Početna Lafaboo blog Najbolje igre i igračke za 7-godišnjake

Najbolje igre i igračke za 7-godišnjake

Srijeda, 04. svibanj 2016.

Možda niste primijetili, ali vaš mališan raste.

I to brzo.

Čini se kao da ste samo trepnuli okom, a vaše dijete već je veliko i ima 7 godina.

A to su “ozbiljne” godine za male dječake i djevojčice.

Što se događa s djetetom u dobi od 7 godina?

  • Emocionalno: dijete od 7 godine počinje biti vrlo samokritično i više brine zbog stvari koje se događaju oko njega. Zbog toga često ima nisko samopouzdanje i snažne emocionalne reakcije. Dijete razumije što je dobro, a što loše i nema potrebe da ga kažnjavate. Štoviše, mnogo bolje će reagirati na pozitivne poticaje. Često se povači od odraslih, a počinje osjećati krivnju i sram.
  • Kognitivno: Dijete u toj dobi ima dobro razvijen vokabular od nekoliko tisuća riječi. Ima sposobnost duljeg zadržavanja pozornosti na stvarima oko sebe, počinje koristiti logično razmišljanje, a donosi i promišljene odluke. U stanju je rješavati riješiti složenije probleme.
  • Fizički: dijete ima dobru ravnotežu i koordinaciju ruka-oko. U toj dobi djeca su i dalje oduševljena tjelesnim aktivnostima u svim oblicima, a ako ih se potiče i ohrabruje, u toj dobi oni mogu početi i pokazivati i istinsko znanje. 

Djeca od 7 godina već imaju jako dobro razvijene želje i interese i jako su znatiželjna. Imaju svoje omiljene bendove, hobije i aktivnosti.

Sposobna su za igranje kompliciranijih i strateških igara. Vole čitati, pisati, baviti se sportom, ali i umjetničkim projektima u kojim žele više slobode i samostalnosti.

Potražite igračke i aktivnosti koje odgovaraju njihovim interesima i sposobnostima. 

Birajte igračke i aktivnosti koje će ih potaknuti na samostalno razmišljanje i učenje i koje  će ih satima držati zaokupirane.

U nastavku donosimo popis idealanih igračaka koje su upravo takve i koje će vaš 7-godišnjak obožavati :)

Idealne igre i igračke za 7-godišnjake

1. Igre na ploči

U dobi od 7 godina dijete može ravnopravno igrati i zahtjevnije društvene igre. One će biti zabavne djetetu i vama i idelan su način za provođenje kvalitetnog vremena s djetetom.

Šah je taktička igra za koju treba dobra strategija. Predviđena je za 2 igrača koji će svojim potezima pokušati nadmudriti jedan drugog. 

 

Dame su taktička igra gdje je cilj napredovati na ploči, blokirati protivnika i zaustaviti pomicanje njegovih figura po ploči. 

2. Igračke za kreativno izražavanje

Vašim malim umjetnicima potrebni su i rekviziti za kreativno i umjetničko izražavanje

Vodene bojice, drvene bojice, pastele, flomasteri... Sve to i više koristit će vaš 7-godišnjak ili 7-godišnjakinja u stvaranju svojih umjetničkih djela.


 

Dopustite im da se kreativno razmašu i lijepljenjem raznim naljepnica svuda oko sebe. Kod nas možete nabaviti naljepnice - konjiće, naljepnice - gusare, naljepnice - princeza Margarita ili naljepnice - dinosaure.

Ove naljepnice djeca mogu zalijepiti bilo gdje, možda čak i na neki zid u sobi ako im dozvolite ;)

3. Alati

U gotovo svakom mališanu čuči maleni majstor, a taman negdje sa 7 godina on će početi popravljati ili izrađivati stvari. Da bi vaši mali majstori bili dobro opremljeni za sve važne radove i popravke, tu su drveni kofer s alatima i veliki stol s alatima.

4. Igračke za igre na otvorenom

Sedmogodišnjaci se obožavaju igrati na otvorenom, a najdraže su im strukturirane aktivnosti poput vožnje bicikla, plivanja, koturaljkanja, plesa ili gimnastike. O djetetu ovisi što če ga najviše veseliti i zanimati, ali bicikl je obavezna oprema svakog sedmogodišnjaka ;)

5. Igračke za igre pretvaranja

Kućice za lutke, dvorci, setovi za igru i ostali rekviziti za igre pretvaranja omogućit će vašim mališanima da se izgube u svijetu mašte. A to je dobra stvar ;)

Tijekom igri zamišljanja i igranja uloga djeca zapravo razvijaju i socijalne, emocionalne i intelektualne vještine, stječu samopouzdanje i osjećaj sebe.

U igračke za igre pretvaranja apadaju i lutke - neke od najboljih igračaka za 7-godišnje djevojčice. Kroz igru s lutkama djevojčice stvaraju svoje male bajke i proživljavaju radost i kompleksnost prijateljstva. 


 

Nadamo se kako smo vam dali inspiraciju kako zabaviti vaše izrazito znatiželjne i izrazito kreativne 7-godišnjake.

Savjet koji imamo za kraj je da budete jako strpljivi s vašim 7-godišnjakom. 

Dijete je u fazi krhkog samopoštovanja i stalno mu je potrebno ohrabrenje i poticaj.

Pomozite mu ublažiti sklonost samokritičnosti, ističući ono što je naučio i što dobro radi. 

Razgovarajte sa svojim mališanom i kada je to moguće, pružite mu mogućnost za samostalno donošenje odluka.

I naravno - igrajte se! :)

Nađi igračku za 7-godišnjaka