Datum objave: 28.11.2017

Dobri sveti Nikola uvijek pomno bira igračke. Za sve mališane koji ga još nisu upoznali, ajmo se prisjetiti tko je on. 

Sveti Nikola je simpatični djedica u bijelo-zlatnom ogrtaču s biskupskim štapom i šiljastom kapom na glavi koji dobroj djeci nosi slatkiše i igračkice u očišćenu čizmicu svake godine u isto vrijeme, 6. prosinca.

Kada šeta dječjim vrtićima i školama, ali i po ulici, uvijek ga prati nevaljalac Krampus koji zločestoj djeci voli dijeliti šibe. 

A tko je Djed Božićnjak? On je također simpatični djedica, ali obučen u veselo crveno odijelo. Živi u Laponiji na Sjevernom polu s Bakom Božićnjak okružen vilenjacima. Na Badnjak puni svoja čarobna kola koje vuku leteći sobovi i obilazi dobru djecu diljem svijeta. Ostavlja im darove ispod božićnih jelki. 

Njih dvojica dvije su različite osobe koje imaju isti životni cilj: donose darove dobroj djeci. 

Sveti Nikola ostao je u svom originalnom vjerskom izdanju i darove nosi u čiste čizmice 6. prosinca, a Djed Božićnjak je svoju djelatnost darivanja preselio na Božić, malo promijenio svoju priču, kupio nova kola, dobio novo odijelo i poklone ostavlja ispod božićne jelke.  

Legenda o svetom Nikoli, dobrom svecu

A sad da napišemo nešto o legendi staroj 1700 godina 

Sveti Nikola svetac je koji je živio u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje i strica biskupa, ali je vrlo rano ostao siroče i postao svećenik. 

Zaštitnik djece postao je nakon što je svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, dok tradicija darivanja djece u čizmicu proizlazi iz jedne druge legende.

U toj legendi sveti Nikola bio je susjed osiromašenom ocu koji je ostao sam s tri kćeri i nije im mogao priuštiti poklone. Kad je to sveti Nikola vidio tijekom noći mu je ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u viseće čarape na kaminu. To je učinio dvije noći zaredom, a treću noć ga je oduševljeni otac pričekao pa je razglasio priču o dobrom svetom Nikoli. 

Iz te je legende nastala tradicija i izgradila se cijela lijepa priča. 

Tradicija darivanja djece

U Hrvatskoj sva djeca prije dolaska dobrog sveca čiste čizmice, a kada se probude pronalaze igračke i slatkiše. Kad smo mi roditelji bili mali, u čizmice su se spuštale čokoladice i bombončići, naranča i tek pokoja igračka.

A danas? Danas se klinci još uvijek malo plaše da će primiti šibe, a i dalje se vesele sitnicama u čistim čizmicama.

Svetom Nikoli drvene igračke su uvijek najomiljenije. A zašto? Jer ih sam izrađuje . Ovog prosinca sveti Nikola i Lafaboo napravili su poseban popis igračaka za dobre mališane.

Najljepše igračke prema izboru svetog Nikole

1. Drveni vlakić - farma

Svi se vole igrati vlakićima!

Drveni vlakići pravi su izbor za djecu od tri do osam godina, a poseban je zato što prevozi kravicu do farme. Vagone možete poredati po vlastitom izboru budući da svi i s prednje i sa stražnje strane imaju magnet.

Drveni vlakić Farma na magnet

Veličinom je kompatibilan s ostalim Janod tračnicama i vlakovima koji imaju magnet te se lako može kombinirati s njima. 

Klikni za vlakić s kravicom

2. Cezar gladni medo

Dobrim bebama sveti Nikola za spuštanje u čizmicu pripremio je gladnog medu Cezara kojeg treba što prije nahraniti.

Pritisnite mu njušku i Cezar će početi režati zato što je jaaako gladan . Da bi ga nahranili, možete mu dati da pojede ribu, zečića i bumbara. Međutim, životinjice mogu pobjeći kroz rupu na njegovom trbuhu i cijelo vrijeme ga mogu zafrkavati vješajući se po njegovim rukama, ušima ili pak nogama.

 

Cezar gladni medo

Klikni za gladnog Cezara

Uz to što je zabavan i smiješan, Cezar je i jako mekan tako da ga možete dragati do mile volje. Na jednoj nozi ima i ogledalo, maleni zečić ujedno je i zvečka, a bumbar skviči od veselja.

3. Malo simpatično društvo lampica

Dani postaju sve kraći, a noći sve dulje. Sveti Nikola može i u čizmicu ubaciti preslatku lampicu. Baš kao i Djed Božićnjak i sveti Nikola voli mlijeko, keksiće i voće. 

