Početna Lafaboo blog Djetetu je dosadno? Ostavite ga, to je dobro za njegov razvoj

Djetetu je dosadno? Ostavite ga, to je dobro za njegov razvoj

Srijeda, 08. ožujak 2017.

Maaaama, meni je dosadno!

Koliko puta vam se dijete požalilo da nema što raditi? Bilo mu je dosadno i samo je stajalo ispred vas s poznatim tužnim pogledom punim očekivanja. 

Vjerujemo da ste brzo skočili i predložili bar pet različitih stvari. I dijete je izabralo gledanje crtića, igru na tabletu ili na Playstationu.

Da se razumijemo, nema ničega lošeg u gledanju crtića (ako su primjereni za dob) ili kvalitetnoj igri na tabletu. Problem nastaje kada svaki put kada je djetetu dosadno dosadu upotpunite nekim ekranom

Jer taj trenutak dosade dobar je za dijete. Iz više razloga.

5 dobrih razloga za dječju dosadu

1. Dijete postaje samostalno

Kada je djetetu dosadno - dolazi k vama da vas o tome svečano obavijesti. S četiri godine počinju shvaćati što je to dosada. Sa spoznajom dosade dolazi i osjećaj “to mi netko treba riješiti”. A to je, naravno, roditelj.
Tako se dijete nauči da mama i tata od malena riješavaju probleme.  

Ako pak dijete pustite da samo riješi dosadu učite ga da od ranih dana rješava svoje probleme što vodi većoj samostalnosti i samopouzdanju.

2. Dosada oslobađa put mašti i kreativnosti

Dijete kojem je dosadno prvo će se malo duriti kada mu ništa ne predložite. Možda će i demonstrativno otići  u svoju sobu. 

I tada počinje prava zabava. Plišane igračke i lutkice postaju prijatelji za utakmice, nastaju najsmješnije priče i predstave, najviši tornjevi i najzanimljiviji crteži.


Djeca kojoj je dosadno brzo izmisle svoju igru
Djeca kojoj je dosadno brzo izmisle svoju igru


Dosada djetetu omogućava da izmisli nešto svoje, nešto novo, nešto što nije nametnuto.

3.Dosada omogućava djeci da otkriju vlastite interese

Djeca trebaju osjetiti dosadu. Svijet za djecu treba postati izuzetno tiho mjesto kako bi mogli čuti sebe”, dr. Vanessa Lapointe.

Na ovaj citat naišli smo istražujući temu. I doista - djeci od ranih dana nešto nudimo - dečkima autiće i bagere, a djevojčicama lutkice i bojice. A što ako njih zanima nešto drugo? Treba ih pustiti da pokažu što ih zanima, a to će se dogoditi baš za vrijeme dosade.

4. Dosada djeci pomaže da bolje spavaju

Kako izgleda tjedan vašeg djeteta? Vodite li svoje šestogodišnje dijete u predškolu, na treninge, na strane jezike i još na igre kod prijatelja i rođendane?

Sve samo da se više umori i lakše zaspi. Sigurno ste primijetili da je baš u danima punima emocija i doživljaja vaše dijete još teže zaspalo.

To se događa jer u tim situacijama dijete nije imalo vremena “stati na loptu” i smiriti se. Pred spavanje mu je dosadno i taj osjećaj nepoznatog povezan s umorom malom čovjeku doista može teško pasti. 

Djeca kojoj je tijekom dana dosadno su pak naučena na osjećaj dosade i nije im stran. Čak im i pomaže da lakše utonu u san.

5. Dosada je osjećaj, a njih ne bi trebali sprječavati

Psiholozi kažu da osjećaje trebamo izražavati i naučiti se nositi s njima, a ne ih potiskivati. Djecu pak ne bi trebali odvraćati od njihovih osjećaja nego im pomoći da ih izraze bez obzira da li su pozitivni ili negativni. 
Dosada vodi do mašte i kreativnosti. Zašto bi je onda sprječavali? 

Kako se postaviti prema djetetu kojem je dosadno?

Znamo, teško je gledati nadureno dijete kojem je dosadno. I morate pametno pristupiti poticanju djeteta u njegovoj dosadi.

Ne smijete mu nuditi gotova rješenja, ali ne smijete ga ni ignorirati. 

Prvo, pokušajte ga usmjeriti da ode u svoju sobu/mjesto za igru i pričekajte što će se desiti u toj slobodnoj, nestrukturiranoj igri

Možda drvene tračnice postanu vijugave zmije, a plišani medvjedići superheroji koji brane hrabrog viteza od napada. Možda će se u dječjoj kuhinji spremiti hrana za sve ponije koji se pripremaju na težak put oko svijeta.

Gdje god postoje igračke i dječja mašta, kombinacije su beskonačne

Dajte stari fotoaparat ili pametni telefon djetetu za fotografiranje i igra će trajati satima
Dajte stari fotoaparat ili pametni telefon djetetu za fotografiranje i igra će trajati satima


Ponekad ćete u dosadu trebati i uskočiti. Mlađoj djeci možete “pokloniti” običnu kartonsku kutiju ili dugu vrpcu -  vidjet ćete što se sve može dogoditi.

Starijoj djecu možete ponuditi povećalo, dalekozor ili stari fotoaparat smiley Kada dijete ostane bez ideje, doći će k vama. I nemojte odmah posegnuti za daljinskim. Pružite još koji izazov. 

Predložite djetetu da napravi omiljeno jelo od plastelina za svog dinosaura ili da s onim starim fotoaparatom napravi fotografije svih svojih lutkica

Djecu koja će tako trošiti svoje vrijeme potičete na znatiželju, zaigranost, samopouzdanje i koncentraciju

Dopustite im da se igraju. A kad se zaigraju mogli bi im se tu i tamo pridružiti. I ponovno postati dijete kojem se u dosadi javljaju najbolje ideje i igre
 

Igračke uz koje se divno mašta