Početna Lafaboo blog Le Toy Van: Priča o održivosti igračaka

Le Toy Van: Priča o održivosti igračaka

Petak, 25. kolovoz 2023.

Le Toy Van je čarobna londonska obiteljska tvrtka s velikim srcem. Njihova kolekcija igračaka ispunjava dječje snove, a svaka je stvorena s pažnjom prema planetu. Koristeći samo održive materijale, njihove prepoznatljive drvene kućice za lutke dolaze u različitim oblicima, veličinama, motivima i bojama, čineći svaku igru nezaboravnom avanturom. U nastavku bloga pročitajte jednu predivnu priču o ekološkoj osvještenosti ovog brenda.  

Jeste li čuli za Le Toy Van i njihovu posvećenost održivosti? 

Njihova priča započela je prije gotovo tri desetljeća, u zimi 1994. godine, kada je Georges Le Van stvorio njihovu prvu igračku - drvenu kućicu za lutke. 

Njegova vizija bila je jednostavna. Stvoriti prekrasne, jedinstvene igračke napravljene s ljubavlju i namjerom da izdrže test vremena. 

Do sada je Le Toy Van osvojio mnoštvo nagrada u svim segmentima, od dizajna, kvalitete, sigurnosti, održivosti do edukativne vrijednosti igre.

Danas njihove igračke nastavljaju poticati male maštovite glavice kroz učenje temeljeno na zabavi! 

 

 

Ovaj poseban brend čini pozitivne stvari za okoliš, a zadnjih dana u sjedištu Le Toy Van-a vlada posebno uzbuđenje zahvaljujući nedavnom dodatku - novom košnocom pčela! Nije tajna da je njihovom obiteljskom brendu zaštita planeta u središtu pažnje, pa tako ni spašavanje pčela nije iznimka.

 

Zašto su pčele važne za naš planet?

Pčele su vitalan dio našeg ekosustava i bez njih jednostavno ne bismo mogli preživjeti. Ti pahuljasti krilati prijatelji obavljaju sjajan posao oprašivanjem naših prehrambenih usjeva. U Velikoj Britaniji, gdje se igračke proizvode, mnogi usjevi ovise o tome, uključujući brokulu, jabuke, mrkve, maline i rajčice. Iako postoje druge metode oprašivanja, pčele su najučinkovitije, te sposobne to izvesti na najširem razmjeru. Osim što je pčelino oprašivanje najprirodnija metoda, ona štedi i novac koji bi uložili za ručno oprašivanje usjeva što bi rezultiralo i rastom cijene voća i povrća.

Zapravo, svaki treći zalogaj hrane ovisi o tim malim oprašivačima - nevjerojatno! 

Pčele ne oprašuju samo hranu za ljudsku potrošnju, već također pomažu u oprašivanju hrane za životinje, te izravno utječu na proizvodnju mesa, jaja i mliječnih proizvoda. 

Ovi mali prugasti junaci ključan su element cijelog našeg prehrambenog lanca. Pčele oprašuju naše drveće i cvijeće, što podržava druge kukce koje hrane ptice, šišmiše i sisavce. 

Plus, med je vrlo ukusan, pun hranjivih tvari i antioksidansa. Ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući promicanje zdravlja srca, pojačavanje imunološkog sustava i čak pomoć u zacjeljivanju rana - čarobno!

 

Spasimo pčele 

Naše pčele su ugrožene zbog gubitka staništa, klimatskih promjena i intenzivnih metoda poljoprivrede koje uključuju upotrebu pesticida. 

Postoji mnogo jednostavnih načina na koje možemo pridonijeti održivosti i zaštiti njihove populacije. Poučavanje sljedeće generacije je odlično mjesto za početak. 

 

Pčelinji hotel  

Zašto ne biste napravili pčelinji hotel sa svojim mališanima tako da reciklirate veliku plastičnu bocu, odrežete vrh i napunite je bambusovim štapovima prilagođenim veličini. Objesite bocu u vrtu I čvrsto ju zavežite. Također možete kupiti već gotove verzije malih nastamba u većini vrtnih centara. 

 

Pčelinji prijateljski cvjetovi 

Sadnja cvjetova koji privlače pčele je jednostavna, učinkovita i zabavna aktivnost koja će se djeci zaista svidjeti. Zašto ne posvetite dio svog vrta za to ili ih uzgajajte u posudama. Posijajte nešto sjemenki, redovito zalijevajte i gledajte kako rastu. Zatim sjednite i promatrajte pčele dok vrijedno skupljaju pelud - divan način da se djeci približi priroda i da se stvarno uključe. 

 

Sljedeći puta kad budete kupovali Le Toy Van igračke, znat ćete da su pri njihovoj izradi uloženi veliki napori kako bi se negativan utjecaj na okoliš sveo na minimum. Kad ćete upoznavati djecu s njihovim igračkama, ispričajte im priču o važnosti pčela, a za vas imamo i nekoliko sjajnih činjenica o pčelama! Jeste li znali da...

  • Postoji preko 20 000 različitih vrsta pčela.
  • Pčele koje rade med nikada ne spavaju - jednostavno su pretrpane poslom! 
  • Prosjek ‘populacije’ košnice iznosi između 50 000 do 60 000 vrijednih pčelica.
  • Ako umre matica, radilice mogu stvoriti novu hranjenjem ličinki posebnom hranom zvanom matična mliječ.
  • Vjerojatno nikada niste vidjeli mušku pčelu. Rijetko izlaze iz košnice, osim tijekom sezone parenja, koja se događa visoko u zraku. 
  • Matica može položiti do 2500 jaja dnevno! 
  • Pčele imaju 5 očiju i mogu vidjeti svaku boju osim crvene.
  • Pčele koje rade med su jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude.

 

I eto, nadamo se da smo vas inspirirali da istražite Le Toy Van brend igračaka, prepun maštovitih blaga. Mi u Lafaboo-u smo ponosni što je upravo Le Toy Van prije puno godina inspirirao naš nastanak i omogućio nam da djeci u Hrvatskoj približimo čaroliju igre.

Sve predivne igračke od ovog magičnog brenda pronađite jednim klikom na Lafaboo web shopu.