Početna Lafaboo blog Važnost mašte i kreativnosti u djetinjstvu

Važnost mašte i kreativnosti u djetinjstvu

Srijeda, 08. kolovoz 2018.

Utvrda izrađena od stola, stolaca, prekrivača i jastuka nikad nije prestala biti u modi, a unutra se uvijek odvijaju prave kazališne scene malih glumaca, oponašaju roditelji ili grade prvi poslovni uredi i ordinacije.

Dječja igra puna je mašte. Iako nikada nisu bili u maminom uredu vrlo će lako zaključiti da ona na svom stolu ima laptop i hrpu papira. I možda nikad nisu upoznali tatinog šefa, ali će vrlo dobro znati odglumiti scenu i ozbiljnu raspravu na radnom mjestu.

Također, djeca danas na izbor imaju velik broj igračaka za igru pretvaranja. Kuhinja, slastičarnica i tržnica otvaraju prilike u kojima djeca oponašaju ljude koje svakodnevno susreću. Tako se rađaju prvi snovi o tome što će biti kad odrastu, pa kroz igru prezentiraju svoja buduća zanimanja.

Nekoliko realističnih situacija dovoljno je da se potakne mašta i pokrene igra.

Zašto je mašta važna?

Mašta može odigrati važnu ulogu za klince kada na scenu stupe imaginarni prijatelji kojih se roditelji često boje.

Ne brinite, dr. Evan Kidd, psiholog i predavač na Sveučilištu u Australiji svojim je istraživanjima dokazao da su imaginarni prijatelji važni u razvoju govora te društvenog i kognitivnog razvoja.

Igre pretvaranja za razvoj dječje mašte

Kod neke su djece imaginarni prijatelji lutke i plišanci, dok su kod drugih izmišljene, nestvarne osobe i isključivo plod njihove mašte.

Kidd navodi da su djeca s imaginarnim prijateljima:

  • bolja u komunikaciji,
  • lakše razumiju stvarna društvena zbivanja,
  • kreativnija su i
  • društveno kompetentnija.

Imaginarni prijatelji važan su dio odrastanja, a uz pomoć mašte djeca mogu naučiti kako se ponašati u određenim situacijama, pa čak i kako smanjiti nervozu. Mašta je naime i dio meditacije. Ona opušta tijelo i um, a koriste je i psihoterapeuti.

Što djeca mogu naučiti iz maštanja?

Djeca u svemu mogu nešto naučiti. U onome što se događa oko njih, u svemu što vide, čuju, pomirišu, osjete i opipaju. Da bi svaku situaciju filtrirali treba ih angažirati i poticati da sami izmišljaju igre.

Za igru nije potrebno mnogo i ne morate potrošiti mnogo novaca na igračke. Poslužite se najjednostavnijim uobičajenim rekvizitima iz kuće i vrta, ili pak potražite zanimljive tutoriale za “uradi sam” kuhinje od kartonskih kutija.

Kartonske kutije mogu glumiti računalo, blagajna ili krevet za bolesnu životinju, a zamišljena prijateljica vaše djevojčice može joj biti asistentica ili medicinska sestra.

Kad vas dijete posluži praznom šalicom čaja, odglumite da ste naručili čaj od mente, a ne kamilice ili da u čaju nema šećera. Uzmite  telefon i naručite dvije velike pizze za van. Pomognite im u razvoju priče i poticanju mašte.

Igra potiče dječju maštu

Organizirajte izlete. Vodite djecu u zoološki vrt, supermarket i veterinaru na pregled s kućnim ljubimcem. To će im pružiti više iskustva i dati nove ideje za maštovitu igru.

Za kraj...

  • Djeca maštom razvijaju vještine pregovaranja te pronalaženja rješenja za probleme.
  • Mašta razvija emocije, potiče razumijevanje i izražavanje osjećaja, ali i suosjećanja.
  • Maštom se vježbaju i jezične vještine, vještine izgovaranja, komunikacija i govor tijela.
  • Mašta djeluje umirujuće, poput meditacije, smanjuje nervozu, a može otkloniti i bolove.

Ako vaše dijete ima bujnu maštu, ne brinite. Jednostavno pustite djecu da budu djeca! 

Klikni za igre pretvaranja