Početna Lafaboo blog Igre pospremanja ili kako motivirati dijete da pospremi igračke

Igre pospremanja ili kako motivirati dijete da pospremi igračke

Ponedjeljak, 09. siječanj 2023.

Iza na pogled sasvim jednostavnog zadatka skriva se jedan kompleksan strateško-psihološki plan koji uključuje emocionalne ucjene, obrnutu psihologiju i uporabu prisile. Ne, to nije opis dijela scenarija iz serije “Igre prijestolja”. Govorimo o drugoj seriji koja se zove “Igre pospremanja”, a to je reality show u kojem svaki dan sudjeluju roditelji i njihova djeca.

Znamo kako izgleda vaša kuća. Puna je igračaka. Kockice i puzzlice često završavaju ispod kauča, a lutkice iz kućice za lutke često su na nekim izletima u kuhinji i kupaonici. 

Znate kako počinju subote ujutro... sve je lijepo pospremljeno, a već za nekoliko sati sve je razvučeno na sve strane. 

To sve ne bi bio problem da vi niste ta ili taj koji uvijek posprema iza svojeg djeteta. Jer kad mu kažete da pospremi on ili ona jednostavno počne:

  • plakati 
  • cviliti
  • svađati se
  • pretvarati se da spava.

Kao prvo, ako već niste, morate prihvatiti taj dječji nered kao nešto što mališani rade. Klinci ne bacaju sve van iz ormarića, ladica i kutija za igračke da bi vas iznervirali i napakostili vam već zato što je to njihov posao. 

Za njih je dnevna soba puna svakakvih stvari koje moraju izvaditi i opipati, a svaka je zanimljiva vrlo kratko vijeme. Djeca skaču s jedne aktivnosti na drugu bez da razmišljaju o tome kakvu su katastrofu ostavili.

To morate razumjeti jer ako se ikad počnete ljutiti i govoriti “kakav je to nered” - to dijete ne razumije. Dijete morate motivirati na spremanje igračaka i stvari. 

5 savjeta za postavljanje pravila kod pospremanja igračaka

1. Otvorite Pandorinu kutiju za igračke

Divno je biti liberalan roditelj, ali granice moraju postojati. Pogotovo ako dijete ne posprema za sobom. Čak i oni od dvije godine mogu shvatiti da mogu vratiti igračke na mjesto (ako im pomognete). 

Pokušajte sljedeće reći djetetu: Kada završiš s igrom, pospremi igračku. Ako zaboraviš, u redu je, podsjetit ću te. A ako ni nakon te opomene igračka ne bude na mjestu stavit ću je u kutiju na tavanu i nećeš je vidjeti sljedećih mjesec dana. 

Neki roditelji su posebno okrutni pa kažu da će  “Pandorinu kutiju” na kraju mjeseca dati siromašnoj djeci.

2. Povucite granicu između igranja

Izvadili ste plastelin i sve one dodatke… i dijete se njime igralo jedno vrijeme. Pa je onda odjednom odlučilo izvaditi kockice i graditi kuću pa onda bojati

Sve je to u redu, djeca ne moraju cijeli dan raditi samo jednu stvar. No pokušajte djetetu objasniti kako prije skakanja na novu aktivnost mora pospremiti igre i igračke s kojima se do tada igralo. 

3. Učinite pospremanje igračaka zabavnim

Većina djece će pristati na pospremanje ako je ono zabavno. Zato, umjesto “Moraš pospremiti nered” možete reći “ Tko može najbrže pospremiti nered?”

Uz pospremanje pustite neku zabavnu glazbu pa možete reći i da sve treba pospremiti do kada pjesmica ne završi.

Kod klinaca je bitno i gdje pospremaju igračke. Zgodna kutija za odlaganje igračaka sigurno će im pospremanje učiniti zabavnim. 

Još jedno jednostavno rješenje su naše podloge za igru i vreće za pospremanje Play&Go. Na njih je samo potrebno natrpati razbacane  igračke i povući vreću.

4. Budite primjer i pomognite manjoj djeci

Nije nikakva tajna da djeca uče po modelu. Ako vi baš ne pospremate, teško je za očekivati da će dijete pospremati i biti uredno.

Također, bitno je da u prvim danima igranja, tamo s godinu i pol počnete pospremati zajedno s djetetom. Nije da će ono nešto baš pomagati, ali ako rano usvoji naviku pospremanja bit će vam lakše kasnije. 

5. Veliki nered učiniti manjim

Mnoga djeca prestrašit će se ako ih natjerate da pospreme neki veliki nered. Možete očekivati onaj plač, cendranje, pa čak i glumljenje spavanja. 

Zato, pokušajte veliki nered razbiti na male dijelove - recite djetetu da pospremi samo autiće, pa samo lutkice, pa samo plastelin...

I mali savjet za kraj

I jedan savjet za kraj: Ne čekajte dugo s uključivanjem djeteta u kućanske poslove.

Kada su djeca mala, bitno im je pokazati što bi trebalo raditi i reći im da vam pomognu. Kako će rasti, pomagat će koliko mogu i na kraju - postati samostalni. 

Na Lafaboo web shopu nađite zabavna rješenja za pospremanje

Vreće za pospremanje            Spremnici za igračke