Datum objave: 12.07.2017

One su šarene i okrugle, kotrljaju se i odskakuju. Lopta je jednostavna igračka u koju se djeca zaljubljuju čim se počinju igrati.

Lopte svih oblika i veličina su divne igračke jer ih djeca mogu koristiti na toliko različitih načina i jer im omogućuju savladavanje novih vještina. 

Lopte, bebe i jasličari

Kada beba jednom počinje sjediti i puzati spremna je za igru loptom. Bez obzira na to što bebe obožavaju sve one zvečke i igračke koje mogu povlačiti ili tipkati po njima, za loptu koja se kotrlja još uvijek pokazuju velik interes.

Alice lopta sa zvukovimaLopte za bebače mogu biti i krpene i plišane, a igrom s njima potiče se osjetilni razvoj. Plišane lopte koje se kotrljaju i proizvode zvukove zadivit će bebu, mališani počinju shvaćati kako se zvukovi javljaju baš nakon što oni loptu bace.

Kotrljanje lopte naprijed i natrag za bebe koje mogu sjediti još je jedna korisna igra s loptom. Uz kotrljanje beba vježba ravnotežu, poboljšava joj se držanje, a vježba i grubu motoriku.

Kada mali zaljubljenici u loptu počinju hodati s njom počinju izvoditi sve i svašta. Bacaju je pa "trče" za njom, kotrljaju je po podu i počinju je udarati nogom

Prve nogometne igre velik su izazov za dijete jer uključuju prebacivanje težine između nogu kao i vježbanje koordinacije. S otprilike godinu i pol djeca počinju i shvaćati što je to gol i kako bi u njega trebali nogom ubaciti loptu 

Kod nekih mališana ljubav prema lopti javlja se spontano no druge treba malo potaknuti. 

Kako potaknuti bebu i jasličara na igru loptom?

 • Uzmite veliku laganu loptu i običnu kartonsku kutiju. Kartonsku kutiju polegnite tako da otvor gleda prema djetetu. Potaknite dijete da ubaci loptu u kartonsku kutiju. Ovo je igra koja će bebi vrlo brzo postati zanimljiva. 
   
 • Lopta i tobogan. Kada beba prohoda tobogani postaju zakon baš kao i spuštanje stvari niz tobogan. Na igralište ponesite loptu i djetetu pokažite kako ju je zabavno spuštati. Pa se onda i dijete mora spustiti, uhvatiti je i ponovo se popeti s njom na tobogan. 

Lopte i vrtićarci

Znate ono kada se krenete dodavati loptom s trogodišnjakom? Neki trogodišnjaci sa sportskim genom doista rade čuda s loptama - loptu već mogu voditi jednom rukom, a već i shvaćaju koliko jako moraju lupiti nogom po lopti da bi ona ušla u gol.

Drugi pak nisu toliko zainteresirani za loptanje pa hvatanje u igri dodavanja više liči na igru ispuštanja.

Bez obzira na sposobnosti pojedinog djeteta, vrtićka dob vrijeme je u kojem uz igre loptom sa sobom nose učenje niz vještina:

 • Koordinacija ruka-oko. 
 • Upoznavanje sa sportskim aktivnostima. 
 • Fina i gruba motorika - od ranih dana razvijaju se mišići, a djeca uče posezati za loptom, trčati i skakati uz loptu.
 • Procjena vremena - dodajući se loptom djeca uče u kojem je trenutku potrebno ispružiti ruke kada ona leti prema njima i uče procjenjivati koliko je lopti vremena potrebno kako bi do njih doletjela. 
 • Uzrok - posljedica - nakon mnogo igre s loptom djeca brzo shvate kako ona odskakuje i što će se dogoditi kada je udare ili bace.
 • Snaga. Koliko snage je potrebno upotrijebiti kako bi lopta krenula znanje je koje se uči. S puno vježbe i mišića djeca polako uče koliko im je snage potrebno za lupanje lopte.
 • Sportsko ponašanje. Strpljenje i dobre manire su znanja koje djeca tek trebaju svladati, a u igri loptom s pravilima sve to mogu naučiti. 
 • Igra na otvorenom. Svjež zrak čini čuda za dječje zdravlje. Igre loptom idealni su ljetni sport, ali su i odlične za suhe hladne dane jer uključuju mnogo kretanja pa klincima nije hladno.


U vrtićkoj dobi klinci počinju i učiti o popularnim sportovima, ali teško ih do kraja svladaju

Jeste li ikad vidjeli grupu četverogodišnjaka kako igra nogomet? Kod njih nema formacije, kada igraju strategija je sljedeća: svi za loptom! S djecom bi zato trebali igrati jednostavnije igre loptom. 

Igra dodavanja važna je za trogodišnjake

Kako se loptom igrati s djecom vrtićke dobi?

 • Igra kokota. Sjećate se te igre? Jedan je igrač u sredini dok se drugi preko njega dodaju sve dok kokot ne ulovi loptu. Tada igrač koji je bacio ulovljenu loptu postaje kokot.
   
 • Dodavanje loptom. Pokušajte se dodavati loptom s djetetom tako da lopta ne padne na pod. Nemojte dijete nagovarati da se dodaje loptom ako to više ne želi, pogotovo ako mu ne ide. Možete uzeti i loptu za plažu pa je lupati 
   
 • Ubacivanje u koš. Nađite neku veću kutiju ili košaru i igrajte s djetetom prvu verziju košarke. 
   
 • Kuglanje. Za kuglanje s klincima vam ne treba prava kugla. Uzmite plastične flašice koje vam više ne trebaju, napunite ih do pola vodom i spremni ste za kuglanje. 

Lopte su doista zakon! Igra s njima nije samo zabava već i prava vježba 

Sviđa ti se tekst? Ima toga još...

Prosurfaj kroz naš blog