Datum objave: 31.01.2018

Kada padne temperatura i vrijeme postane sivo i tmurno, većinu vremena provodimo u zatvorenom

Da, izlazite s djecom na hladan svježi zrak, no taj izlazak traje maksimalno dva sata. Puno vremena provodite na kauču, a čini vam se da sve što vaši klinci rade je gledanje crtiće.

Djecu možete zabaviti u kući i istovremeno ih pokrenuti da se kreću. Danas se djeca i odrasli kreću manje nego ikada, a uz sve uvijek dostupne crtiće i sadržaje s raznoraznih ekrana i veliki i mali imaju manje motivacije. 

Djeca uče po modelu pa ako ste vi obični ljenjivci koji vole sjediti ispred televizora, a pješke idete samo do auta koji je ispred kuće/zgrade teško ćete djecu pokrenuti. 

A njima doista treba kretanja.

Vrtićarcima treba barem 180 minuta fizičke aktivnosti dnevno dok djeci od 6 do 17 godina treba bar 60 minuta kretanja na dan.

Prije samo 50 godina odrasli i djeca toliko su se kretali htjeli-ne htjeli zbog drugačijeg načina života, no danas je to zapostavljeno. 

No vratimo se na našu kućnu priču i kako zabaviti djecu u kući i potaknuti ih na kretanje 

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Plešite s djecom

Ples je uvijek zabavan. Glazba uključuje naša osjetila i potiče na kretanje. Pustite djeci neku plesnu veselu glazbu uz koju se baš jako mogu naskakati. 

To ne moraju biti dječje pjesmice. Pustite nešto zabavno uz što bi i vi mogli plesati. 

Plesanje je za djecu od 0 -99 godina 

2.  Igrajte se skrivača

Igra skrivača savršena je zabava za igre u kući
Djeca se skrivaju na najzabavnije moguće načine
 

Mala djeca obožavaju se skrivati. Čak se i bebe u kolicima obožavaju skrivati iza dekice. Ova klasična igra djeci nikad nije dosadna, a ni vama neće biti dosadna kad vidite na kakve ideje djeca dolaze tijekom igre.

3. Igra  vruće - hladno

Igra vruće-hladno je još jedan klasik iz djetinjstva kojeg ste možda zaboravili. Koncept je vrlo jednostavan: nađete jednu malu igračku ili figuricu i negdje je sakrijete. Kada je dijete traži govorite hladno, kad se približava igrački trebate reći toplo, a kada je jako blizu morate vikati VRUĆE; VRUĆE; VRUĆE. 

4. Igra školice u sobi

Igra školice zahtjeva puno skakanje na jednoj nozi, a za nju čak niti ne treba jako puno mjesta. Iako se školice puno ljepše igrati kad je vani sunce, kada se kredom kvadrati mogu ispisati na asfaltu, ova igra skakutanja može se preseliti i u dnevnu ili dječju sobu. 

Kvadrate jednostavno napravite crnom ljepljivom trakom koji se kasnije samo odlijepi s parketa ili pločica. 

5. Grudanje plišanim igračkama

Ove zime čak ni kontinentalci nemaju snijega, nema grudanja i nema sanjkanja - osim za djecu iz Gorskog kotara. 

A klincima nedostaje grudanja. Grude baš ne možete bacati, ali možete improvizirati grudanje sigurnim mekanim plišancima

Takve grude ništa neće razbiti i nikog neće ozlijediti. A sigurni smo da će svima biti zabavno gađanje plišanim žabicama, praščićima, medvjedićima, psićima…

6. Igra balonima


Važno je da nijedan balon ne padne na pod!


Djeca obožavaju balone. I to sva djeca bez iznimke. Kako bi potaknuli dijete na kretanje napušite puno balona i izmislite igru: svi baloni stalno moraju biti u zraku!

Ili ako vam se baš i ne da napuhati puno balona, napušite dva do tri i počnite se dodavati. 
Cilj je da balon ne padne na pod. 

7. Igra lovice i škakljanja

U kući se ne možete baš igrati lovice kao na dvorištu ili igralištu, ali možete naganjati klince. Njima će to biti jaaako zabavno. Možete se i uživjeti u uloge pa glumiti da ste strašni vuk koji naganja male praščiće, a kada ih ulovi ih popapa tj. jako jako jako počinje škakljati. 

8. Paukova mreža - igra bacanja

Djeca vole bacati stvari. Igra koju predlažemo pomalo je neuredna, ali - koja dječja igra nije. 

Sve što vam treba je ljepljiva traka i stare novine. Traku poput mreže zalijepite između dovratnika, a klincima u ruke pogurnite stare novine. Neka stare novine otrgnu i izgužvaju te pretvore u male loptice. Mogu ih do mile volje bacati u paukovu mrežu. 

9. Skakanje po krevetu

Skakanje po krevetu dobra je ideja za pokretanje djece
Skakanje po krevetu je omiljena aktivnost svih mališana (Foto: Pawel Loj/Flickr.com)

 

Skakanje po krevetu je nešto poput balona, svako dijete voli skakati. 
Pustite djecu da skaču po krevetu, to je nešto što ih jako veseli, a istovremeno se i razgibavaju. Vaš madrac to može izdržati.

10. Vježbanje ispred televizora

 Znamo da smo rekli da nema televizora i ekrana, ali ako je vježbanje u pitanju, to je dozvoljeno.
Našli smo jedan zgodan video u kojem klinci vježbaju jogu. 

 

A kad se klinci umore od skakanja vrijeme je da se malo smire. Uz topli čaj krenite slagati puzzle ili odigrajte koju društvenu igru

Za vas imamo pripremljene i vodiče za najbolje društvene igra za djecu od 3 do 12 godina. Sigurno ćete nešto naći. 

Ako ne, inspirirajte se u našem web shopu s igračkama

Zakorači u Lafaboo svijet igračaka