Početna Lafaboo blog Ljubav je igra. Zašto i kako se svaki roditelj treba igrati s djecom?

Ljubav je igra. Zašto i kako se svaki roditelj treba igrati s djecom?

Petak, 04. veljača 2022.

Znaš koje su mi najljepše uspomene iz djetinjstva
Kada su bile redukcije struje. Nismo imali što drugo za raditi osim igrati se. Brat, mama, tata, ja, "Čovječe, ne ljuti se" i svijeća. 

Možda niste iz 40 plus generacije roditelja koji se sjećaju igara u mraku iz bivše države kao najljepših uspomena iz djetinjstva, ali sigurni smo kako je i vama jedna od najljepših uspomena baš igra s roditeljima

Bilo da ste s tatom odlazili na livadu iza zgrade puštali zmaja kada je puhao vjetar ili ste s mamom slagali puzzle - igre s roditeljima najviše nam se urezuju u pamćenje. 

I djeca ih najviše vrednuje. Baš kao tata s početka priče koji redukcije struje pamti kao najljepše doživljaje iz djetinjstva jer su se tada roditelji igrali s njim 

No postoji još niz razloga zašto je, osim stvaranja uspomena, roditeljska igra s djecom važna

Zašto je važno da se roditelji igraju s djecom?

Igra je najvažniji dio djetinjstva, kroz nju djeca uče i razvijaju se. A uloga mama i tata nije samo gledati kako ta djeca rastu i razvijaju se uz uvođenje discipline i postavljanje pravila. 

Roditelji trebaju aktivno sudjelovati u djetetovoj igri. Razgovor i smijeh kroz igru pružaju djeci čvrste osnove za daljnje komunikacijske vještine. 

Igra s vršnjacima jednako je važna kao i igra s roditeljima. A ako dijete ima brata ili sestru (ili više njih), igra s roditeljem jedan na jedan još uvijek je važna. 

Stariji brat ili sestra ne mogu toliko dobro i razumno usmjeriti igru (često su oni stariji samo “šefovi” u igri) koliko to mogu roditelji. Dokazano je kako igra roditelja i djece može doprinijeti razumijevanju strukturirane igre i ranom razvoju društvenih vještina nego igra s braćom i sestrama.

Zanimljivo je da mala djeca, oni do pet godina, kada biraju igru koja zahtijeva partnera za to biraju roditelje, a ne braću i sestre. 

No to ima smisla. Naime, igra je za dijete najzabavnija aktivnost koju može raditi s roditeljem, vrijeme kad su mama i tata samo njegovi. 

Igra s vršnjacima u vrtiću možda je zabavna, ali nije tako važna kao igra s mamom i tatom. 

Ima li razlike u tome kako se mama i tata igraju s djetetom?

Danas se i mame vole igrati nogometa, a tate se bez razmišljanja upuštaju u igru s lutkicama. Ali čak i tada, način na koji se igraju mame i onaj na koji se igraju tate je različit. 

Očevi se drugačije igraju s djecom
Očevi više potiču fizičku igru dok mame vole pričati

 

Očevi više potiču fizičku igru s djecom dok mame više vole u igri postavljati pravila i voditi razne razgovore

Obje vrste igre važne su za dječji razvoj, baš zato što su toliko različite. Jednako je bitno s djecom dodavati se loptom u dvorištu koliko i slagati puzzle ili sudjelovati u oblačenju lutkica.

Kako se igrati s djetetom?

Neki ljudi jednostavno su stvoreni da ih svi vole. Znate, to su one tople otvorene osobe koje su u stanju uvijek osvijetliti prostoriju, one tete u vrtiću koje obožavaju svi klinci…

I njima nekako prirodno dođe igra s djecom

Svi roditelji nisu takvi. Nekima se doista teško igrati s djecom, iako ih vole najviše na svijetu. 

Kada se igrate s djetetom, bez obzira na to koliko imaju godina, imajte na umu sljedeće:

  • Posvetite se igri, sa strane stavite mobitel i ugasite televizor.
  • Pričajte s djetetom, ali ne prekidajte igru time da stalno započinjete neki razgovor.
  • Nasmijavajte dijete i smijte se.


A što se možete igrati s djetetom? Sve! Baš sve što zanima dijete. Samo trebate prosurfati našim web shopom 

Zakorači u čarobni Lafaboo svijet