Početna Lafaboo blog Kako provesti zimske praznike s djecom

Kako provesti zimske praznike s djecom

Utorak, 02. siječanj 2024.

Ako se ovih zimskih praznika želite povezati sa svojom djecom, ovaj blog je baš za vas! Kako djeca nebi dane bez škole proveli pred ekranom, donosimo vam nekoliko ideja koje će ih zainteresirati, a usput stvoriti divnu obiteljsku atmosferu.

Kroz igru, djeca razvijaju osjećaj samostalnosti, sigurnosti, kompetencije te razvijaju motoričke, socijalne, emocionalne i kognitivne vještine. Djeci su roditelji uzor, a u zajedničkoj igri dijete dobiva poruku da su roditelji zainteresirani i da žele biti u njihovom društvu. U tom slučaju emocionalna povezanost obitelji jača, kao i povjerenje i bliskost.

Ne morate nužno posjedovati mnoštvo igračaka da bi se zabavljali s djecom ovih praznika. Naprotiv, osmišljavanje novih dječjih igara potiče kreativnost i maštu kod djece. Evo nekoliko naših prijedloga za lijepe praznike s obitelji.

 

1. Druženje uz društvene igre

Ove zime zagrijte svoje domove uz smijeh kojeg sigurno neće nedostajati u ovoj aktivnosti koja spaja i male i velike. Ono što većina ne zna je da su društvene igre ujedno i edukativne. Na Lafaboo web shopu pronaći ćete društvene igre koje djeci razvijaju znanje, motoriku, strateško razmišljanje i druge vještine. Primjerice, igra Totem Zen kombinira motoričke vještine, strpljenje i brzinu reakcije, a cilj igre je izgraditi što više tornjeva od različitih vrsta dijelova. Kvaka je u tome što ne smijete koristiti prste! Sve radnje se rade pomoću štapića. Pri tome morate paziti da vam se toranj ne raspadne tijekom slaganja jer, ako niste dovoljno brzi, tuđi štapići mogu vam ukrasti dijelove.

 

2. Obiteljski izlet

Iskoristite zimsku čaroliju i organizirajte obiteljski izlet. Ukoliko nemate vremena za višednevni izlet, zimske praznike mogu uljepšati i jednodnevni izleti. Odlazak na klizanje, posjet božićnom sajmu, zoološkom vrtu ili muzeju su sjajne aktivnosti koje će povećati bliskost obitelji. Ako se pak odlučite za izlet u prirodu, na planinarenje, šetnju ili sanjkanje - Fresk termosice održavat će toplinu čaja, a ruksaci pohraniti sve potrepštine tijekom vaših avantura na hladnom. Ne odustajte u slučaju lošeg vremena, jer tu su kišobrani, kabanice i kišne čizmice koje će zaštititi vaše malene od kiše.

 

3. Olimpijske igre

Fizička aktivnost je ključna za zdravu zimsku zabavu! Zajednička tjelovježba potaknuti će razvoj motoričkih vještina kod djeteta zato rganizirajte sportske igre na obližnjem igralištu ili u dvorištu. Tu će vam dobro doći raznovrsne sportske igračke koje će potaknuti kretanje i smijeh. Razmislite o vožnji bicikala, igri nogometa ili stvaranju vlastitog zimskog olimpijskog događaja. Kategorije izmišljenih olimpijskih igara mogu zvučati ovako: igre loptom, utrka u vrećama, preskakanje užeta, utrka s jajima i lovice s repovima. Vi budite sudac, i pripremite nagrade za sve sudionike.

 

4.  Kreativna radionica

Unesite dozu kreativnosti i mašte u zajedničke zimske dane organizacijom kreativnih radionica. DIY projekti bit će još lakši uz kreativne setove uz koje možete izraditi razne stvari, od nakita i kućica za lutke, do gusarskih mačeva i staklenki s leptirima. Tu su i klasične potrepštine koje će dobro doći u svakom kreativnom zadatku poput flomastera, bojica, plastelina i kistova. Za koju god se odlučili, kreativne radionice sigurno će donijeti puno zabave u obiteljsko druženje.

 

5. Čitanje slikovnica i priča

Zajedničko čitanje slikovnica i priča, posebno utječe na odnos roditelja i djece. Osim što se time razvija ljubav prema čitanju, također se razvija i bliskost roditelja i djece, što djeci daje izvor sigurnosti. Za manje odaberite slikovnice s interaktivnim likovima koje će dodati novu dimenziju priči. Kako bi oživili bajke, odaberite igračke poput ove Crvenkapice koja je ujedno i baka i vuk. Slikovnice se mogu čitati i u kadi, pa pripremite pjenušavu kupku i odaberite svoju vodootpornu slikovnicu.

 

Postoji mnogo načina da se obitelj poveže kroz igru. Bitno je da pronađete nešto što vam se sviđa i da uživate u vremenu provedenom zajedno.

Uvijek pronađite vremena za igru s djecom, jer osim što ćete se time zbližiti sa svojom djecom i usrećiti ih, probudit ćete zaigrano dijete u sebi.

Na Lafaboo-u pronađite sve što vam treba za zimski dan s djecom.