Početna Lafaboo blog Iznenađujuća povijest plišanih igračaka

Iznenađujuća povijest plišanih igračaka

Srijeda, 11. studeni 2015.

Plišani medvjedići, dinosauri, mačke, sovice, pingvini, zečevi... Svi smo imali svojeg najdražeg plišanca u djetinjstvu.

Nije to čak niti bila obična igračka. To je bio pravi plišani prijatelj.

Često nam je teško bilo izabrati samo jednu plišanu igračku koja bi s nama dijelila krevet pa su plišanci zauzimali gotovo cijeli krevet.

Vrlo lako je moguće da i danas, u odrasloj dobi, uza sebe imate plišanca, jer što je bolje od stiskanja tih mekanih, pahuljastih stvorenja?

Čini se kako će plišane igračke biti uvijek popularne, no jeste li se ikad zapitali kako su nastale?

Ako ste znatiželjni poput nas, vjerojatno jeste i mi vam u nastavku donosimo sve o iznenađujućoj povijesti plišanih igračaka.


Jeste li se ikad zapitali kako su nastale plišane igračke?

Plišane igračke postojale su već u drevnom Egiptu

Povijest modernih plišanih igračaka započinje nešto više od prije dva stoljeća, no povijesni zapisi ukazuju kako su već drevni Egipćani izmislili plišane životinje.

Oni ih nisu koristili kao igračke, već kao dio posebnih ceremonija u kojima su štovali životinje. Plišane životinje su nakon toga pale u zaborav, a popularne su bile platnene lutke. Barem do početka 19. stoljeća.

Prve verzije plišanih igračaka bile su predstavljene 1830-ih godina i radilo se o ručno rađenim punjenim životinjama.

To nisu bile mekane punjene igračke kakve imamo danas. Više su podsjećale na lutke od čarapa kakve znamo raditi kod kuće.

Možda bi vas moglo i iznenaditi, ali izvorna ideja za izradu prvih punjenih platnenih životinja je zapravo proizašla zbog tadašnje popularnosti prepariranja pravih životinja, čija je proizvodnja bila previše skupa (a i preopasna - ako ste primjerice željeli punjenog medvjeda).

Jastučići za igle - prve ‘prave’ plišane igračke

Napokon, plišane igračke poprimile su izgled kakav danas znamo 1880. godine, a njihovu proizvodnju pokrenula je žena po imenu Margarete Steiff.

Obiteljski posao s plišanim igračkama koji je pokrenula u Njemačkoj i danas je aktivan.

U početku, Steiff je proizvodila nešto nalik jastučićima za igle, no ti su jastučići izgledali tako dobro da su se djeca počela igrati s njima i tretirala su ih kao igračke.

Margaretin nećak Richard Steif se 1897. godine pridružio tvrtki i 1902. godine stvorio je i prvog plišanog medvjedića!

Pomislili bi kako su medvjedići odmah postali popularni u Europi - no nije bilo baš tako.

Popularizirao ih je tek američki kupac koji je prvo kupio stotinjak komada pa onda opet još 3000 komada. Godinu dana kasnije na Svjetskom sajmu igračaka u Saint Louisu tvrtka je prodala 12000 plišanih medvjedića.

Ostalo je povijest.

Plišane igračke u današnje vrijeme

Inovacijama u svijetu plišanih igračaka još nije došao kraj i danas tvrtke izrađuju sve vrste plišanih igračaka. Od onih koji nalikuju stvarnim životinjama, popularnim crtanim likovima, sve do onih koje nalikuju na prave ljude.


Svako dijete ima svojeg omiljenog plišanca
 

Od 1990-ih su na tržištu i plišane igračke s ugrađenom elektronikom, a danas su one najpopularnije.

Mogu pjevati, plesati i govoriti, a napravljene su od najrazličitijih materijala.

I evo ga. Sada znate kako je obitelj Steiff glavni krivac što vašem mališanu svaki puta zasjaju okice kada prođe pokraj prepune police plišanih igračaka.

Poučne i zabavne plišane igračke pronađite i u našoj ponudi i razveselite svojeg mališana plišancem za cijeli život.

Potražite plišanca