Početna Lafaboo blog Kasice prasice jedan su od načina kako naučiti dijete vrijednost novca. Evo i ostalih...

Kasice prasice jedan su od načina kako naučiti dijete vrijednost novca. Evo i ostalih...

Srijeda, 04. listopad 2017.

Djeci je novac prilično apstraktan pojam. Mama i tata ga nose u novčaniku i njime plaćaju sve što kupe u trgovini. U njihovim glavicama novca uvijek ima za čokoladno jaje, sladoled i sok. 

A kasnije za veće potrebe: novi bicikl, nove tenisice, neku apsolutno nepotrebnu glupost…

Da, djeca ne shvaćaju vrijednost novca. Pogotovo ako s njima od malena ne pričate o novcu. 

Ne, ne mislimo da bi s dvogodišnjakom trebali debatirati o fiksnim i promjenjivim kamatnim stopama, ali pričajte o novcu baš kao što pričate o kuhanju ili ponašanju u prometu. 

Kroz igru se uči od najranije dobi, a čak i štednju novca možete učiniti zabavnom

Kako malo dijete naučiti što je novac?

Sasvim mala djeca obožavaju ponavljati ono što rade njihovi roditelji ili starija braća i sestre. Kada krenete trgovinu s onim malim čudom od dvije godine  koje je već shvatilo kako u trgovini može uzeti što želi, svedite te želje i potrebe od početka na jednu jedinu stvar.  

Objasnite djetetu kako prvo morate platiti kako bi sok, sladoled, puding ili čokoladu mogli otvoriti.

Negdje oko treće godine već je vrijeme za igru s blagajnom. Tada možete napraviti svoju trgovinu ili čak restoran! Blagajne uvijek dolaze s nekim novcem pa možete razgovarati o cijenama. Tako počinje stvarati neki osjećaj za vrijednost i omjere

Igra s blagajnom pravi je način za učenje o vrijednosti novca
Kroz igru s blagajnom uči se o vrijednosti novca (na fotki je naša Honeybake drvena blagajna)
 

Dijete koje zna brojeve često će samo na glas "lupati" brojeve kada ga pitate za cijenu  Pokušajte te brojke svesti na neke prave vrijednosti. 

To je ono kada se igrate restorana pa vam dijete želi kavu naplatiti 100 kuna (ili sto novaca kako se često zove dječja valuta). 

S četiri godine već je vrijeme i za ozbiljnu štednju. Nabavite kasicu prasicu i počnite štednju. Recite djetetu da može samo kupiti željenu igračku kada skupi novac.

Kasica prasica prava je stvar za štednju novca
Da bi djetetu bilo zanimljivo štediti, treba imati zanimljivu kasicu
Kasica prasica za djecu šišmišKasica prasica za djecu gusjenicaKasica za djecu slonić
 

Nemojte štedjeti za neku skupu igračku jer će dijete vrlo brzo izgubiti interes. Štedite za nešto jeftinije kako bi dijete vrlo brzo vidjelo rezultate štednje

I naravno, pričajte o novcu. Pričajte o tome kako idete na posao kako bi zaradili, što drugi ljudi rade kako bi imali novca i vodite dijete na bankomat. Bit će mu totalno zabavno tipkati i ubacivati karticu u bankomat. Tada mu možete i ispričati kako novac ne dolazi iz bankomata (baš kao što ste mu ispričali kako mlijeko dolazi od kravice, a ne iz tetrapaka). 

Dijete je u školi: vrijeme je za raspodjelu budžeta

Kada dijete krenu u školu, još uvijek nije poznato je li to veći šok za njega ili za roditelje. No ono sebe već smatra dovoljno velikim. 

Danas prvašići u školi imaju sve organizirano: doručak za vrijeme nastave, ručak kasnije. Ne izlaze van granica školskog dvorišta po užinu, a na kraju školskog dana po njih dolaze roditelji. 

Ipak, ovo je pravo vrijeme za uvođenje džeparca. I to dnevnog. Dijete će se jako važno osjećati ako samo ima svoj novčanik, a ima i neki osjećaj da ima neke novce.

Ako svaki dan djetetu date pet kuna za džeparac možda će taj iznos potrošiti na neki sokić ili lizaljku, a vrlo brzo će i shvatiti da tih pet kuna na dan može i uštedjeti stavljajući džeparac u kasicu prasicu.

Važno je djetetu napomenuti kako ima i svoj novac koji može trošiti

Većoj djeci možete njihov džeparac dati i odjednom, svih 100 kuna na mjesec! I vidjeti što će se dogoditi 

Mali zaključak o djeci i novcu

Djeca će teško znati cijeniti pravu vrijednost novca ako im te vrijednosti od malena ne usadite. Roditelji su prvi i jedini primjer u koji se djeca ugledaju. I ne brinite, kada jednom prođu sva ona tinejdžerska cviljenja, ostat će vrijednosti koje ste usadili

Ubaci novčić u ovu kasicu

Naslovna fotografija: Sarah Joy/Flickr.com