Početna Lafaboo blog 7 razloga za duuuge igre u pijesku!

7 razloga za duuuge igre u pijesku!

Utorak, 05. srpanj 2022.

Idem se igrati u pijesku! 
 
Koliko puta ste čuli tu rečenicu? Bez obzira imate li dijete koje je još u pelenama, vrtićarca ili manjeg školarca igra s pijeskom je vječna opsesija. 
 
Manji kopaju, proučavaju i bacaju, srednji grade ozbiljne utvrde i piste, a oni na ulasku u tinejdžerske godine se grudaju i zakopavaju sami sebe u pijesak.
 
Pijesak, taj najfiniji i najsitniji prirodni materijal u sebi sadrži posebnu magiju. Čak i ako niste ljubitelj pjeskovitih plaža morate priznati da je poseban osjećaj bos hodati pijeskom ili promatrati kako zrnca pijeska lete zrakom kada ih primite u šaku pa ispuštate.
 
Igra u pijesku poseban je doživljaj uz morsku obalu kada se on može odmah pomiješati s vodom no ona je odavno premašila morske okvire. U pješčanicima na igralištima uvijek ima klinaca, oni su često u dvorištima dječjih vrtića, ali i obiteljskih kuća. Kada roditelji shvate koliko klince okupira pijesak i kako se samostalno zabavljaju, pješčanik im je česti izbor. A Quut igračke su tu kao stvorene za zabavu na plaži i u pijesku. 
 
No uz dobrobit “klinci se sami zabavljaju u pijesku i ta igra je sigurna” igra u pijesku donosi još niz prednosti. Pobrojit ćemo ih i dokazati kako su kantice i grabljice daleko od dječje gluposti. 

1. U pijesku radi dječja mašta

Djeci ponekad treba dati prostora za maštanje. Kada im u ruke date tablet ili gledaju crtiće ili pak čitaju slikovnice, radi se o kontroliranim aktivnostima. Ako ih posjednete u pijesak vrlo brzo će im postati malo dosadno. I tada, iz dosade kreće prava igra. Uključuje se mašta, a ona nema granica. 

  

2. Pijesak je materijal koji “nema kraja”

Igra u pijesku je zabavna mališanima koliko i odraslima (mada ne žele priznati). Pelenašima je pijesak nešto novo. Gnječe ga, bacaju, kopaju, preslaguju… ako pijesku dodate još malo vode, malo dijete uči i što je to blato.

Djeca kroz igru s pijeskom i vodom uočavaju njegovu strukturu i načine na koje se mijenja. Stariji rade to isto, ali dodaju još i veliku dozu mašte i kreativnosti. Pijesak se ne troši tako lako, na plaži ga ima beskrajno a ni iz pješčanika ne nestaje brzo, pa se djeca njime doista mogu igrati i igrati…

3. Igra u pijesku potiče fizički razvoj

Kada djeca kopaju, prebacuju, pretaču, grade i čiste - za to im treba dosta energije. Pijesak i voda su zabavni način za razvoj grubih motoričkih vještina i dječjih mišića. Ako kanticama i lopaticama dodate žličice, grabljice ili raznovrsne kalupe za pijesak, to će doprinijeti razvoju finih motoričkih vještina. 

4. Djeca koja se igraju u pijesku su mirnija

Znate li za efekt koji ima gledanje u ribice u akvariju ili u vatru koja pucketa u kaminu? To nas smiruje. Sličan efekt ima igra u pijesku i u vodi. Takva igra preporučuje se djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) kao i drugima koji pate od sličnih poremećaja. Njih zaokuplja osjećaj u kojem pijesak prolazi kroz ruku. To vrijedi i za zdravu djecu 

5. Igra u pijesku je upoznavanje sa znanosti i matematikom

Pijesak i voda imaju veliku ulogu u upoznavanju djece s osnovnim fizičkim i kemijskim procesima. Djeca kroz miješanje pijeska i vode eksperimentiraju i istražuju i uočavaju razliku između tekstura i konzistencije

Djeci u pješčaniku možete dati da se igraju lijevcima, a ako ste “sam svoj majstor” možete im izraditi puteve po kojima će se u pješčanik prelijevati voda.
 
Ako klincima u pješčanik dodate i posude različitih veličina vrlo brzo će shvatiti što je to veća, a što manja količina pijeska. Uz dodavanje čaša na kojima su brojevi za mjerenje - počinje i igra mjerenja i opsesija brojevima (tamo negdje iza 4. rođendana).

6. Igra u pijesku za male umjetnike

Neki klinci su od malena više zainteresirani za divlje utrke, drugi više vole graditi i izmišljati priče, a treći vole sve od čega mogu napraviti nešto lijepo. 

Pijesak je idealan materijal za djecu s umjetničkom dušom. Po mokrom pijesku može se štapićem crtati do mile volje, a ima ga i dovoljno za modeliranje i ukrašavanje kamenčićima i grančicama ili pak školjkicama i pužićima (ako ste na moru). 

7.  Igra u pješčaniku dobra je za socijalizaciju

Ako vaše dijete ne ide u vrtić i ako ocijenite da su pješčanici na igralištu dovoljno čisti za igru, taj dio igrališta odličan je kutak za socijalizaciju.

U pijesku okruženom drvenim daskama vrijede druga pravila ponašanja. Svatko štiti svoju ideju i projekt, a važno pravilo je “ne bacati pijesak u oči”.  Na širokim pješčanim plažama pak zajednička igra u pijesku može stvoriti nova prijateljstva.
 


Iskoristite ljeto za duge igre u pijesku. Kada zahladi opet ćete skupljati plastelin iz tepiha 
 

QUUT IGRAČKE ZA PLAŽU