Početna Lafaboo blog Šarene mrlje od flomića po nosu, odjeći i zidu! Evo kako ih ukloniti...

Šarene mrlje od flomića po nosu, odjeći i zidu! Evo kako ih ukloniti...

Srijeda, 16. svibanj 2018.

Ako ste roditelj, sigurno ste se bar jednom nakon kreativnog izražavanja svog djeteta zapitali kako ukloniti mrlje od flomastera. 

Kada su flomasteri i djeca u pitanju, postoji nekoliko pravila koje djeca slijede:

  • Što imam više flomastera, igra je zanimljivija.
  • Što je intenzivnija boja, to mi je draža.
  • Papir je dosadan.
  • S flomićem je najbolje crtati po sebi (ili čelu mlađeg brata ili sestre).
  • Flomići su odličan izbor za moj prvi mural.

Koliko god vi forsirali one divne drvene bojice - flomasteri su djeci broj jedan. S njima doslovno rade čuda. 

Nekada na papiru, ali češće ta čuda osvanu na nekim drugim mjestima pa ih morate nekako ukloniti. Ako ste i jedni od onih roditelja koji djeci kod kuće zbog njihovih šarenih ideja ne dopuštaju igru flomićima, opet vas zanima kako ukloniti mrlje od flomastera. 

Nema djeteta koje se iz vrtića vraća u istom čistom izdanju u kakvom ste ga poslali. 

Pa ni ne treba! Djeca su slobodna i neopterećena time što im je nova bijela majica pošarana flomićima ili ostatkom tempera kojima su mrljali po papiru. 

Kreativno dječje izražavanje vrlo je važno

Za njihov razvoj bitno je da osjete različite teksture pod prstima, da bodnu prstićima u plavu i žutu temperu kako bi dobili zelenu.

Iako se vama to možda čini grozno, važan dio dječjeg kreativnog razvoja je i body painting flomasterom tj. ono kada dođu iz vrtića s pošaranim rukama jer im je najbolji prijatelj ili prijateljica nacrtao nešto. 

Ako se međusobno ne šaraju prije polaska u školu, kad će? 

Pustite ih da se bojaju pod uvjetom da su boje sigurne za dječju kožu, a vi samo kasnije čistite šarene posljedice.

Kako ukloniti mrlje od flomastera s dječje kože? 

Ako su se klinci pošarali s perivim flomasterima čiji su sastojci testirani za dječju kožu, nemate problema. 

Pošarano područje tj. dječju ruku ili nogu (ili pupak) samo će biti potrebno oprati s malo vode. 

Puno je teže ukloniti mrlje od običnih klasičnih flomastera s dječje kože. 

Pokušajte sa sljedećim sredstvima: 

  • Vlažne maramice. Nema mame koja nema paket vlažnih maramica negdje nadohvat ruke. Vlažne maramice blage su za nježnu dječju kožu, ali ako je situacija kritična trebat će vam pola paketa. 
  • Sapun i spužvica za kupanje. Sapun može pomoći, ali ako imate dijete koje baš nije strpljivo (a koje dijete je strpljivo?) trebat će vam nekoliko pranja da doista, do kraja, očistite ostatke flomastera. Ako je vaš princ ili vaša princeza odlučila pobojati pupak flomićem, sapunu i gelu za tuširanje trebat će i dulje. 
  • Baby ulje. Ovisno o tome kakav je flomaster, drugačije boja reagira na otopine i tekućine. Neke flomastere lako ćete ukloniti sapunom, a neke ne. Prije nego što krenete na uklanjanje malo jačim sredstvima, natopite vaticu baby uljem ili nekim uljem za tijelo i trljajte. 
  • Obični alkohol stupa na snagu kada sapun i ulje zakažu.  Alkohol ima gotovo isti učinak kao aceton, a nije toliko štetan za dječju kožu. Jedino što alkohol pomalo i isušuje dječju kožu pa je nakon čišćenja namažite i nekom kremicom. 
  • Ocat ili limun. Sigurno već znate kako su ocat i limun prilično jaka prirodna sredstva za čišćenje. Oni mogu ukloniti i mrlje od flomastera, a nisu opasni za dječju kožu. Samo je nakon kiselog tretmana trebate isprati vodom. 

Kako ukloniti mrlje od flomastera s odjeće? 

Jednako šarene kao ručice su i dječje majice i hlače. A ni vaša odjeća nije lišena šarenih mrlja ako crtate s klincima. 

Za uklanjanje mrlja od flomastera s odjeće vrijede gotovo ista pravila kao i za uklanjanje mrlja s kože. 

Mrlju probajte izvući alkoholom ili limunovom sokom prije pranja tako da natopite mrlju. Tu budite oprezni jer bi i alkohol i limun mogli izblijedjeti tkaninu.

Druga opcija je da kupite neko od sredstva za mrlje prije pranja odjeće i to je to . Možete ih  kupiti u svim drogerijama i većim supermarketima. 

Isto vrijedi i za druge tekstile koji se smiju prati ručno ili u perilici. Ostalo, ćete nažalost, morati odnijeti na kemijsko čišćenje.

Kako ukloniti mrlje od flomastera sa zidova i namještaja?

Flomaster sa zida je teško ukloniti. Murale nacrtane olovkom možete jednostavno ukloniti običnom gumicom, ali one od flomića ne. 
Naišli smo na savjet u kojem se preporučuje uklanjanje flomastera sa zida uz malo paste za zube koja se trlja spužvicom, ali mislimo da je u tom slučaju ipak lakše uzeti valjak i boju i prijeći preko umjetničkog djela. 

Kako ukloniti crtrže sa zidova?
Foto: THOR/Flickr.com


Za namještaj pak koristite obična sredstva za čišćenje prašine koja i inače koristite, a ako se radi o flomasteru otpornom na njih, pokušajte površine istrljati alkoholom i acetonom. 

Kako spriječiti mrlje od flomastera?

Mrljanje bojama ne možete spriječiti i nemojte. Igra bojama je važan dio odrastanja i dječjeg razvoja. 

Ono što možete učiniti kada birate boje s kojima će se dijete igrati je da birate boje proizvođača koje su sigurne za dječju kožu što znači i da su sigurne za namještaj i zidove 

Baš kao boje proizvođača Djeco. Imamo i jedne s kojima se i mališani od godinu i pol već mogu sigurno bojati prstima. 

Zato, ne brinite o šarenom neredu… Samo igra je važna 

Zakoračite u šareni svijet igračaka