Početna Lafaboo blog Legenda o Djedu Božićnjaku, vrsnom poznavatelju drvenih igračaka

Legenda o djedi Božićnjaku, vrsnom poznavatelju drvenih igračaka

Utorak, 13. prosinac 2016.

Crne čizme, okrugle naočale, rumeni obrazi, crvena kapa s bijelim coflekom na vrhu.

Tko bi to mogao biti?

Sveti Nikola? Ili možda Djed Božićnjak?

Obojica posjećuju naše domove u prosincu i mališanima stavljaju osmijeh na lica, a jedina razlika je što jedan ostavlja darove u čizmici, a drugi ispod bora.

Hm… “u čemu je kvaka”?

Legenda o dugobradom djedici

Djed Božićnjak popularan je širom svijeta i poznat je po mnogim imenima. Kod nas ga još zovu Djed Mraz, u Americi je poznat kao Santa Claus, u Velikoj Britaniji Father Christmas, a u Njemačkoj Weihnachtsmann.

Jeste li znali da on svoje korijene vuče od kršćanskog sveca, svetog Nikole?

Djed Božićnjak uveseljava djecu širom svijeta
Djed Božićnjak je zapravo sveti Nikola

 

Sveti Nikola rođen je početkom 4. stoljeća u gradu Patari na području današnje Turske u bogatoj obitelji. Nažalost, roditelji su mu umrli u vrlo ranom djetinjstvu, no ostavili su sa sobom mnogo novca.

Kao dječak, Nikola je otišao živjeti kod ujaka svećenika i već je tada svoje bogatstvo počeo dijeliti sa siromašnima, ali tako da nitko nije znao tko je njihov dobročinitelj.

Jedna od brojnih legendi u kojima je Nikola pomogao potrebitima govori o propalom plemiću koji je ostao bez cijelog imetka. Nije imao miraza za udaju svojih tri kćeri, pa mu je sveti Nikola tijekom noći krišom ubacivao zlatnike kroz dimnjak koji su padali ravno u viseće čarape na kaminu.

Od tog dana mališani na dan svetog Nikole objese svoje čarape očekujući poklon iznenađenja.

Možda se na početku čini kako sveti Nikola i Djed Božićnjak nemaju mnogo toga zajedničkog, no imaju više nego što mislite:

  • Popis dobre i zločeste djece. Sveti  Nikola se na slikama prikazuje s velikom knjigom u ruci u kojoj su sa zlatnim slovima ispisana imena dobre djece, a s crnim imena zločeste djece. Djed Božićnjak ima isti takav popis.
  • Darovi za zločestu djecu. Sveti Nikola ili bolje reći Krampus, zločestoj djeci u čizmicama ostavlja šibu, dok Djed Božićnjak ostavlja ugljen.
  • Dimnjak. Sveti Nikola je ponekad ubacivao darove kroz dimnjak, dok se Djed Božićnjak spušta kroz dimnjak.
  • Čarape. Sveti Nikola je u čarape stavljao poklone obješene iznad kamina, a za Badnjak je tradicija (barem u Americi) objesiti čarape u koje se stavljaju božićni pokloni.

Bradonjama su drvene igračke bile najomiljenije

S vremenom je nastala tradicija da sveti Nikola posjećuje domove na Badnjak i djeci ostavlja darove.

Prije samo 50 godina nije bilo čokolada, bombona i igračaka na svakom kiosku. 

Mališani su svojim čarapama i čizmicama nalazili orahe, lješnjake, pokoju naranču i jabuku te igračku. 

A igračka je bila, pogađate, drvena smiley

I djed Božićnjak voli drvene igračke kao što je Kubix s lopticom
Sveti Nikola bi volio drvene igračke poput Kubixa s lopticom

 

Dok je sveti Nikola sam svojim rukama rezbario drvene konjiće, lutkice i mačeve, Djed Božićnjak je imao (i još uvijek ima) malu pomoć - vilenjake.

Dobro, nećemo mu zamjeriti na pomoći jer ipak u jednoj noći mora obići cijeli svijet, dok je sveti Nikola bio zadužen samo za jedno selce smiley

Zašto su drvene igračke toliko posebne?

