Početna Lafaboo blog Svako dijete treba se loptati! Saznajte kako igra loptom utječu na razvoj

Svako dijete treba se loptati! Saznajte kako igre loptom utječu na razvoj

Srijeda, 12. srpanj 2017.

One su šarene i okrugle, kotrljaju se i odskakuju. Lopta je jednostavna igračka u koju se djeca zaljubljuju čim se počinju igrati.

Lopte svih oblika i veličina su divne igračke jer ih djeca mogu koristiti na toliko različitih načina i jer im omogućuju savladavanje novih vještina. 

Lopte, bebe i jasličari

Kada beba jednom počinje sjediti i puzati spremna je za igru loptom. Bez obzira na to što bebe obožavaju sve one zvečke i igračke koje mogu povlačiti ili tipkati po njima, za loptu koja se kotrlja još uvijek pokazuju velik interes.

Alice lopta sa zvukovimaLopte za bebače mogu biti i krpene i plišane, a igrom s njima potiče se osjetilni razvoj. Plišane lopte koje se kotrljaju i proizvode zvukove zadivit će bebu, mališani počinju shvaćati kako se zvukovi javljaju baš nakon što oni loptu bace.

Kotrljanje lopte naprijed i natrag za bebe koje mogu sjediti još je jedna korisna igra s loptom. Uz kotrljanje beba vježba ravnotežu, poboljšava joj se držanje, a vježba i grubu motoriku.

Kada mali zaljubljenici u loptu počinju hodati s njom počinju izvoditi sve i svašta. Bacaju je pa "trče" za njom, kotrljaju je po podu i počinju je udarati nogom

Prve nogometne igre velik su izazov za dijete jer uključuju prebacivanje težine između nogu kao i vježbanje koordinacije. S otprilike godinu i pol djeca počinju i shvaćati što je to gol i kako bi u njega trebali nogom ubaciti loptu. 

Kod nekih mališana ljubav prema lopti javlja se spontano no druge treba malo potaknuti. 

Kako potaknuti bebu i jasličara na igru loptom?

 • Uzmite veliku laganu loptu i običnu kartonsku kutiju. Kartonsku kutiju polegnite tako da otvor gleda prema djetetu. Potaknite dijete da ubaci loptu u kartonsku kutiju. Ovo je igra koja će bebi vrlo brzo postati zanimljiva. 
   
 • Lopta i tobogan. Kada beba prohoda tobogani postaju zakon baš kao i spuštanje stvari niz tobogan. Na igralište ponesite loptu i djetetu pokažite kako ju je zabavno spuštati. Pa se onda i dijete mora spustiti, uhvatiti je i ponovo se popeti s njom na tobogan. 

Lopte i vrtićarci

Znate ono kada se krenete dodavati loptom s trogodišnjakom? Neki trogodišnjaci sa sportskim genom doista rade čuda s loptama - loptu već mogu voditi jednom rukom, a već i shvaćaju koliko jako moraju lupiti nogom po lopti da bi ona ušla u gol.

Drugi pak nisu toliko zainteresirani za loptanje pa hvatanje u igri dodavanja više liči na igru ispuštanja.

Bez obzira na sposobnosti pojedinog djeteta, vrtićka dob vrijeme je u kojem igre loptom sa sobom nose učenje niz vještina:

 • Koordinacija ruka-oko. 
 • Upoznavanje sa sportskim aktivnostima. 
 • Fina i gruba motorika - od ranih dana razvijaju se mišići, a djeca uče posezati za loptom, trčati i skakati uz loptu.
 • Procjena vremena - dodajući se loptom djeca uče u kojem je trenutku potrebno ispružiti ruke kada ona leti prema njima i uče procjenjivati koliko je lopti vremena potrebno kako bi do njih doletjela. 
 • Uzrok - posljedica - nakon mnogo igre s loptom djeca brzo shvate kako ona odskakuje i što će se dogoditi kada je udare ili bace.
 • Snaga. Koliko snage je potrebno upotrijebiti kako bi lopta krenula znanje je koje se uči. S puno vježbe i mišića djeca polako uče koliko im je snage potrebno za lupanje lopte.
 • Sportsko ponašanje. Strpljenje i dobre manire su znanja koje djeca tek trebaju svladati, a u igri loptom s pravilima sve to mogu naučiti. 
 • Igra na otvorenom. Svjež zrak čini čuda za dječje zdravlje. Igre loptom idealni su ljetni sport, ali su i odlične za suhe hladne dane jer uključuju mnogo kretanja pa klincima nije hladno.


U vrtićkoj dobi klinci počinju i učiti o popularnim sportovima, ali teško ih do kraja svladaju

Jeste li ikad vidjeli grupu četverogodišnjaka kako igra nogomet? Kod njih nema formacije, kada igraju strategija je sljedeća: svi za loptom! S djecom bi zato trebali igrati jednostavnije igre loptom. 

Igra dodavanja važna je za trogodišnjake

Kako se loptom igrati s djecom vrtićke dobi?

 • Igra kokota. Sjećate se te igre? Jedan je igrač u sredini dok se drugi preko njega dodaju sve dok kokot ne ulovi loptu. Tada igrač koji je bacio ulovljenu loptu postaje kokot.
   
 • Dodavanje loptom. Pokušajte se dodavati loptom s djetetom tako da lopta ne padne na pod. Nemojte dijete nagovarati da se dodaje loptom ako to više ne želi, pogotovo ako mu ne ide. Možete uzeti i loptu za plažu pa je lupati 
   
 • Ubacivanje u koš. Nađite neku veću kutiju ili košaru i igrajte s djetetom prvu verziju košarke. 
   
 • Kuglanje. Za kuglanje s klincima vam ne treba prava kugla. Uzmite plastične flašice koje vam više ne trebaju, napunite ih do pola vodom i spremni ste za kuglanje. 

Lopte su doista zakon! Igra s njima nije samo zabava već i prava vježba 

Sviđa ti se tekst? Ima toga još...

Prosurfaj kroz naš blog