Datum objave: 18.05.2016

Iako su tehnološki napredne igračke zavladale svijetom, stručnjaci se slažu kako nema boljih igračaka za poticanje djetetovih logičkih sposobnosti od dobrih, starih puzzli.

Osim što su puzzle korisne za djecu, djeca ih vole slagati. Slaganje puzzli djeci pruža zadovoljstvo, užitak i priliku da se usredotoče na aktivnost koja ima kraj kojem se vesele.

Slaganje puzzli za dijete ima dobrobiti na tri glavna razvojna područja i utječe na razvoj:

 1. Fizičkih sposobnosti 
 2. Kognitivnih sposobnosti 
 3. Emocionalnih vještina

Ove vještine čine temelj kompletne osobe i zato je važno djeci stalno davati prilike da ih razvijaju. 

Uz navedene vještine, slaganje puzzli pozitivno utječe i na razvoj socijalnih vještina s obzirom na to da se puzzle gotovo nikada ne slažu same. Uglavnom ih djeca slažu u društvu roditelja ili prijatelja s kojima rade zajedno i komuniciraju o tome kamo bi se uklopio koji dio.

Kako većina igara uključuje socijalnu komponentu s njom se nećemo posebno baviti, a pažnju ćemo posvetiti tome kako puzzle utječu na razvoj fizičkih i kognitivnih sposobnosti i emocionalnih vještina.

1. Puzzle i fizičke sposobnosti

 • Koordinacija ruka - oko. Slažući puzzle dijete će razviti oštar odnos između onoga što njegove oči vide, a što su njihove ruke rade.
 • Razvoj grube motorike. Slaganje većih slagalica može poboljšati koordinaciju pokreta vašeg djeteta. Gruba motorika je važan dio razvoja jer se na nju naslanja daljnji razvoj fine motorike. 
 • Razvoj finih motoričkih vještina. Mali i precizni pokreti kao što su manipulacija prstima kako bi dio slagalice došao baš na pravo mjesto, utječu na razvoj finih motoričkih vještina i mogu mogu dovesti do boljeg rukopisa ili lakog svladavanja vještine tipkanja.

2. Puzzle i kognitivne sposobnosti

 • Razumijevanje oblika. Prve dječje puzzle uglavnom se sastoje od jednostavnih oblika - trokut, kvadrata i krugova i idu prema sve složenijim i apstraktnijim oblicima.
 • Pamćenje. Dijete mora zapamtiti oblik, uzorak ili boju komada koji se ne uklapa, kako bi kasnije znao kamo ga treba umetnuti.
 • Rješavanje problema. Dijelovi slagalice se slažu ili ne. Dijete mora koristiti vještine kritičkog razmišljanja kako bi razriješilo slagalicu i ne može varati.

3. Puzzle i emocionalne vještine

 • Postavljanje ciljeva. Prvi cilj je riješiti slagalicu. Kasnije to može biti osmišljavanje strategije za uspješno rješavanje slagalice poput stavljanja dijlove iste boje na hrpu i slično.
 • Strpljenje. Slaganje puzzli zahtijeva vježbanje strpljenja i polagani rad. Kada dijete složi slagalicu vidjet će kako se strpljenje isplati. 

Kako izabrati puzzle za dijete

Puzzle za dvogodišnjake i trogodišnjake

Dvogodišnjaci mogu raditi s puzzlama koje na sebi imaju cijelu sliku dijela slagalice. Primjerice, ako dijete slaže kombinaciju voća, neka na svakoj puzzli bude jedan komad voća.

Dijete u toj dobi uživat će u sastavljanju dvije ili više dijelova slagalice zajedno, jednako kao i u rastavljanju slagalice. Sama aktivnost sastavljanja i rastavljanja predstavljat će užitak za dijete.

Puzzle Što je za večeru bit će idealne za vaše dvogodišnjake.  Set čini 10 slagalica, a svaka se sastoji od 2 puzzle. Potrebno je spojiti životinju s hranom koju jede. Osim što djecu uči prepoznavati životinje i što one jedu, ove puzzle razvijaju i motoriku jer će malene ručice morati spojiti puzzle.

Vaši trogodišnjaci i dalje će uživati u jednostavnim puzzlama koje su napravljene po principu jedna slika - jedan dio, ali oni već polako mogu sastavljati i kompliciranije slagalice.

Oni su spremni da slože neki lik poput ribe, kamiona ili leptira od dijelova u cjelinu. 

Preslatke puzzle Životinje s farme u obliku peseka, mačke, zeca i pilića postat će dobri prijatelji vaših mališana. Naravno, kad ih slože!

Puzzle za četverogodišnjake i petogodišnjake

Četverogodišnjaci i petogodišnjaci već su jako dobri u slaganju puzzli. Oni mogu bez problema složiti i slagalice do 35 dijelova.

 

Puzzle dinosauri se sastoje od 24 komada i vašim će mališanima dočarati impozantna bića iz prošlosti. Mališane će sigurno zabaviti slaganje puzzli Tri praščića ili Puzle vila i jednorog.

Puzzle za stariju djecu

Za stariju djecu birajte puzzle sastavljene od više komada poput Velikih puzzli Feerik ili puzzli Princeza u kočiji koje se sastoje od 54 komada

Za još malo starije mališane, od 6 do 9 godina, poseban će izazov biti Puzzle naš plavi planet koje imaju 208 komada. Oslikane su kontinentima, oceanima, ljudima i životinjama karakterističnima za pojedini kontinent.

Idealan su poklon za svakoga jer će uz njih, osim koncentracije, djeca naučiti o različitim dijelovima svijeta, životinjama i narodima. 

I to je to.

Nadamo se kako smo vas zaintrigirali i kako ćete se već danas s vašim mališanima baciti na slaganje puzzli.

Jako je zabavno, a i korisno.

Uživajte!

Nađite puzzle za vaše dijete