava jer ne mogu ni reći što ih točno muči.

Kroz igru pretvaranja s plišancem ili lutkom djeca se povjeravaju i iskazuju svoje emocije. Jer za lutku uvijek znaju kako će reagirati. 

Za roditelje: ako vaše dijete često upada u tantrume pokušajte kroz igru s omiljenim plišancem riješiti problem.
Na primjer, ako dijete jako plače i baca se na pod kada ga ostavljate u vrtiću, pokušajte s lutkom ponoviti spornu situaciju. I kada glumite kako lutka plače kada ulazi u vrtić pitajte dijete što misli o tome, zašto je tužna. 

Kroz igru s lutkom možete saznati puno toga što se događa u vrtiću: svađa li se netko ili što se (ne) jede za ručak. 

Lutke i plišanci prijatelji: razvoj govora

Većina djece progovori nakon što prođe 18 mjeseci. Malo pomalo pokušava i složiti neku rečenicu. No u dobi od dvije godine počinje intenzivno brbljanje i pamćenje novih riječi. U razgovoru s plišancem ili lutkom te sve riječi pokušavaju i izgovoriti. 

Za roditelje: slušajte što dijete priča i proširujte vokabular. Na primjer, ako dijete hrani svoju lutkicu i kaže “Beba papa” možete pitati “Što beba jede, jede li keks ili bananu?” ili “Beba jede, a je li žedna?”

Lutke i plišanci: gradnja samopouzdanja

Uz lutke djeca grade samopouzdanje
Prema lutkama se mališani često ponašaju kao mama i tata (na slici lutke Corolle)


Jasličari su novi u svijetu i on im je često strašan. Ono što im je poznato, što rade svaki dan - to je dobro i sigurno, a roditelji su uvijek prisutni, uvijek su tu i puni su ljubavi i pažnje.
Baš zato možete često zateći dijete kako se prema svojoj bebi lutkici ili plišancu ponaša kao mama ili tata

Lutkice i plišanci: za cure i za dečke

Dijete je dijete. I bez obzira na to imate li dječaka kojeg oblačite u plavu boju ili curicu koja je cijela u ružičastom, oni imaju iste potrebe i razvijaju se na isti način. 

I dečkima trebaju bebe lutkice i omiljeni plišanci s kojima će razgovarati i povjeravati im se, voditi ih na spavanje i prati im zube. 

Takvu utjehu ne mogu dobiti u lopti, bageru ili autiću

 

Pronađi prvog prijatelja