Početna Lafaboo blog Pink October – mjesec kada se povezuju Sophie la girafe i humanitarna udruga “SVE za NJU”

Pink October – mjesec kada se povezuju Sophie la girafe i humanitarna udruga “SVE za NJU”

Ponedjeljak, 03. listopad 2022.

Žene vrlo često zaborave na sebe, na svoje zdravlje, jer se u potpunosti posvete svojoj djeci, posebice u prve 3 godine života. Žrtvu koju su one spremne snositi za svoju djecu je neprocjenjiva. Prvo kada postanu majke, gotovo sve ostalo ode u zaborav, na prvom mjestu su njihova djeca, najveći prioritet. U jednu ruku to je u redu, no s druge strane ne smiju zaboraviti na sebe i svoje zdravlje.

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. Svaka žena bi trebala obaviti pregled jednom godišnje, neovisno o tome postoje li neki simptomi ili ne. Jer moramo biti svjesni činjenice da će žene koje brinu o sebi i svom zdravlju, najbolje moći pomoći svojoj djeci i biti uz njih u svim fazama života.

Naša divna Sophie la girafe već treću godinu zaredom podupire humanitarnu udrugu “SVE za NJU”. Sav prihod koji ostvarimo u listopadu prodajom Sophie privjesaka koji su dostupni na Lafaboo web shopu, donirat ćemo udruzi. Nastavno tome, pričali smo sa Ljiljanom Vukotom, glavnom tajnicom humanitarne udruge “SVE za NJU”, koja nam je objasnila na koji način udruga djeluje te kolika ona uistinu pomaže ženama.

Recite nam nešto o samoj udruzi. Koliko već djelujete?

Udruga je osnovana 2008. i od tada svake godine provede više javnozdravstvenih kampanja u cilju dizanja svijesti o važnosti prevencije malignih bolesti kod žena posebno raka dojke. Glavna aktivnost Udruge je projekt Centar za psihološku pomoć oboljelim ženama i članovima obitelji koji se provodi od 2010. U Centru se pruža sveobuhvatna podrška ženama oboljelima od raka i članovima obitelji što uključuje: informiranje, savjetovanje o pravima i prehrani, psihološku podršku, edukacije koje provode stručnjaci, osiguranje smještaja oboljelim ženama koje u Zagreb dolaze radi liječenja. Sve usluge su za korisnice besplatne, a pružaju ih zaposlenici i stalni vanjski suradnici (liječnici, psiholozi, psihoterapeuti i drugi stručnjaci).

Osobito se ističe program individualnog psihološkog savjetovanja i psihoterapije u kojemu sudjeluje tim od jedanaest psihologa i psihoterapeuta. Taj program, uz ostale, čini ovaj Centar jedinstvenim u Hrvatskoj. Dosad je u Centar upisano više od 2470 žena i muškaraca iz cijele Hrvatske, ali mnogo se savjetovanja obavi bez evidentiranja korisnika. Prošle godine u Centar se javilo 334 novih oboljelih i članova obitelji, a realizirano je više od 2500 savjetovanja. Samo u ovoj godini u Centar se već javilo 252 novih korisnika koji trebaju savjet i podršku, obavljeno je već oko 2000 individualnih razgovora. Velika je posjećenost edukativnih sadržaja koji podižu razinu zdravstvene pismenosti. Većina programa provodi se online tako da su dostupni širom Hrvatske.

 Konačni cilj je uključenost bolesnice u proces liječenja, očuvanje kvalitete života i postizanje boljih ishoda liječenja.

Na koji način udruga pomaže ženama oboljelima od raka?

Ključno je informiranje. Kad netko dobije dijagnozu kvalitetne informacije djeluju umirujuće i to ne samo informacije o bolesti i liječenju nego i informacije o pravima i drugi praktični savjeti. Sve naše korisnice pratimo tijekom liječenja, a one koje se teže nose i suočavaju s bolešću uključujemo u individualno savjetovanje kod psihologa i psihoterapeuta. Za njih je to, bez pretjerivanja, spas čak i kad imaju dobru podršku obitelji i prijatelja.

Kako se žene osjećaju kod vas? Vidite li napredak s vremenom?

Gotove sve kažu da u našem prostoru nalaze sigurnost i podršku kakva im je potrebna. Naravno, za one koje nisu u mogućnosti doći u Udrugu organiziramo razgovore putem telefona i digitalnih platformi. Promjene vidimo iz tjedna u tjedan. Nismo zaslužne za sve pozitivne pomake, ali za mnoge jesmo. Upravo te promjene koje prepoznajemo daju nam snagu da ustrajemo.

Neprocjenjivj je osjećaj dobiti poruku „Bez vas bih bila izgubljena“ ili „Vi ste me spasili“.

Od kada postojite, je li se povećao broj žena oboljelih od raka?

Udruga postoji od 2008. godine kada je primjerice oboljelo 2498 žena, a 2019. se taj broj novooboljelih popeo na 2999 žena. Vrlo malo muškaraca oboli od raka dojke, ali i to se događa. Broj oboljelih žena nezaustavljivo raste u cijelom svijetu, a smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj je visoka jer se još uvijek rak dojke kod mnogih ne otkrije dovoljno rano, a izlječenje je moguće u 95% slučajeva. Tome težimo u Hrvatskoj i stoga je važno da koristimo sve modele komunikacije kako bismo zdrave žene osvijestili o važnosti redovnih pregleda i odaziva na mamografske preglede u Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke.

Nama je iznimna čast što smo s vama već treću godinu za redom. Koliko to znači samoj udruzi?

Nekad ne nalazimo dovoljno riječi da se zahvalimo našim donatorima i partnerima na svakoj pomoći koji pružaju Udruzi i tako nam omogućuju da pružimo sveobuhvatnu pomoć oboljelim ženama i obiteljima. Ono što nam daje najviše sigurnosti jesu stalni partneri koji prepoznaju vrijednost rada Udruge.