Početna Lafaboo blog Vrijeme je za društvene igre! 5 najboljih igara s kojima početi

Vrijeme je za društvene igre! 5 najboljih igara s kojima početi

Srijeda, 22. veljača 2017.

Kada smo bili mali sate smo provodili igrajući domino, memory, mlin i Čovječe, ne ljuti se. 

Ljutili smo se na broj koji je pokazala kockica, varali mlađu braću i sestre i natezali roditelje za rukav da s nama odigraju još jednu rundu! 

Igranje društvenih igara ostalo nam je u predivnom sjećanju i jedva čekamo da se počnemo igrati s našim mališanima. No, kada su djeca doista spremna za prvu društvenu igru?

Kada je vrijeme za prve društvene igre?

Djecu ni u čemu ne treba forsirati, pa tako ni u igri. Ako djetetu prerano ponudite sadržaj koji ne može shvatiti osjetit ćete samo razočaranje. 

Zato, polako. 

Svako dijete je u drugačijoj dobi spremno prihvatiti da određene igre imaju pravila i da ih se mora poštivati. 

Prihvaćanje igre u kojoj se mora sjediti i čekati svoj red kreće od četvrte godine. Neka djeca imaju veću moć koncentracije, pa su spremna već od tri i pol godine, a neka tek s pet.

I ne očekujte da će odmah i uvijek prosjediti cijelu igru. Može se dogoditi i da se zaljube u memory, nekoliko dana koncentrirano spajaju parove, pa odluče da su šarene kartice bolje za bacanje u zrak jer je to vatromet. smiley

Ni to nije loše, to znači da su iz dosade izmislili nešto novo i svoje. 

Kako odabrati društvenu igru za četverogodišnje dijete?

Prva igra koju ćete zajedno igrati mora biti dobro odabrana, a to samo znači da mora biti zabavna kako bi ju dijete lakše shvatilo. 

Naravno, uz vašu pomoć. 

Za početak odaberite igre koje su šarene i pune simpatičnih likova, igre u kojima dijete potičete da broji, spaja oblike i boje. I čeka svoj red. 

Društvene igre naučit će dijete strpljenju, suradnji i odvažnosti. Naučit će ga i da ono ne može uvijek biti najbolje i pobjednik. smiley 

5 najboljih društvenih igri za četverogodišnjake

1. Čovječe, ne ljuti se

Čovječe, ne ljuti se je vječna klasika. Baš kao što joj i ime govori, dijete će naučiti da se ne treba ljutiti ako kockica pokaže krivi broj ili ako ga drugi igrač sruši. 

Uz ovu društvenu igru dijete će naučiti brojiti (ne samo ponavljati brojeve), a s vremenom i zbrajati.
Osim toga, uči se strpljenju - bar do trenutka kad se demonstrativno ne prestane igrati. 

Za početak odaberite neku dječju verziju igre čovječe, ne ljuti se u kojoj se brže dolazi do “sigurnih kućica”. 


Čovječe ne ljuti se dolazi u jednostavnijim simpatičnim verzijama


Čovječe, ne ljuti se dobio je i varijacije od kada smo mi roditelji bili mali. Brend Djeco sada nudi zgodnu verziju igre pod nazivom Konji u kojoj je cilj dovesti oba konja na sredinu ploču, dok je u Guski cilj doći do polja broj 30 prije ostalih igrača.

2. Memory - igra za bolje pamćenje

 

 Svi smo se bar jednom u životu igrali memory. Radi se o igri u kojoj se pomiješaju kartice s istim   parovima i slažu se na stol ili pod (okrenute na poleđinu).

 

Igrači moraju pronaći iste parove, a tko ih skupi više - taj je pobjednik. Kao što i ime govori,   memory je igra kojom se vježba pamćenje, ali i koncentracija

 

 

Memory ne mora biti klasičan, samo s karticama. Zašto ne biste pamtili u igri sa simpatičnim   životinjicama

3. Zabavni bingo

Bingo, igra koju će rado s unucima zaigrati i bake i djedovi wink

Dječji bingo ipak ima drugačija pravila. Nema brojki ni novčanih nagrada.
Bingo ima kolo za okretanje (klinci obožavaju vrtjeti strelice), a kada kolo pokaže neku od životinja - potrebno ju je smjestiti na njeno mjesto.

Tko prvi smjesti sve životinje - pobjednik!

4. Domino za prepoznavanje oblika, ne rušenje

 

Kada pomislimo na domino sjetimo se rušenja domina, no to je igra logike i brojeva. Prisjetite se: naizmjence moramo stavljati pločice s istim brojem sa svoje hrpe, a cilj je da ostanemo bez njih.

Dječji domino igra se po istom principu, a prve igre mogu proći spajanjem likova i tek kasnije brojeva. Djeca uz domino počinju logički razmišljati i brže započinju prepoznavanje likova, boja i brojeva.

 

5. Kartanje Crnog Petra

Crni Petar totalna je klasika i prva igra s kartama s kojom možete upoznati dijete.
Karte treba dobro promiješati i podijeliti. Prvo se sa strane odlažu karte koje su jednake, a nakon toga kreće izvlačenje karti od protivnika. Kome ostane Crni Petar, karta koja nema svog duplića, gubi.

Koliko god djeca voljela prčkati po telefonima i tabletima, zajedničkoj igri s mamom i tatom nema premca. Stvorite zabavni ritual i sigurni smo da ćete svi uživati. Dijete jer se igra s vama, a vi jer ga gledate kako raste i zaključuje yes

 

Izaberi prvu društvenu igru