Početna Lafaboo blog Djeca i dinosauri: zašto se javlja ljubav prema gušterima i kako je dobro poticati

Djeca i dinosauri: zašto se javlja ljubav prema gušterima i kako je dobro poticati

Srijeda, 03. svibanj 2017.

Ovo je oviraptor, ovo je velociraptor, a ovo mi je omiljeni - Tiranosaurus Rex. Ovi jako veliki su brahiosaur i apatosaur, a oni imaju dugački vrat da bi jeli lišće. I imaju kamenje u želucu!

Imate li kod kuće malog paleontologa ili paleontologinju sigurno ste i sami obnovili svoje znanje o velikim izumrlim gušterima. Možda ste i koji put čuli neko dijete kako nabraja vrste dinosaura prije nego što je uspjelo voziti bicikl bez pomoćnih kotačića.

Gotovo svaki dječak i djevojčica  u jednom trenutku svog predškolskog ili ranog školskog života postane opsjednuto dinosaurima. Ta bića izumrla prije 65 milijuna godina nekako su našla put do znatiželjnih dječjih umova.

Faza dinosaura najčešće pogađa šestogodišnjake koji već počinju shvaćati neke osnove znanosti no neki u tu fazu ulaze puno ranije, već s dvije godine. Ljubav prema izumrlim gigantima često baš i ne popušta i zna potrajati kroz cijelu osnovnu i srednju školu, a ne popušta ni tijekom fakulteta ni nakon diplome. To su oni odrasli muškarce i žene koji nose majice s printom dinosaura wink

No, da se vratimo na klince. Zašto i kako su oni opčinjeni životinjama koje već odavno ne postoje, koje nikad nisu vidjeli ni na jednoj farmi i koje su strašne i krvoločne?

1. Djeca vole dinosaure jer su strašni i jer ih nema

Dinosauri nisu strašni jer ih nema
Djeca znaju da ih dinosaura više nema pa im nisu strašni
(Foto: eBomb716/Flickr.com)


Djeca će prije biti opsjednuta dinosaurima nego mačkama ili psima. Razlog za štovanje dinosaura i pamćenje svih njihovih latinskih naziva na kojima se i nama odraslima lomi jezik je što za dinosaure moraju uključiti maštu. 

Činjenica da djecu ne muči to što su dinosauri strašni jest ta da jako dobro znaju da ta bića više ne postoje. Čak i najnježniji cvjetići među djecom izabrat će T-Rexa kao omiljenog dinosaura mada znaju da je on bio golem, brz, sa strašnim zubima i da je jeo druge dinoasure. 

2. Djeca vole dinosaure jer dinosauri rade što žele

Djeci se sviđa to što dinosauri rade što žele
Dinosauri su slobodno hodali Zemljom i radili što su htjeli što je djeci zabavno
(Foto: Pete Toscano/Flickr.com)


Djeci biramo crtiće poput Peppe Pig koji ih uče dobrom ponašanju, čitamo poučne priče u kojem junaci koji se zovu Petra, Jakov ili Maja i peru zube prije spavanja, dobro se ponašaju prema svojoj maloj braći i jedu svo voće i povrće.

I onda čitamo knjige o dinosaurima. O tome kako su pojeli tonu lišća za doručak, o tome kako su imali jake i ubojite nastavke na repovima kojima su se mogli braniti od drugih dinosaura koji su ih htjeli pojesti i o dinosaurima koji su čekali u zasjedi da bi zubima izgrizli druge dinosaure. 

Također, djeci pričamo o tome kako je Zemlja gorjela kad je u nju udario veliki meteor pa su svi dinosauri umrli.

I djeca to vole slušati. Negdje u njihovom shvaćanju dinosauri za njih predstavljaju apsolutno slobodna bića koja su na planetu Zemlji mogla raditi što su željela. I nitko ih nije pozivao na red jer nisu oprali zube.

3. Djeca vole dinosaure jer su im kul kosturi

Kosti dinosaura nikad nisu strašne
Kosti dinosaura nikad nisu strašne
(Foto: Raln0975/Flickr.com)

 

Vjerovali ili ne, ali dinosaurove kosti su djeci apsolutno fascinantne. U hrvatskim muzejima ne postoje replike dinosaurskih kostura za to morate “potegnuti” do Beča ili Budimpešte.

No djeca te kosture ne doživljavaju kao nešto grozno kao što doživljavaju kosti koje možda po dvorištu navlači vaš pas.  Za njih su ti kosturi jedina stvarna veza s njihovom opsesijom - prema tome kul.

Treba li poticati djetetovu opsesiju dinosaurima?

Djeca nas nekada mogu doista plašiti kada su nečim opsjednuta. Ako se ta opsesija svodi na igranje šibicima trebali bi je sprječiti. No opsjednutost dinosaurima definitivno nije nešto što bi trebali zabraniti ili ograničavati. 

A kad već imate nešto što djeca obožavaju, to treba okrenuti u dobre svrhe.

1) Čitajte s djetetom knjige o dinosaurima

Čitanje djeci i s djecom ima toliko prednosti. Djetetu koje možda ne voli knjigu, ali voli dinosaure čitanje možete približiti baš kroz čitanje o velikim gušterima.

2) Puzzle s dinosaurima

Slaganje puzzli nosi toliko dobrobiti, bez obzira na to koliko je dijete staro (dvogodišnjacima jednostavne puzzle, 12-godišnjacima one od 400 komada).

Puzzle dinosauri

Kroz slaganje puzzli dijete vježba finu i grubu motoriku, vježba pamćenje i koncentraciju. A ako voli dinosaure sigurno će htjeti slagati puzzle s apatosaurom, brahiosaurom i triceraptorom.

3) Učenje slova uz dinosaure

Djeca uz omiljene velike guštere mogu učiti i slova, ali to kako nastaju riječi. Baš za takve male glavice postoji kutija s magnetima -dinosauri koja ima 104 slova abecede i 12 magneta različitih oblika dinosaura i 12 kartica s informacijama o dinosaurima.

Igračka za učenje slova s dinosaurima

Wow! I još je sve na engleskom pa možete učiti i strani jezik. Nije ni čudo da je ova igračka dobitnik PAL nagrade za izuzetne igračke koje potiču razvoj jezika i kreativnu igru. 

4. Crtići i dokumentarci s dinosaurima

Ako ste ušli u fazu dinosaura, možete to iskoristiti za gledanje dobrih stvari na televiziji ili tabletu. Crtići poput Vlak dinosaura ili Discoveryevih kratkih filmića pun su pogodak. 

5. Naljepnice dinosauri

Djeca obožavaju ljepiti. Kada vide naljepnicu moraju je odmah staviti na zid, na šiltericu ili na majicu.

Naljepnice dinosauri za djecu

Ako se te naljepnice daju odlijepiti i ponovno zalijepiti još bolje.

Ponudite djetetu da lijepi dinosaure. Možda se zaprepastite kada vidite vašeg četverogodišnjaka kako lijepi naljepnice dinosaura po skupinama! 

Tko zna, možda ova ljubav prema dinosaurima doista potraje pa jednog dana vaše dijete postane arheolog ili prirodnjak. Ili će kad odraste nositi majice s printom dinosaura laugh

Igračke s dinosaurima

Naslovna fotografija: Benny Mazur/Flickr.com