Početna Lafaboo blog Dječje igre našeg djetinjstva ili što smo ljeti radili na ulici

Dječje igre našeg djetinjstva ili što smo ljeti radili na ulici

Srijeda, 19. srpanj 2017.

Osamdesete su bile godine kada smo stalno na ulici bili mi!

Većina roditelja rasla je u vrijeme natapiranih frizura i velikih šiški, bivše države i stvaranja nove države. Uz sličice Životinjskog carstva u nekom periodu skupljali smo nešto što se zvalo Cro Army. Sjećate se? 

Ljetne dane provodili smo u nekoj slijepoj ulici s ekipom iz susjedstva u strahu da nam lopta ne poleti k onom susjedu tankih živaca koji nam je jednom prilikom škarama izrezao loptu s Mickey Mouseom, a u kuću smo ulazili samo kada je počinjala nova epizoda serije Novi život ili Santa Barbara (ovisno o godini rođenja). 

Bilo nam je divno i to zato što je to bilo naše djetinjstvo

Danas se djeca toliko ne igraju na ulicama, one su prazne. Razlozi za to možda ne leže samo u tome što postoje tableti i računala i što su svi crtići dostupni odmah, a ne samo u jedno određeno vrijeme prije Dnevnika.

Djece ima manje nego prije, promet je u slijepim ulicama gušći, a roditelji su puno oprezniji. 

Igranje s ulica kakvog se prisjećamo s nostalgijom preživjelo je u manjim sredinama, tamo gdje su po cijele dane vani zajedno oni od 4 do 14 pa stariji paze na ove manje.

A sjećate li se što smo se mi po cijele dane igrali? Podsjetit ćemo vas, uspjeli smo svašta iskopati. 

Ako se današnji klinci ne igraju te igre, to ne znači da im neće biti zanimljive. 

Dječje igre koje smo vani igrali cijelo ljeto

1. Igra ledene babe (znana i kao zaleđeni dedek)

Igra ledene babe koja se u sjevernim krajevima zove još i zaleđeni dedek zanimljivija je verzija igre lovača. Danas se igra u vrtićkim i školskim dvorištima. Kako bi ledena baba bila interesantna treba je igrati više igrača.

Pravila su vrlo jednostavna: jedno dijete proglasi se ledenom babom (zaleđenim dedekom) i lovi druge igrače. Kada ih dotakne oni se moraju “smrznuti” tj. ostati na istom mjestu. Igra završava kada se svi smrznu ili se jedan od igrača tri puta smrzne i odmrzne. Posao smrzavanja ledenoj babi otežavaju igrači koji nisu zaleđeni: oni mogu odleđivati svoje smrznute kolege. 

2. Igra policajca i lopova

Policajca i lopova još je jedna igra koja uključuje puno trčanja i igra za koju treba veći broj djece. Pravila su vrlo jednostavna: djeca se podijele na policajce i lopove, a lopovi se moraju sakriti. 

Policajci ih, baš kao i u svijetu odraslih, moraju pronaći, a kada ih nađu umjesto čitanja prava moraju im samo reći: “Jen, dva tri, policajac si ti!”. 

Kada se lopov dodirom pretvori u policajca kreće u potragu za ostalim lopovima.  No i lopovi mogu policajce pretvarati u lopove magičnom rečenicom “Jen, dva, tri lopov si ti”. 

3. Crna kraljica 1,2,3 

U igri crne kraljice doista smo provodili sate… Ova igra nije toliko aktivna kao zaleđena baba ili policajci i lopovi, ali je zabavna.

Dijete koje ima ulogu crne kraljice okrenuto je leđima prema drugim igračima, a nakon što izgovori “Crna kraljica jen, dva, tri” naglo se okreće prema svojim prijateljima. U trenutku kada se izgovara ta jedna rečenica igrači trebaju doći što bliže kraljici, a moraju stati kada se ona okrene.


Ako se netko još miče kada se kraljica okrene ispada iz igre, a igra završava kada netko dođe do kraljice

To je zapravo dječja varijanta Igre prijestolja 

4. Care care gospodare koliko je sati?

Tko zna koliko je stara ova igra? Sigurno ima desetljeća iza sebe… Ako ste jedan od onih koji je djetinjstvo proveo izgovarajući “care care govedare” i nije razumio što to znači - e, pa samo ste krivo izgovarali gospodare. 

Sjećate se pravila i one strepnje samo da ne budu mravlji koraci? Za ovu igru nas je trebalo najmanje troje

Jedan je bio car, stajao je podanicima okrenut leđima i odgovarao na pitanje na sljedeći način:
X mravljih koraka (stopalo ispred stopala)
X mišjih koraka (mali koraci)
X mačjih koraka (srednji koraci)
X konjskih koraka (veliki koraci)

Igrači se izmjenjuju, a pobjednik je onaj tko prvi dođe do cara.

