Početna Lafaboo blog 4 razloga zašto je igra ključan dio razvoja svakog djeteta

4 razloga zašto je igra ključan dio razvoja svakog djeteta

Srijeda, 06. travanj 2016.

Dječje igre nisu samo igre, nego ih treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.

Michel Eyquem de Montaigne

I zaista. Dječja igra mnogo je više od obične razonode ili pukog ubijanja vremena. Dječja igra je centralni dio zdravog mentalnog i fizičkog razvoja svakog djeteta.

Kroz igru djeca stječu iskustva o životu i izražavaju svoju kreativnost. 

U ranom djetinjstvu to je zapravo jedini način kako se dijete zna i može izraziti i zato igra mora biti njegov sastavni dio. Uz kreativnu igru dijete će stjecati razne socijalne vještine, fizički se razvijati i na zabavan način učiti o svijetu oko sebe i o svojoj prisutnosti u njemu.

I iako aktivnosti mališana vama izgledaju kao obična dječja igra, za njih ta "obična" dječja igra znači jako puno posla. Rješavanje problema, razvijanje vještina, prevladavanje fizičkih i mentalnih izazova, razvoj komunikacije…

Sve to i mnogo više događa se tijekom “obične” dječje igre. 

U nastavku saznajte na koje načine dječja igra pomaže u razvoju vašeg djeteta i zašto je dječja igra sve, samo ne obična :)

1. Igra potiče maštu i kreativnost

S već oko dvije godine mališani se počinju igrati igri zamišljanja i pretvaranja. Svaku stvar koju vide sposobni su pretvoriti u neki predmet iz svoje mašte.

Stručnjaci kažu kako je to zato što djeca na predmete oko sebe gledaju kao na simbole. Oni uče kako jedna stvar može predstavljati i druge stvari.

Na taj način djeca mogu hrpu drva za ogrjev transformirati u brod ili nekoliko lonaca u set bubnjeva. 

Osim toga, dijete u toj fazi shvaća kako predmet njegove mašte mogu postati i različite uloge. Tako, jedan trenutak dijete može biti superheroj, a drugi vatrogasac ili nešto treće.

Eksperimentirajući s različitim poslovima i identitetima, dijete može istraživati razne scenarije i ishode. Moguće je da će kroz igru dijete interpretirati i situacije koje mu je teško shvatiti.

Primjerice, ako je dijete dobilo malog brata ili sestru ono može u svoju igru uvesti oponašanje vaših interakcija s bebom.

To daje djetetu osjećaj kontrole nad njegovim svakodnevnim malim dramama i ujedno ga uči pravilima društvenog ponašanja.

Igre zamišljanja i oponašanja zapravo su temeljne dječje igre u ranoj dječjoj dobi.

Potaknite dijete na igre zamišljanja i pretvaranja

Za svoje dijete nabavite svakodnevne predmete koje ono može koristiti tijekom igre pretvaranja. Nabavite za dijete predmete koje može koristiti, a vama više ne trebaju ili nabavite dječje verzije predmeta koje koriste odrasli. To može biti telefon, set za kuhanje, aparat za kavu, set za čaj, prostor za kuhanje ili nešto drugo. Osim toga, djetetu se uvijek trudite davati igračke koje potiču razvoj njegove mašte i kreativnosti i mogu se koristiti na različite načine. Odličan izbor su drvene kocke u boji.

2. Igra potiče razvoj socijalnih vještina

Kada su jako mali (do dvije godine) mališani se igraju tako da sjede jedni uz druge i super se zabavljaju i bez neke očite komunikacije (to se zove paralelna igra).

Kako rastu, djeca sve više počinju komunicirati i stvarati kompleksnije priče.

Kako dječja igra postaje kompleksnija, tako i djeca uče pregovarati, surađivati i dijeliti (iako neka djeca ne svladaju umijeće dijeljenja do između 4 do 6 godina).

Kada se djeca ne slažu oko toga tko će preuzeti ulogu tate ili tko će odjenuti koju haljinu, oni zapravo stječu važne socijalne vještine.

Organizirajte dječja druženja

Kada vaše dijete krene u vrtić, tamo će naći partnere za igru. Ali vašu će pomoć trebati kako bi te odnose nastavio i izvan škole i vrtića.

