Početna Lafaboo blog 5 najboljih aktivnosti za djecu na hladnom svježem zraku

5 najboljih aktivnosti za djecu na hladnom svježem zraku

Srijeda, 22. studeni 2023.

Zima nam je stigla. Iz kuće ne izlazimo bez šala, kape i rukavica, a priprema za svaki izlazak s djecom traje bar 15 minuta. 

Zamorno je izlaziti van, ali boravak na svježem zraku tijekom hladnih mjeseci čini čuda za mališane. 

Neka vas niske temperature na plaše. Ne zatvarajte djecu u stanove i kuće kada se temperature počinju spuštati ispod nule.  

Boravak u zatvorenom prostoru cijelog dana nije dobar ni za fizičko, ali ni psihičko zdravlje odraslih i djece. Djeca bi od najranije dobi trebala uspostavljati odnos s prirodom, a to sigurno ne mogu ako im se kao zabava nudi gledanje televizije i igra na tabletu. 

3 odlična razloga za igru vani tijekom zime

1. Virusi ne žive na hladnom

Roditelji često krive hladnoću i zimu za prehlade, gripu, upale i sve druge bolesti koje napadaju mališane.

Iako su upravo prehlade i gripa top bolesti sezone činjenica je da virusi cirkuliraju u zatvorenim prostorima poput vrtića i škola, a ne po šumama, parkovima i ulicama.

Što više dijete boravi na zraku, to je manja šansa da će "uloviti"neku virozu.

2. Svježi zimski zrak jača imunitet

 Za zdravo dijete boravak na svježem zraku doprinosi jačanju imuniteta. Dokazano je i da su takvi mališani manje alergični. I prehlađena djeca trebaju svježi zrak, samo ih treba dobro umotati kako ne bi izgubili toplinu.

Dječje rukavice Gobabygo
 

3. Više kretanja, više mašte 

Djeci ne morate objašnjavati puno. Sami shvaćaju da im kretanjem nije hladno, a kad su u pokretu na otvorenom nalaze razne predmete koji postaju igračke i izmišljaju igre.

OK, sad znate zašto svaki dan trebate provoditi vrijeme na otvorenom s djecom. Neka vam zimski praznici budu prilika da to i ostvarite. Ali, što raditi? Kako djecu zaigrati, zabaviti i utopliti? 

5 aktivnosti za djecu i roditelje kada je zima i nema snijega

1. Bicikl je zabava za sva godišnja doba

Tko kaže da se bicikl ne može voziti zimi, laže. Hladno ne znači mokro vrijeme.

Nemojte svom djetetu oduzeti vožnju biciklom zimi i čekati s predstavljanjem bicikla do proljeća. 

Dvogodišnjaci su itekako spremni sjesti na bicikl bez pedala i početi se gurati, a gurati se mogu do trenutka kada vi ocijenite da su već spremni za pedale. 

Dječja vespa roza
 

Na biciklu bez pedala djeca se uče održavati ravnotežu i često se s guralica bez problema prebace na obični bicikl. I to bez pomoćnih kotačića.

Kada su klinci mali, često im se baš i ne da hodati. Guralice su zato dobre i za roditeljske živce. Na svom bicikliću dvogodišnjak je brz i siguran u sebe. Ne zastajkuje svakih dva metra da pogleda mrlju na asfaltu kao prilikom šetnje. Vožnja je zabavna  a kad je vani hladno - toplo mu je jer stalno mora raditi svojim nožicama.Isto vrijedi i za bicikl s pedalama. Djeci neće biti hladno kad se kreću. Pripazite samo na ručice. I uzmite dva para rukavica ako je potrebno.

2. Izlet u prirodu: jer šuma je čarobna zimi

Šume su čarobna mjesta za djecu. Jeste li znali da mala djeca na drugačiji način doživljavaju drveće od odraslih? Za njih su drveća doista živa. 


 

U prirodi sve može biti igračka: kamen neobična oblika, hrpa šarenog lišća koja se može bacati i u koje se može zavaliti, a grana postaje mač ili čarobni štapić. 

Kada se mašta uključi mogućnosti su beskrajne. Djeci možete zadati i zadatke poput traženja češera, grančica ili kamenja. 

Nemojte zaboraviti spakirati nešto hrane i topli čaj za zimske piknike s nogu. Stavite i djetetu ruksak na leđa. Djeca preslatko izgledaju s tim svojim šarenim torbama.

Ne samo da su slatki već se osjećaju i bolje ako sami na izlet nose omiljene kekse, sok i plišanca bez kojeg se ne može. A u ruksak mogu pospremiti i blaga iz čarobne šume.

3. Šetnja po kvartu i lokalno igralište

Bilo kakav izlazak na svjež zrak je dobar izlazak. Znamo, zima je i kad pokupite dijete u vrtiću i stignete kući već je mrak. 

Neka vas mrak ne sprječava da barem pola sata do sat vremena ne prošećete kvartom i skočite do lokalnog dječjeg igrališta (ako je osvijetljeno). 

U šetnju možete povesti i djetetovog ljubimca, ako je vaše dijete malo. S većim djetetom već možete prošetati i obiteljskog psa. 

Velika je šansa da ćete tijekom zime nailaziti na prazna dječja igrališta. Uzmite i neke igračke. Zagarantirana zabava za tobogan je utrka autića. Tobogan postaje pista!

4. Igra lovice

Lovice, lovača postaje top igra na otvorenom kada mališan puhne tri svjećice na torti. Zašto je ne bi igrali i zimi? Iskoristite svoje ili neko školsko dvorište i krenite. I treba vas baš biti briga što drugi misle o vama kad se igrate sa svojim djetetom. 

Osmijeh na licu djeteta za vrijeme igre s mamom ili tatom je neprocjenjiv. A tek kad dijete vas ulovi!

Trebate ići van kada je hladno, ne zaboravite. A kada se vratite kući napunjeni dobrom voljom i crvenih obraza napravite šalicu tople čokolade za vas i dijete. 

I nastavite se igrati zajedno.

Društvene igre za cijelu obitelj