Početna Lafaboo blog 5 dobrih razloga zašto su naljepnice super za klince

5 dobrih razloga zašto su naljepnice super za klince

Srijeda, 02. svibanj 2018.

Sjećate se svojih albuma s naljepnicama?

Ajde, pokušajte se sjetiti. 

Ako ste rasli tamo negdje sredinom osamdesetih i početkom devedesetih prošlog stoljeća možda se sjećate albuma poput Sarah Kay, Patuljci i Asterixa

A sigurno se sjećate skupljanja sličica nogometaša tijekom nekog nogometnog prvenstva ili Životinjskog carstva (Krašev album je i danas najpoučniji album sa sličicama koji postoji). 

U hrvatskoj povijesti javilo se čak i ratno skupljanje sličica za klince pod nazivom Cro Army koje bi danas među pedagozima i psiholozima izazvao blago zgražanje. Ako se ne sjećate, skupljalo se različite tipove oružja, sličice na kojima ih vojnici drže, a pozadinske ilustracije prikazivale su bojna polja. 

No, vratimo se sad u 21. stoljeće. Vremena su se promijenila, ali klinci i dalje jaaako vole lijepiti.
I mi odrasli to volimo, ali se suzdržavamo.

Osjećaj zadovoljstva koji se javlja odljepljivanjem sličice od folije mogli bi usporediti s onim osjećajem koji imamo kada probušimo balončić zraka na foliji s mjehurićima. 

Ipak, igru sličicama ne bi djeci trebali priuštiti samo da im pokažete taj zarazni osjećaj. Ona je s jedne strane zabavna, a s druge i poučna. 

Naljepnice bi svako dijete trebalo lijepiti jer...

1. S naljepnicama se djeca mogu lakše izraziti

Ne znam se izrazit’ pa lijepim i lijepim…” možda ste čuli stihove pjesme Etikete koje su odrepale Sassja i Remi. Savršeno su nam legli u ovom kontekstu 

Prema psiholozima, djeca u dobi od 3 do 6 godina počinju razvijati svoju osobnost i počinju donositi odluke što im se sviđa, a što ne. Počinju izražavati što vole jesti, koja im je omiljena boja, koji crtić vole gledati i kojim se igračkama vole igrati - ali ne uvijek govorom. 

Ako imate dijete koje je, na primjer, u fazi opčinjenosti dinosaurima možda upravo preko naljepnica možete saznati koliko zna. 

Naljepnice dinosauri

Naljepnice dinosauri

Vjerojatno će vas zadiviti kada shvatite da je naljepnice dinosaura nalijepilo po skupinama: dugovrati, oklopni dinosauri, mesožderi, leteći dinosauri…

2. Naljepnice u djeci bude malog dizajnera interijera

Postoji li dijete koje ne voli crtati po zidu? Vjerojatno ne. 
Iz nekog razloga djeci je puno zabavnije praviti murale nego šarati i crtati po svim onim blokovima i bilježnicama koje ste im kupili. 

A i naljepnice vole lijepiti gdje god stignu. Samo što naljepnice uvijek možete odlijepiti sa zida. 

Dajte im paket naljepnica i recite im da ih mogu polijepiti gdje god žele u svojoj sobi. Iznenadit ćete se kako će sve biti smisleno poredano. 

3. Uz naljepnice djeca vježbaju pincetni hvat

I za odljepljivanje naljepnica treba posjedovati određene vještine. 
Vrhovi malih prstića trebaju spretno odvojiti vrh naljepnice od folije i to za svu djecu nije lak zadatak. 
Odljepljivanjem klinci vježbaju pincetni hvat koji je kasnije bitan za podizanje sitnih stvari s poda ili za šivanje.

4. Uz naljepnice djeca mogu naučiti razliku lijevo-desno

Djeca često odjeću stavljaju naopačke. A najčešće na lijevu nogu stave desnu kroksu ili papuču.
Njima je jako apstraktno kada im kažete “Ova papuča ide na desnu nožicu, a ova na lijevu”.

Naljepnice konjići

Naljepnice konjići

Ako ih želite naučiti što je lijevo, a što desno, pokušajte s naljepnicama. Nalijepite im na hlače dvije različite naljepnice pa jednostavno kažite:  “Lijeva noga ti je ova na kojoj je konjić, a desna noga je ova na kojoj je djevojčica”.

5. Uz naljepnice djeca se zabavljaju, a vi imate malo mira

Naljepnice su zabavne. Stvarno jesu. Dajte djetetu da se igra s njima i vidjet ćete da ga neće biti barem pola sata. 

Zabavljat će se samo i to bez ikakvih ekrana. Naljepnice su i odlična ideja ako idete negdje na put. Djetetu u autu samo  trebaju naljepnice i bilježnica u koju će ih lijepiti!


U Lafaboo web shopu dječjih igračaka možete naći odlične naljepnice francuskog brenda Djeco:konjići, princeza margarita, gusari i dinosauri, a u svakom pakiranju ih 160!
 

Klik do najljepših naljepnica