Početna Lafaboo blog Pravi poklon za prvi rođendan: 7 igračaka za početak djetinjstva

Pravi poklon za prvi rođendan: 7 igračaka za početak djetinjstva

Ponedjeljak, 16. siječanj 2023.

Igraju li se uopće bebe stare godinu dana i čime se igraju? Što bi njih moglo zanimati? 
Što kupiti za prvi rođendan? Mnogo se upitnika javlja nad glavama svih onih koji su krenuli prijatelju ili rođaku na dječji rođendan, onaj veliki rođendan kojeg slave roditelji - prvi rođendan. 

Upitnici nad glavama često ostaju i nakon što su pitali roditelje čime se njihova beba voli igrati.

To se često događa s roditeljima kojima je igra djeteta sasvim novo iskustvo i svoju bebu dulje no što je potrebno promatraju kao bebu. Takav tip roditelja često će reći: "on/ona još je premali/premala za to". 

Drugi tip roditelja su oni koji imaju i starije dijete, i koji se više ne sjećaju u koje doba se s kojom igračkom njihovo dijete igralo. Uz to, od starijeg djeteta im je ostalo brdo igračaka i jednostavno se ne mogu sjetiti što bi još mogli poželjeti.

Jednogodišnjaci uče kroz igru

Ono što mi znamo je da se jednogodišnjaci vole igrati i znaju se igrati. Isto tako znamo da je igra sav njihov posao. Kroz igru uče o svijetu kojeg su tek nedavno počeli otkrivati i kroz igru se razvijaju.

Jednogodišnjaci upijaju riječi iako ih još ne znaju izgovoriti. Opipom istražuju predmete i oblike, razvijaju motoriku - pokušavaju biti što spretniji na nogama, vole jarke boje i razne zvukove.

Možda još ne znaju hodati, ali plešu!

Obožavaju biti u centru pažnje odraslih i ne igraju se s drugom djecom. Mališani su sve do treće godine veliki egoisti koji sve moraju imati za sebe. smiley

Iz svih navedenih razloga upravo su igračke savršeni poklon za prvi rođendan!

Donosimo vam popis igračaka za prvi rođendan s kojima nikako ne možete pogriješiti.

1) Igračke koje pomažu djeci u hodanju

Djeca oko prvog rođendana počinju hodati. Neki svoje prve samostalne korake učine i mjesec dana prije velikog događaja, dok se drugi odvaže na hodanje i nekoliko mjeseci kasnije.

No, svi oni nešto pokušavaju na tim svojim malim nožicama. Često počinju hodati pridržavajući se uz namještaj. 

Ako nešto mogu gurati i tako hodati - hodanje postaje zabavna igra. Guralice - hodalice odličan su izbor.


2) Igračke koje djeca mogu vući za sobom

Kada dijete postane stabilno na svojim dvjema nožicama, želi imati nekoga koga će naučiti jednako dobro hodati ili bar vući za sobom.
Djeca obožavaju vući nešto za sobom ili gurati, i često im je takva igračka i poticaj da nastave hodati još dalje.

Ova neodoljiva gusjenica jedva čeka poći s mališanom u šetnju. Gusjenica je napravljena od drveta te su joj kotiači gumirani, što je čini gotovo pa nečujnom dok je djeca vuku.

3)  Didaktičke igračke koje su magnet za jednogodišnjake

Svaka beba drugačije se razvija u razdoblju od 6 mjeseci do godine dana, ali jedno je sigurno - svi su oni pravi mali istraživači u potrazi za aktivnostima.

Didaktičke igračke mogu povoljno utjecati na razvoj raznih djetetovih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja. 

Bebe od godinu dana izvrsno reagiraju na jarke boje, a ako igračkama dodate zvuk i teksturu - to ih čini još zanimljivijima. Uz Janodovu Veliku aktivnu kocku koja nudi čak 8 različitih aktivnosti, bebama je zabava zagarantirana!

4) Kocke, kocke, kockice za viiiiisoki toranj

U ljudskoj je prirodi željeti složiti nešto visoko, pa to onda srušiti. 

Srušiti dvije kocke koje je složila, predstavlja jednako zadovoljstvo bebi kao i odraslima koji gledaju kako sve pada poput kakvog ludog domina.

S godinu dana beba može složiti jednu kocku na drugu, ne više. Tek s 15 mjeseci postaje graditelj koji može složiti tri kocke. No, mame i tate trebaju biti uvijek prisutni kako bi sagradili visoki toranj! Naravno, da ga beba sruši. laugh 

5) Za čitanje nikada nije prerano

Znamo da jednogodišnjaci vole slušati odrasle kako pričaju. U toj dobi koncentracija koja omogućava bebi da slijedi priču je gotovo nikakva. Za tu dob idealne su slikovnice s vrlo malo teksta - nekoliko stihova koji se rimuju, ali i knjižice s prozorčićima ili zvukovima.

6) Oblici i puzzle

Jednogodišnjaci počinju prepoznavati oblike i stavljati ih na mjestoGlazbene puzzle - Moji prijatelji, idealna je za razvijanje fine motorike i sluha. Ova edukativna slagalica pomaže mališanima da lakše savladaju različite oblike, i pritom se podruže sa šarenim životinjicama.

7) Divne igračke za spavanje

S godinom dana djeca polako ulaze u ritam spavanja koji uključuje jedno dnevno spavanje uz dulje noćno. Također, već su dovoljno velika da znaju kada idu spavati, a pojedine radnje ili glazba počinju ih asocirati na odlazak na spavanje.

Baš oko godine dana počinju se vezati za određene igračke i odabiru svog plišanca koji im postaje prijatelj i utjeha u svim situacijama. 

Uvjereni smo da smo vam pomogli. Sada samo trebate nešto odabrati za malenog slavljenika ili slavljenicu.

Poklon za prvi rođendan