Početna Lafaboo blog Dijete se stalno pretvara i priča samo sa sobom? To je odlično, saznajte zašto...

Dijete se stalno pretvara i priča samo sa sobom? To je odlično, saznajte zašto...

Ponedjeljak, 05. veljača 2024.

Vole li se vaša djeca pretvarati da su doktori/doktorice, kuhari/kuharice, prodavači/prodavačice itd.? Mogli bi nabrajati još puno zanimanja u kojima djeca pronalaze inspiraciju za svoje svakodnevno igranje. No zašto se kod djece javlja potreba da oponašaju odrasle i da se igraju različitih uloga?

Mnogi kada je riječ o dječjoj igri zamišljaju djecu koja se ljuljaju, dodaju loptom ili kližu niz tobogan. Mašta mnogih djedova i baka je sjediti na kauču i promatrati unuke kako slažu kockice ili puzzle. Tobogani, klackalice i lopte djeci omogućavaju da se fizički razvijaju i istražuju prostor. Kockice i puzzle odlične su za razvoj fine motorike, ali i u jednom i u drugom slučaju radi se o kontroliranim aktivnostima koje imaju svoj početak, kraj i cilj.
 
Dječja igra ide dalje od svega toga. Igra pretvaranja vrlo je važan dio odrastanja. To je ona igra koju čujete kada je dijete samo u sobi i priča, a vi se samo smješkate tiho naslonjeni na dovratnik.
 

To je igra koja se često javlja iz dosade, igra u kojoj kamen postaje autić i igra u kojoj plišani medvjedići postaju prijatelji iz vrtića. Igra pretvaranja igra je koja iziskuje mnogo kreativne energije i igra koja već 75 godina okupira teoretičare i dječje psihologe, pedagoge i psihijatre.

Jedan od brendova na Lafaboo web shopu koji se ističe po igri pretvaranja, je Le Toy Van. Prve igračke koje je Le Toy Van izradio bile su dvorac, kućica za lutke i farma i one su uskoro stekle veliki broj svojih malih obožavatelja. Uskoro je zato nastala i tvrtka Le Toy Van čiji je asortiman proširen na izradu raznih oslikanih drvenih igračaka, a danas je brend sa svojim proizvodima prisutan u više od 30 zemalja u svijetu. Brend je specijaliziran za izradu tradicionalnih igračaka koje su izrađene od drveta i tkanine po najvišim sigurnosnim standardima.

1. Igra pretvaranja potiče društveni i emocionalni razvoj

Kada se dijete počinje pretvarati ono aktivno eksperimentira s ulogama iz svog života. Kroz scenarij u kojem priprema ručak za sve plišane igračke pa i sebe dijete je ujedno mama i tata. Sebe postavlja u druge uloge čime razvija empatiju. 
 
Mala djeca su egocentrici, što je sasvim normalno, a upravo kroz igru pretvaranja počinju shvaćati osjećaje drugih ljudi. Djeca se mogu pretvarati sama, a ako imaju priliku u svijet mašte rado uključuju i braću i sestre ili prijatelje.

2. Igra pretvaranja potiče razvoj govora

Znate li ono kada dijete kao papiga ponavlja neku pjesmicu iz vrtića? Da - to je možda slatko, ali dani recitiranja trebali bi proći. Od toga baš nema neke pretjerane koristi. 
A znate li kako mala djeca govore? Ne pogode baš svaki put rod, pa ni padež. O vremenima u kojima se nešto dogodilo nećemo ni pisati…
 
Kada se pretvaraju oni doista pričaju. S obzirom na to da preuzimaju nekoliko uloga odjednom, tijekom igre moraju stalno izmišljati novi tekst za svaku od uloga koje su stvorili. Naslonjeni na onaj dovratnik (štok) doista možete čuti riječi i izraze za koje nikad ne biste pomislili da je vaše dijete pokupilo.

3.  Igra pretvaranja potiče razmišljanje 

 Kroz igru pretvaranja dijete samo sebi postavlja probleme i samo ih pokušava riješiti, na različite načine. Bez obzira na to pretvara li se dijete samo ili je s njim još neko drugo dijete, traženjem rješenja za probleme iz mašte razvija se kognitivno i kreativno razmišljanje.

Kako potaknuti dijete na igru pretvaranja?

Djetetu možda možete predložiti da odigra još koju partiju s kartama, da krene slagati slagalicu ili graditi čuda od kockica.
Ne možete mu narediti da se igra pretvaranja. Ipak, istraživanja su pokazala da su djeca čiji roditelji s njima svakodnevno pričaju o prirodi ili čitaju priče, sklonija takvoj igri.
 
Ako je dijete u vrtiću, važno je obratiti pozornost na to kakav odnos odgajatelji imaju prema igri pretvaranja. U vrtićima u kojima se takva igra potiče, djeca pokazuju veću količinu maštovitosti i znatiželje. 


Najbolje igračke i predmeti za igru pretvaranja su:

Igračke Le Toy Van jedinstvene su po tome što uz njih djeca mogu otploviti u fantastične i idilične dječje avanture, a sve na podu svoje sobe. Radi se o igračkama koje djeci zapravo pomažu stvoriti fantastične scenarije, a sve ostalo prepušteno je njihovoj mašti. 

Ovi maštoviti setovi omogućavaju mališanima da se užive u igre zamišljanja i igranja uloga i na taj način razvijaju i socijalne, emocionalne i intelektualne vještine. Stručnjaci kažu kako igranje uloga pomaže djeci steći samopouzdanje i osjećaj sebe, a to je ujedno ključna komponenta za učenje.

Igračke za igru pretvaranja