Ovo simpatično društvo eco-friendly lampa samo čeka mjesto na nečijem noćnom ormariću ili polici kako bi zasvijetlili svojim punim sjajem.

A Little Lovely Company

Simpatično društvo noćnih lampica

Lampice sadrže LED svjetlo pa su potpuno sigurne za djecu, a kada maleni pospanci utonu u san, lampa se može i sama ugasiti jer ima timer. Tako djeca lakše utonu u san.

Sigurno će i mrak i ružni snovi postati potpuno bezazleni uz šašavi ananas, oblak, keksić, mlijeko ili sladoled.

4. Vreća i mekana podloga za igru - Polarni medvjed

Sveti Nikola uz najzabavnije igračke voli pokloniti i torbu koja ih čuva na jednom mjestu kako se one ne bi izgubile. A Play&Go torba je ujedno i podloga za igru.

Ova svestrana podloga za igranje namijenjena bebama koje će obožavati print sa simpatičnim polarnim medvjedom s jedne strane, a mame elegantni geometrijski crno-bijeli print s druge.

PlayiGo 2u1vreća i mekana podloga za igru - Polarni medvjed

Podloga za bebi i torba za mamu

Ok, priznajemo da je ovim poklonom dobri svetac malo mislio i na mame.  Na vreći se još nalaze podesive naramenice koje se mogu ukloniti ili prilagoditi vašim kolicima pa lako ponesete sa sobom sve što vama i vašim mališanima treba.

5. Piramida šumskih životinja

Kada sveti Nikola prolazi selima i gradovima, mora proći i kroz šumu pa mu u torbu s igračkama usput uskoče šašave šumske životinje.

Ova piramida šumskih životinjica sadrži likove medvjedića, lije, zečića, puha, sove, ježića, vjeverice, žabe, miša i ptićice koje su tako i poredane - od najmanje prema največoj. Uz životinje, djeca mogu naučiti i brojke.

Piramida za slaganje - šumske životinje

Šumske životinje u torbi svetog Nikole

Piramida jako je dobra i za razvoj fine motorike, prepoznavanja objekata i koordinaciju. kockice su izrađene od čvrstog kartona i oslikane šarenim bojama te su zapakirane u praktičnu kutiju s ručkom.

6. Ćelava beba Roza Balerina

Dobri svetac Nikola zna da sve djevojćice jednog žele postati balerine pa je u svoju torbu odlučio staviti i bebu ćelavicu Rozu Balerinu koja je idealna prva lutkica za sve male slatkice. Idealna je za držanje u malenim ručicama te ima mekano, savitljivo tijelo.

Beba ćelavica može sjediti i ležati, a još k tome miriši na vaniliju. Kako bi uvijek bila spremna za neku predstavu na sebi ima jednodijelnu balerina haljinu koja se lako oblači i skida.

Beba Balerina

Prva beba za prve majčinske instinkte

Beba Balerina dio je kolekcije Corolle Moja prva beba.

Požurite – predstava samo što nije počela a malene balerine su spremne!

7. Kutija s magnetima četiri godišnja doba

Djeca vole slagati i preslagivati. U malom koferčiću nalazi se 115 magneta i četiri pozadine za svako godišnje doba. Magneti su ljudi, odjeća i obuća koji se mogu slagati prema godišnjem dobu.

Kutija s magnetima - 4 godišnja doba

Klikni za zabavne magnetiće

Složite ljude sa slike od magneta iz kutije. A ako želite biti malo šašavi, smjestite, recimo, djevojčicu sa šalom i rukavicama u ljeto na plažu. 

Sveti Nikola zna gdje žive bake i djede pa ponekad i kod njih ostavi dar za male unuke. Zato je ova igra upakirana u praktičnu kutiju u obliku knjige pa je idealna i za prenošenje.


Sveti Nikola i Lafaboo poklanjaju poseban popust


Sviđa vam se što smo odabrali sa svetim Nikolom?

U suradnji s dragim svecem odobrili smo i posebni popust na neke od ovih igračaka za sve naše newsletter pretplatnike.

Poseban popust vrijedi za narudžbe poslane do 3. prosinca u ponoć. Želimo da paketi za dobru djecu stignu na vrijeme. 

Naši newsletter pretplatnici danas će u 20 sati primiti popis igračaka na popusti i poseban kod za popust.

Brzo se prijavite na naš newsletter ako još niste! 

P.S. Svaku igračku posebno ćemo zapakirati u ukrasni papir kojeg sami birate!

Pronađite najdivnije dječje igračke u Lafaboo web shopu.

Najbolji poklon za djecu - igračka