Početna Lafaboo blog Dijete se stalno pretvara i priča samo sa sobom? To je odlično, saznajte zašto...

Dijete se stalno pretvara i priča samo sa sobom? To je odlično, saznajte zašto...

Utorak, 25. srpanj 2017.

Kako bi dječja igra trebala izgledati? Postoje li pravila za dječju igru?
 
Mnogi kada je riječ o dječjoj igri zamišljaju djecu koja se ljuljaju, dodaju loptom ili kližu niz tobogan. Mašta mnogih djedova i baka je sjediti na kauču i promatrati unuke kako slažu kockice ili puzzle (o, kako se varaju). 
 
Tobogani, klackalice i lopte djeci omogućavaju da se fizički razvijaju i istražuju prostor. Kockice i puzzle odlične su za razvoj fine motorike, ali i u jednom i u drugom slučaju radi se o kontroliranim aktivnostima koje imaju svoj početak, kraj i cilj.
 
Dječja igra ide dalje od svega toga. Igra pretvaranja vrlo je važan dio odrastanja. To je ona igra koju čujete kada je dijete samo u sobi i priča, a vi se samo smješkate tiho naslonjeni na dovratnik.
 
To je igra koja se često javlja iz dosade, igra u kojoj kamen postaje autić i igra u kojoj plišani medvjedići postaju prijatelji iz vrtića. Igra pretvaranja igra je koja iziskuje mnogo kreativne energije i igra koja već 75 godina okupira teoretičare i dječje psihologe, pedagoge i psihijatre.
 
Prema članku objavljenom u časopisu Scientific American svi su silni stručnjaci kroz razna istraživanja došli do istih zaključaka:

"Igra pretvaranja kod djece počinje nakon dvije i pol godine i traje do šeste ili sedme godine, a sa sobom nosi niz kognitivnih dobrobiti poput razvoja govora, organizacijskih vještina, emocionalnog i društvenog razvoja te kreativnog razmišljanja."

1. Igra pretvaranja potiče društveni i emocionalni razvoj

Kada se dijete počinje pretvarati ono aktivno eksperimentira s ulogama iz svog života. Kroz scenarij u kojem priprema ručak za sve plišane igračke pa i sebe dijete je ujedno mama i tata. Sebe postavlja u druge uloge čime razvija empatiju
 
Mala djeca su egocentrici, što je sasvim normalno, a upravo kroz igru pretvaranja počinju shvaćati osjećaje drugih ljudi. Djeca se mogu pretvarati sama, a ako imaju priliku u svijet mašte rado uključuju i braću i sestre ili prijatelje.

2. Igra pretvaranja potiče razvoj govora


Slušajući dijete kako priča sa svojom Corolle lutkom možete čuti riječi koje nikad niste čuli

 

Znate li ono kada dijete kao papiga ponavlja neku pjesmicu iz vrtića? Da - to je možda slatko, ali dani recitiranja trebali bi proći. Od toga baš nema neke pretjerane koristi. 

A znate li kako mala djeca govore? Ne pogode baš svaki put rod, pa ni padež. O vremenima u kojima se nešto dogodilo nećemo ni pisati…
 
Kada se pretvaraju oni doista pričaju. S obzirom na to da preuzimaju nekoliko uloga odjednom, tijekom igre moraju stalno izmišljati novi tekst za svaku od uloga koje su stvorili. Naslonjeni na onaj dovratnik (štok) doista možete čuti riječi i izraze za koje nikad ne biste pomislili da je vaše dijete pokupilo.

3.  Igra pretvaranja potiče razmišljanje 

Kroz igru pretvaranja dijete samo sebi postavlja probleme i samo ih pokušava riješiti, na različite načine. Bez obzira na to pretvara li se dijete samo ili je s njim još neko drugo dijete, traženjem rješenja za probleme iz mašte razvija se kognitivno i kreativno razmišljanje. 

Kako potaknuti dijete na igru pretvaranja?

Djetetu možda možete predložiti da se odigra još koju partiju s kartama, da krene slagati slagalicu ili graditi čuda od kockica.
 
Ne možete mu narediti da se igra pretvaranja. Ipak, istraživanja su pokazala da su djeca čiji roditelji s njima svakodnevno pričaju o prirodi ili čitaju priče sklonija takvoj igri.
 
Ako je dijete u vrtiću, važno je obratiti pozornost na to kakav odnos odgajatelji imaju prema igri pretvaranja. U vrtićima u kojima se takva igra potiče djeca pokazuju veću količinu maštovitosti i znatiželje. 
 
U igri pretvaranja često kamen postane autić, a drvena grančica čarobni štapić. Često su igračke baš te koje potaknu djecu da otplove u svijet mašte.

Igračke za igru pretvaranja
Dobre igračke za pretvaranje: sladoledigusarski brod liječnički set
 

Najbolje igračke i predmeti za igru pretvaranja su:

 
Nadamo se da ćete se mnogo puta zateći na dovratniku i slušati dijete kako se igra. Samo slušajte i smješkajte se. Takva igra traje sve do trenutka kada dijete krene u školu, a nekada se i nastavi.
 
Djetinjstvo brzo prođe, neka je onda barem ispunjeno igrom i maštanjem.
 
Nađi igračke za igru pretvaranja