Datum objave: 19.11.2015

Ima li što ljepše i bezbrižnije od dječje igre? Teško.

Igra je, osim što je zabavna, od najranije dobi za dijete i važan dio procesa učenja o svijetu oko sebe. Dan za danom dijete upija kao spužva sve oko sebe i otkriva svijet.

Igra mu u tome pomaže na mnogo načina. Kroz igru dijete razvija osjetila, motoričke vještine, socijalne vještine, kreativnost, maštu i samopouzdanje. 

Uz odabir adekvatnih igračaka vašim mališanima možete dati najbolji mogući početak i to od kada su u kolijevci i znatiželjnim očima promatraju neobičan svijet koji ih okružuje.

Kakve igračke trebaju biti za bebe od 0 do 12 mjeseci?

  • Najmlađi trebaju igračke žarkih boja, različitih tekstura i ugodnih zvukova. Jer upravo su osjetila - zvuk, dodir, okus i vid - prvi prozori kroz koje dijete doživljava svijet. Osim toga, jeste li znali kako dijete može čuti i prije rođenja? Navikavanje bebe na zvukove može pomoći da vaše dijete postane dobar slušatelj, ali i govornik.
  • Igračke za bebe bi trebale biti perive, nelomljive, bez oštrih rubova te dovoljno velike tako da ih beba ne može progutati.
  • Igračke moraju biti sigurne. S obzirom na to da u ovoj dobi, djeca sve stavljaju u usta, svaka igračka koja im se daje mora biti sigurna. Dobro je znati i kako sve naše igračke imaju oznaku CE i sukladne su europskim standardima kvalitete.
  • Igračke moraju biti zabavne i primjerene djetetovoj dobi i sposobnostima. Djeca se automatski počinju igrati s dobrom igračkom, a dobra igračka je ona koja može zaokupiti pozornost djeteta neko duže vrijeme. Dobra igračka nudi djetetu mogućnosti da je koristi na različite načine i tako opet potiče djetetovu kreativnost.

Najbolje igračke za bebe 0 do 2 mjeseca

U ovoj fazi beba zapravo niti ne treba klasične igračke, jer se ne može još kretati. Ipak, vaša beba je znatiželjna i gleda i sluša svijet oko sebe pa je mobile idealan izbor za bebu do 2 mjeseca.

Mekani mobile Walter vrtjet će se iznad bebine glavica, nježno svirajući i stimulirajući joj osjetila kroz različite boje, oblike i zvukove.

Mobile Walter stimulirat će bebina osjetila
Mobile Walter stimulirat će bebina osjetila kroz boje, oblike i zvukove
 

Nemojte zaboraviti da je u toj fazi, najbolji i najpoticajniji izvor radosti za bebu - ljudsko lice, pogotovo ako mu se smiješe mama ili tata.

Najbolje igračke za bebe od 3 mjeseca do 6 mjeseci

S dva do tri mjeseca starosti beba je već dovoljno ojačala i zabava može početi. U ovom trenutku bebice već počinju nalikovati na prave male ljude koji sve aktivnije istražuju svijet oko sebe.

Svijest o okolini se produbljuje i bebe postaju jako zainteresirane za svoje igračke, stavljaju ih u usta, drže u rukama, pokušavaju sastaviti ili rastaviti.

Odaberite igračke koje će biti vizualno atraktivne, koje će beba moći lagano držati u ruci, ispustiti, baciti, žvakati…

Evo i nekoliko prijedloga.

Plišane i zvučne igračke

Nježni plišani zmaj Walter idealna je prva igračka za vašu bebu. Već od prvih dana pružit će bebi mekoću dodira, ljepotu boja i nježne uspavljujuće zvukove prije spavanja.

Ovaj veseli zmaj na leđima ima džep, a jedna noga mu je ujedno i zvečka. Uz to sve Walter ima nosnice i zvjezdicu koji su fosforescentni što znači svijetle u mraku ako su prije bili osvijetljeni.