Djeca se vole igrati s drvenim igračkama
Mališani s drvenim igračkama mogu sagraditi i cijeli grad

 

Možda se neki roditelji još uvijek pitaju zašto bi trebali izabrati drvene igračke umjesto plastičnih.

Sam pogled na drvene igračke vraća neke od nas u djetinjstvo, a i često ih povezujemo upravo s Djedom Božićnjakom i njegovom radionicom. Osim što prizivaju lijepa sjećanja, ona i dan danas imaju veliku ulogu u razvoju mališana i mnogo su bolji izbor od plastičnih.

Plastične igračke imaju hrpu ukrasa na sebi. Sjajne su, ponekad ispuštaju zvukove, svijetle u mraku… sve što jedna igračka treba imati kako bi dugo zadržala mališanovu pozornost. Unatoč svim tim blink-blink stvarčicama, drvene igračke (iako na prvi pogled bile jednostavne) imaju mnogo toga za ponuditi.

Drvene igračke aktivno uključuju maštu mališana

Mališani drvene igračke moraju ručno gurati, povlačiti i spajati kako bi nešto izgradili. Na primjer, medo za slaganje sastoji se od 6 različitih glava, 6 gornjih i donjih dijelova tijela, pa će mali kreativci trebati uključiti maštu kako bi složili neku šašavu kombinaciju.

Medo za slaganje
Što će medo danas odjenuti?

Drvene igračke razvijaju motoričke sposobnosti

Drvene igračke su fantastične za razvijanje osjećaja za ravnotežu i spretnosti. Na primjer, drveni slonić Balansir - Bigboum na svojoj surli, rukama i repu ima mjesto za drvene pločice na koje treba staviti sve drvene objekte, a da se slonić pritom ne sruši.

Slonić Balansir Bigboum vježba osjećaj ravnoteže
Joj ne, sve je opalo. Idemo pokušati ponovno!

 

Još jedna savršena igračka je vjeverica s lješnjacima gdje je cilj igre složiti što više žireva na vjevericu, a da pritom ne padnu.

Drvene igračke su sigurnije za zdravlje mališana

Drvene igračke ne sadrže toksine i ostale kemikalije koje se obično nalaze u plastičnim igračkama. One su izrađene od prirodnih materijala, a time su sigurnije za mališane.

Drvo ima zanimljivu i zabavnu teksturu

Iako se većina drvenih igračaka finalno zaglađuje i oslikava, njihova tekstura se još uvijek razlikuje od umjetne plastike.

Drvene igračke kvalitetne su i čuvaju Zemlju

Drvene igračke su ovdje već tisućama godina.

Izdržljive su i mogu se prenositi iz generacije na generaciju. Ako i dođe vrijeme za njihovu mirovinu, drvene igračke mogu se lako reciklirati pa tako od malih nogu učite mališane koliko je važno brinuti se za prirodu. 

Uz drvene igračke djeca uče

Kod drvenih igračaka ne možete pritisnuti jedan gumb s kojim se sve magično složi.

Na primjer sa Sophie vlakićem koji se sastoji od nekoliko drvenih oblika, mališani razvijaju motoriku i uče prepoznavati boje i oblike, a pomoću magneta Zoo naučit će prepoznati sličnosti između različitih predmeta te ih spojiti kako bi na kraju dobili kompletnu igračku (u ovom slučaju magnet).  

Sophie vlakić
Joj, kako da posložim kockice da sve stanu na vlakić?

 

Da je bar sveti Nikola u svoje doba imao takve igračke, zar ne?

Za Božić darujte svojeg mališana drvenom igračkicom i slatkišima i ispričajte mu priču o svetom Nikoli, tj. Djedu Božićnjaku.

Sigurno ćete ga zainteresirati za ovu legendu, nakon koje će i sam početi više cijeniti drvene igračke jer djedica rumenih obraza s vlastitom tvornicom igračaka zasigurno zna što je najbolje za svako djete. 

Ipak svoj posao uspješno vodi već godinama.

Zavirite u svijet drvenih igračaka