Igrači mogu i mijenjati glas pa je igra zanimljivija jer ih car ne raspoznaje, a može ih i zeznuti i upropastiti ih tako da ih vrati na početak uz odgovor: “Pao sat u bunar”. 

5. Igra dan-noć

Igra dan noć nevjerojatno je jednostavna, a kad smo bili klinci voljeli smo je igrati. Jedno dijete je “šef” i ostalima govori kada je dan, a kada je noć.
Kada je dan igrači moraju ustati, a kada je noć moraju čučnuti. Kada krivo čučnu ili ustanu - ispadaju, a pobjednik je onaj koji zadnji ostane. 

6. Igra školice 

Igra školice moguća je svugdje gdje postoji kreda i kamenčići

Igra školice (negdje se zove i pišuko)  može se igrati svugdje gdje ima krede i malo asfalta ili betona po kojem se može crtati.

Nacrtaju se kvadrati i obilježe se brojevima od 1 do 8 (što označava razrede osnovne škole) pa se na njih baca kamenčić.
Kamenčić mora pasti prvo na polje 1, pa 2, pa 3… tako do 8. Kada padne na neko polje igrač mora na jednoj nozi odskakutati do 8 i vratiti se do 1, ali tako da ne dodiruje granice polja ni kamenčiće. Kada dobro odskače do svog polja s kamenčićem uzima ga sebi. 

Igra sve dok ne pogriješi, a tada je na redu drugi igrač sa svojim kamenčićem. 

Školica je igra stara kao i škola, a kako bi bila zanimljivija djeca su često dodavala nova  pravila poput “idemo sad skakati samo na desnoj, samo na lijevoj ili naizmjenično”. 

7. Gumi-gumi

Gumi-gumi
Foto: Pinterest/skippingpebbles.com.au

Gumi-gumi igra je koja je uključivala jednu običnu rastezljivu gumu, a obično su je igrale djevojčice. Takvu gumu prije 20, 30 godina svi su imali kod kuće jer su svi sami nešto šivali i popravljali. 

Gumi-gumija je bilo u niz varijanti i naziva, a ako ste imali sestričnu iz nekog drugog grada ili mjesta shvatili ste da se ona igra sasvim drugačije. Koji je to bio šok!

Bez obzira kako se zvala varijanta preskakanja elastične gume u vašem susjedstvu, pravila su više manje bila ista:

  • Trebalo je najmanje tri igrača: dvoje je držalo oko struka gumu na određenoj visini, a jedan je “radio”.
  • Postojali su određeni pokreti od 1 do 10 koje je trebalo izvesti.

Engleska, Njemačka, stari i novi Garfield, kozice, balerina rokoko… 

Uspjeli smo se sjetiti kako se skakalo na Englesku: 

0 - Preskakanje gume
1 - Jednom nogom se stane na jednu gumu
2 - Prvo se stane s jednom nogom na unutarnju pa na vanjsku gumu
3 - Jedna noga se stavi unutra pa se skoči na obje gume
4 - Skoči se s obje noge preko špaga pa se treba s obje noge skočiti na drugu stranu
5 - Jednom nogom zakači se bliža guma pa se njome stane na drugu gumu i napravi se okret
6 - S gumom se naprave škarice, na svaku stranu tri puta. 
7 - Nogom se uzme unutarnja guma i preko druge se prekorači šest puta - pa je to sedam 
8 - Nogom se uzme bliža guma i stavi se preko druge kao trokut. U taj trokut onda se stavi druga noga. Ta druga noga onda se vrati na mjesto i to sve se još jednom ponovi. 
9 - Osam, ali se još i preskoči guma na kraju. 
10 - Stane se između guma pa se obje špage zahvate oko nogu. Vrti se do 9 pa se noge izvuku i skoči se! 

8. Igra graničara

Igra graničara još je prilično živa zahvaljujući nastavnicima tjelesnog. Ova igra bila je rezervirana za slijepe ulice s puno djece koja su imala kredu i loptu. 

Pravila su jednostavna: na granicama se nalaze graničari koji gađaju djecu u sredini loptom. Kada ih pogode, oni izlaze iz polja i sa strane nastavljaju gađati one koji su ostali u polju. 


Ljeto je idealno vrijeme za upoznavanje djece s ovim starim dobrim igrama. Pogotovo ako klinci provode vrijeme s prijateljima na dječjem igralištu. 

Ako im ne pokažete kako se igra, nikad neće znati.

Sviđa vam se tekst?

Prosurfaj kroz naš blog