Tu su i plišani stiskavac Vicky i mala plišana kravica Vicky koji svojom veličinom stanu u male dječje ručice. Stiskavac Vicky proizvodi zvuk skvičanja kada mu stisnete tijelo, a kravica Vicky zvoni kada ju protresete.

Plišana kravica Vicky stane u male dječje ručice
Plišana kravica Vicky stane u male dječje ručice
 

Ovi mekani plišanci probudit će sva osjetila vaše bebice. Zbog načina na koji ispuštaju zvukove potaknut će vašu bebu da ih trese i gnječi, a to je za malu bebu tjelesna aktivnost koja utječe i na razvoj motorike.

Jer danas će vaš mališan u malenoj ručici držati zvečku Vicky, a sutra olovku.

Mali plišanci idealni su i za bacanje naokolo. I bebe to vole, a i kravica Vicky voli kad malo leti okolo. Pogotovo po travi. A kada ona leti okolo, vaše dijete jača mišiće, što je iznimno važan aspekt igre.

Kada vidite vašeg bebača kako baca kravicu, razmislite samo koje sve mišiće pritom koristi u svom malom tjelešcu.

Aktivne podloge za bebe

Bebe stalno traže nešto što će ih animirati i potaknuti osjetila i znatiželju. Aktivne podloge im nude upravo to.

Aktivna podloga Simon sastoji se od mekane podloge na koju su pričvršćeni lukovi koji se mogu skinuti pa se podloga može koristiti bez njih.

Podloga stimulira osjetila mališana kroz različite boje, materijale i zvukove. Na lukovima su čičkom pričvršćene igračke od kojih jedna skviči, druga proizvodi zvuk šuškanja papira, a treća je igračka za žvakanje kada bebačima počnu rasti zubići.

U malenoj rupi krije se i ježić koji je ujedno i zvečka. Na listu ispod lukova, nalazi se ogledalo.

Najbolje igračke za bebe od 6 do 12 mjeseci

Bebe u toj fazi postaju sve pokretnije, a polako počinju i puzati. Možete polako proširiti izbor igračaka za vašu bebu i dati im nešto što mogu natezati, žvakati, slagati...

Osim toga, u toj fazi bebe postaju polako svjesne i sebe pa ne bi bilo loše da imaju ogledalo u kojem se mogu vidjeti.

Aktivni paneli, kocke za slaganje...

Juliette aktivni panel idealan je vašu šestomjesečnu bebu i ima sve što će ju zabavljati satima. Glava ovog panela ujedno je i zvečka, a tri kolutića tijela stvaraju zvuk šuškanja papira.

Na jednom od kolutića je i ogledalo, a na sljedećem je jabuka koja se može otvoriti. Pretposljednji kolutić stvara zvuk skvičanja kada se stisne. Na posljednjem kolutiću je mali džepić u kojem je igračka koja na sebi ima i dio za žvakanje kada bebama počnu rasti zubići.

Juliette aktivni panel vašu bebu će zabavljati satima
Juliette aktivni panel vašu bebu će zabavljati satima
 

U našoj ponudi imamo još igračaka koje će zaokupiti pažnju vaših mališana i probuditi njihovu kreativnost.

Jako omiljene među šestomjesečnim bebama su mekane kocke koje će pobuditi kreativnost i znatiželju malih pametnih glava, a kad ih slože mogu napraviti ono što većina najviše voli – srušiti ih. :)

Tu je i interaktivna slikovnica Jef koja vašeg mališana uključuje aktivno u Jeffovu avanturu.

Nadamo se da smo pomogli s idejama za kupnju idealnih igračaka za zabavu i zdrav razvitak vaše bebe, a ako trebate pomoć s odabirom igračaka za vaše dijete ili se pitate koji bi bio idealan poklon za vašeg nećaku - slobodno nam se obratite.

Vaš poklon ćemo i zamotati. I to potpuno besplatno.

Jer igra je važna.

Potražite igračku za bebu