Početna Lafaboo blog 10 načina kako se igrati s djetetom od godine dana

Vodič za roditelje: 10 načina kako se igrati s djetetom od godine dana

Srijeda, 16. kolovoz 2017.

Nitko se ne sjeća što je radio s godinu dana i čega se igrao. Sjećamo se kako smo se igrali Crne kraljice 1,2,3 s prijateljima na ulici, sjećamo se kako smo se igrali Čovječe, ne ljuti se s mamom i tatom i kako nas je djed nadobudno učio igrati šah.

Cijelo djetinjstvo nam je jedan magloviti film isprepleten s više ili manje jasnim epizodama. 

Kada jednom postanete roditelj shvatite kako ste zaboravili da ste jednom bili dijete. A kada bebe počinju hodati i navrše godinu dana, počinje snažna želja za igrom. Igra im je i jedini posao u to doba, kroz nju uče i razvijaju se 

Kako bi vam pomogli da se igrate s djetetom od godinu dana, a da to njemu bude zanimljivo načinili smo ovaj mali vodič za igru.

I jedino je pravilo: Ako ćete se osjećati blesavo i glupavo dok izvodite kerefeke u igri s mališanom, napravite test - prepustite djetetu da odluči je li igra dobra, pričekajte dječji osmijeh. 

Kako se igrati s djetetom od 12 do 16 mjeseci?

1. Igre lutkom ili oživljavanje medvjedića

Ako uzmete omiljenog plišanca ili lutkicu i ponašate se prema njima kao da su živi, to će djetetu biti jako zabavno i smiješno. Plišanac može ići na šetnju i dati ruku, možete plesati s njim, hraniti ga i pospremiti na spavanje. 
Plišanac može voditi i razgovore, škakljati bebu i davati joj puse. Ma znate onu “Pus ga medo” foru. 
Medo, zeko ili lutkica mogu glumiti kako su tužni ili sretni. Kroz takvu igru učite dijete što su osjećaji i kako ih izraziti

2. Igra za prve korake

Oko prvog rođendana djeca već hodaju ili pokušavaju hodati. Ako je vaše dijete još u fazi dizanja i držanja za namještaj možete ga kroz igru potaknuti na prve korake. 

Ponekad dijete treba potaknuti na prve korake
Djecu ponekad treba potaknuti na prve korake


Sve što vam treba je dječja stolica ili čvrsta kutija (baš poput one u koju spremate igračke).
Dijete potaknite da se s druge strane primi za stolicu ili kutiju i polagano je povlačite prema sebi. Dijete će držati stolicu ili kutiju, a kada se ono odmakne dalje možda napravi prvi korak!

3. Igre ručicama i prstićima

“Ma gdje ide buba? Buba plazi… i dođe te nutra poškakljati”.

Stvarno je nevjerojatno kako mala djeca uživaju u škakljanju i  dodiru uz neki popratni tekst. Tete iz jaslica svaki dan djecu zabavljaju tim igrama uz stihove stare valja i po 100 godina. 

Križ kraž Matijaž

Jedna od tih igra prstima je i Križ kraž Matijaž, karakteristična za sjever Hrvatske

Tekst:
Križ kraž Matijaž
Kaj mi daš 
To ti dam!

Ruke rade sljedeće:

  1. Uzmite u ruku djetetov ispruženi dlan. 
  2. Dok recitirate pjesmicu radite po djetetovoj ruci križeve
  3. Na kraju okrenite svoj dlan i pljesnite djetetov dlan nekoliko puta. 

Priča o prstićima

A igra prstima u kojoj djetetu pričate o tome što radi koji prst?

Tekst:
Palac bere šljive cijele, 
kažiprst im puni zdjele,
srednji prst ih jede cijele, 
prstenjak će: Hvala ne,
a najmanji: Dajte sve!

Ruke rade sljedeće: 
Kada izgovarate radnju za pojedini prst samo taj prst držite i vrtite. Kada dođete do malog prsta možete izvesti neku glupost, promijeniti glas ili još poškakljati dijete. 

Buba koja škaklja

Kad je dijete malo, možete s prstima prehodati preko cijelog tijela 

Tekst: 
Ide buba, ide gle!
Sve do male glavice!
Pa će preko nosa 
da vidi gdje je kosa!