Možete stupiti u kontakt s roditeljima prijatelja vašeg djeteta i organizirati grupu za igranje i izvan vrtića ili škole. Jednom do dva puta tjedno može biti dan za igranje, a roditelji kao domaćini će se izmjenjivati. Takva druženja bit će pun pogodak i za vas i za djecu. Oni će moći učvrstiti svoja prijateljstva, a vi ćete moći vidjeti ponašanje i napredak svojeg djeteta. Vidjet ćete u kojim je socijalnim vještinama dobro, a oko kojih mu treba pomoć.

3. Igra je važna za fizički razvoj

Različite vrste igara djeci pomažu razviti različite vještine. Na primjer, preskakanje konopca dobro je za razvoj osjećaja za ravnotežu, penjanje gradi snagu, a sportske aktivnosti poboljšavaju koordinaciju i motoričke sposobnosti.

Igra je ključna i za razvoj finih motoričkih vještina. Primjerice trogodišnjak koji pažljivo slaže tornjeve od kocki razvija koordinaciju ruka-oko (uz to što uči o gravitaciji i ravnoteži i razvije maštu i kreativnost:)).

Spretnost koju dijete razvije kroz igru ono polako prenosi u svakodnevni život. Trogodišnjak će biti jako sretan kada će se sam moći odjenuti ili jesti. To će mu dati osjećaj neovisnosti koji je djetetu potreban.

Uz to sve, igra je važna za smanjenje ili prevenciju stresa i lošeg raspoloženja kod djece. U stvari, dijete mora odgovarajuće vrijeme provesti u nekoj vrsti aktivne igre ili fizičke aktivnosti, inače može postati mrzovoljno ili napeto. Ili čak pretilo.

Budite primjer djetetu

Za početak, djetetu bi trebali pružiti primjer i sami se uključiti u neke aktivnosti umjesto da sjedite pred televizorom.

Izađite s djetetom u šetnju, igrajte se lovice, plešite ili vozite bicikl zajedno.

4. Igra pomaže u izražavanju emocija

Mnogo prije nego što djeca mogu ili znaju kako izraziti svoje osjećaje riječima, oni ih izražavaju kroz igru, pričanje priča, umjetnost i druge aktivnosti. Ako djeca dožive iskustva koja su za njih bolna ili neugodna, ona će ta iskustva iznova ocjenjivati kroz igru.

Na primjer, ako je vaše dijete netko u vrtiću gurnuo ili mu nešto uzeo, ono je vjerojatno zbunjeno i pokušava shvatiti što se i zašto se to dogodilo. Ako doživite da vas dijete gurne, moguće je kako na taj način ponovno dijete proživljava što je doživjelo i to pokušava shvatiti kroz igru.

Kako pomoći djetetu

Kada se igrate sa svojim djetetom obratite pozornost na takve male znakove i ponašanja oko kojih je vašem djetetu možda potreba pomoć. Možete s djetetom o tome razgovarati, a možete mu i kroz igru pokušati predočiti kako bi trebalo reagirati. Svakako pokušajte nasmijati dijete i smanjiti napetost.

Vaša uloga kod igranja s djetetom

Kod igranja s djetetom najbolje je da dijete samo odluči što se želi igrati. Vi ste tu jedino kako bi djetetu postavili neke granice što se tiče sigurnosti i vremenskog ograničenja za igru.

Na taj način dijete će dobiti mogućnost da radi ono što najviše voli i u čemu uživa što će mu dati osjećaj slobode i samostalnosti.

Pridružite se vašem djetetu u igri, ali jedino ako vas pozove. Dopustite mu da ima potpunu kontrolu u svojem zamišljenom svijetu. Vi ste šef u "stvarnom" životu, ali dijete neka bude "šef "svoje igre.

Pustite dijete da vas vodi kroz igru i pokažite mu da uvažavate njegove ideje. To je važno za njegov osjećaj samopouzdanja, a mogli bi se i jako dobro zabaviti.

I to je to. Uživajte s vašim djetetom.

I neka igra nikad ne prestane.

Nađi kreativnu igračku