Početna Lafaboo blog Čime se igraju petogodišnjaci?

Čime se igraju petogodišnjaci?

Srijeda, 21. veljača 2018.

Gdje su nestali oni okrugli obraščići i buckave nožice? Pa to je vaš petogodišnjak tj. petogodišnjakinja.  

Kada bi u jednoj rečenici trebali opisati petogodišnjaka ukrali bi jednu poznatu rečenicu: 

'Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali'

(Hrvoje Hitrec, Smogovci)

Što se događa s djetetom u dobi od 5 godina? 

 • Emocionalno: Petogodišnjaci već jasno mogu izražavati svoje osjećaje iako su još uvijek zbunjeni oko kompliciranijih osjećaja kao što su frustracija ili ljubomora. Više nemaju duge i nekontrolirane napadaje bijesa kao trogodišnjaci, ali ih imaju. Mogu pasti u kraća razdoblja tuge ili bijesa. 
  Počinju razumjeti kako svijet funkcionira što može rezultirati razvijanjem strahova od ozljeda, smrti, neuspjeha, ali i natprirodnih pojava kao što su duhovi ili zombiji. 
   
 • Kognitivno: U dobi od 5 godina neka djeca su već spremna za čitanje. Pokušat će čitati, ali i uočavati riječi koje slično izgledaju na stranicama priča. 
  Petogodišnjaci već vrlo dobro znaju odnose i vrijednosti između veličina, težine i volumena. Mogu znati što je više ili manje, ali i početi zbrajati te razumjeti zbrajanje. U igri pretvaranja sposobni su stvoriti cijelu priču punu uzroka i posljedica.
   
 • Fizički: Petogodišnjaci su već vrlo dobro koordinirani i obožavaju isprobavati nove vještine. To je ono razdoblje u djetinjstvu kada djeca stalno viču: “Gledaj me!”
  U ovo doba većina djece je spremna na vožnju na biciklu na dva kotača, na hodanje niz stepenice bez pridržavanja za ruku i za dugo dodavanje lopte bez pada na pod.  Već sami mogu navući hlače i majicu, zavezati tenisice (ili bar početi učiti vezati tenisice) i potegnuti zatvarač na majici ili jakni. 


Sve u svemu, petogodišnjaci su jako kreativni i vrlo energično pristupaju rješavanju problema. U ovoj dobi osjećaju jaku povezanost sa svojim prijateljima i vole raditi sve što rade vršnjaci. 

Idealne igre i igračke za djecu od 5 godina

1. Igre za učenje slova

Kada kažemo da petogodišnjaci već mogu početi čitati, to se ne odnosi samo na nadobudne roditelje. Mnoga djeca kojoj se dosta čita u toj dobi već sama počinju spajati slogove i pokazuju interes za slova

Idealni poklon za petogodišnjake je Kutija s magnetima Abeceda. Oni samostalno mogu slagati slova magnetiće i kopirati poredak slova. 

Magneti za učenje slova

Njima mogu i napisati svoje ime. A sva ona djeca koja su s pet godina zaljubljena u dinosaure mogu magnetićima slagati i ime triceraptora i velociraptora.

To je još kompliciranije 

2. Igra potapanje brodova

Petogodišnjaci itekako dobro znaju zaključivati. A ako imate petogodišnjaka onda isto tako dobro znate da oni itekako dobro znaju da je potrebno pobijediti. 

Igra potapanja brodova

Igra potapanja brodova idealna je društvena igra za ovaj uzrast, a i idealna je za zajedničku igru roditelja i djece.

Janodova verzija igre Potapanje brodova prilagođava se  uzrastu igrača pa postoji nivo za početnike kao i napredni za one malo veće.

3. Setovi za male kreativce

Petogodišnjaci još uvijek vole mljackati temperama po papiru i miješati boje po paleti. 
Vole rezuckati sitne papiriće samo da bi rezali… No istovremeno, vole i nešto nacrtati ako vide smisao. 

Djeca od 5 godina veliki su kreatici, imaju osjećaj za detalje


Ako dobe zadatak da nacrtaju mamu ili tatu, iznenadit će vas koliko će detalja uvrstiti u vaš portret. 

4. Igra pretvaranja 

Igra pretvaranja počinje s dvije i pol godine, a traje do šeste ili sedme godine. Važna je za razvoj govora, organizacijske vještine, emocionalni i društveni razvoj te kreativno razmišljanje. 

S pet godina igra pretvaranja postaje kompleksnija, a petogodišnjaci u igru unose puno više drame i neobičnih situacija

U toj dobi igra pretvaranja je i grupna. Poslušajte samo scenarije koje razvija vaše dijete kada mu dođe prijatelj na igru. To su kompleksni problemi 

Kuhinja je idealna igračka za igru pretvaranja

Dijete možete potaknuti na igru pretvaranja. Jedna od najboljih igračaka za to je dječja kuhinja

Dok će trogodišnjaci vjerojatno samo zamišljati da kuhaju, petogodišnjaci su u stanju razraditi cijeli restoranski biznis:

 • izraditi menije
 • natpise za restoran
 • ali i formirati cijene za zamišljena jela. 

5. Aktivna igra za djecu od pet godina 

Petogodišnjaci postaju dobri trkači, a ako su zaljubljenici u vodu već su spremni i na učenje plivanja. To je dobro vrijeme i da uvedete bicikl na dva kotača (nakon kojeg će dijete sigurno biti spremno nakon vožnje na biciklu bez pedala) ili role. 

Naravno, ako je hladno morate se više kretati unutra (za što imamo čak 10 ideja kako klince pokrenuti unutar četiri zida i maknuti ih od ekrana). 

Jedna od najboljih ideja za kretanje unutra je ples. Petogodišnjaci već imaju istančani glazbeni ukus, a oni koji dolaze iz glazbene obitelji već mogu početi i svirati 
 

Nađi igračku za dijete od 5 godina