Ruke rade sljedeće: 
Prstima „prehodamo“ od nogu do kose.

4. Skrivača, prva verzija

Ako se još niste sakrili iza svojih dlanova, stvarno ne znamo što radite . Ta prva verzija igre skrivača doista dolazi nekako spontano.
Već jako malo bebe počinju shvaćati da se mogu sakriti iza dekice, a oko prvog rođendana počinju se skrivati iza dlanova
Između 12. i 18. mjeseca pak počinje skrivanje iza stolice ili zida. Klinci su presmiješni kada se počinju igrati skrivača.

Kako se igrati s djetetom od 16 do 20 mjeseci?

1. Igra ručka za sve

Igračke za kuhanjeJasličari već jako dobro shvaćaju što je to ručak. Pogotovo ako su mali gurmani i vole papati. Vole i kuhati. Ako s njima igrate kuhanja skuhat će vam doista ručak u nekoliko sljedova. 
Na ručak možete pozvati i omiljene lutkice i plišance. 

2. Slaganje kockica i jednostavne slagalice

Djeca s 18 mjeseci već mogu složiti tri kockice jednu na drugu, a kako vrijeme odmiče taj broj se povećava. 
Za ovaj uzrast postoji i niz didaktičkih igračaka poput slagalica s velikim dijelovima.

Didaktičke igračke za djecu
Za visoki toranj treba prakse i pomoć roditelja (Igračke na fotki: Mekane kocke farmaDidaktička kravica i Kocke cirkus)

 

No, kod takvih igračaka djeci treba pomoć roditelja. Mališani često nemaju dovoljno koncentracije kako bi izgradili visoki toranj ili složili do kraja slagalicu. Ako im pomažete bit će sve bolji i bolji.

3. Igra loptom

Lopta je doista važna igračka u ranom dječjem razvoju. Djeca u ovoj dobi još ih ne mogu primati, ali ih mogu bacati i ritati nogom. Loptom se možete dodavati samo tako da je kotrljate po podu.

Lagane gumene lopte prava su igračka za igre na dvorištu dok će za igru bacanja u stanu dobra biti krpena ili plišana lopta

Kako se igrati s djetetom od 20 do 24 mjeseca

1. Ples s djetetom

Plesati s djetetom možete već i ranije, ali u ovoj dobi klinci počinju hvatati plesne korake i ponavljati koreografiju
S klincima možete pjevati i plesati na “Kad si sretan”, ali i učiti ih i engleski ako znate pjesmicu “Head and shoulders, knees and toes”. 
No, klinci vole plesati i slobodnim stilom. 

2. Igra lovice

Mali klinci još ne znaju trčati, brzo hodaju. No kad ih naganjate, brzo hodaju i jako im je zabavno kada ih škakljate kada ih ulovite ili dignete visoko u zrak i zavrtite.

Kako bi igra lovice bila još zanimljivija, možete glumiti da ste vuk, lav ili mačka. 

3. Počeci crtanja i modeliranja

Jasličari obožavaju crtati i mijesiti plastelin, tijesto ili pretovarivati pijesak iz jedne posudice u drugu. No, ne možete ih pustiti da flomasterom, bojicom ili kredom sami hodaju po kući, osim ako ne želite imati nove uzroke po namještaju, zidu i podovima. 

Boje s kojima se dijete igra trebaju biti sigurne
Boje s kojima se klinci igraju trebaju biti sigurne (Na fotki: Ploča za pisanje, Kreativni set za modeliranje)

 

Klincima je u toj dobi poprilično teško crtati po papiru. Za njih su kao stvoreni štafelaji po kojima se može crtati (šarati) kredom ili pisati perivim flomasterima. 

Njihova remek-djela su tzv. šare-bare, ali su zabavne. Dijete možete potaknuti na crtanje tako da sami počnete crtati omiljene likove. 

Klinci vole i gnječiti tijesto i plastelin samo morate biti uz njih kako ne bi nešto pojeli. Uz plastelin i pijesak možete upotpuniti i igru kuhanja. 


S djetetom ne možete voditi razgovor, možete mu pričati. A kroz igru doista komunicirate i povezujete se. Budite malo dijete zajedno s djetetom, to razdoblje života tako kratko traje... Igrajte se s djetetom i ponudite mu prave igračke.

Igračke za sretno djetinjstvo