Početna Lafaboo blog Dijete odbija ići spavati? Evo 5 aktivnosti koje će ga pripremiti za san...

Dijete odbija ići spavati? Evo 5 aktivnosti koje će ga pripremiti za san...

Srijeda, 09. svibanj 2018.

Jeste li ikad trčali za djetetom po dnevnoj sobi s pidžamom u rukama?

Znate već...  prošlo je devet sati navečer, okice se sklapaju, a jedino što možete čuti je sljedeće: “Neću ići spavaaaati! To je dosadno”. 

Dijete odbija ići spavati pa nakon toga kreće poznati show koji uključuje red objašnjavanja, red prijetnji i ucjena, red deranja pa red mirenja. 

To se događa svim roditeljima, ponkead čak i onima koji vjerno slijede umirujuću rutinu prije spavanja: kupanje, čitanje i spavanje. 

No, što je s onim vremenom prije kupanja? Ili onih večeri kada se klinci ne kupaju.

To vrijeme je dragocjeno vrijeme, to je onaj mali dio dana nakon što ste završili s poslom, vrtićem, svojim i dječjim treninzima i imate priliku družiti se. 

Nemojte djecu samo smjestiti na kauč i pustiti im crtiće na TV-u ili ih zabavljati tabletima dok vi obavljate onih tisuću stvari koje inače ne stignete. 

Plavo svjetlo koje s njih isijava odgađa proizvodnju hormona spavanja melatonina i dječji mozak čini budnim.

Da, moguće je da s pidžamom u rukama trčite za djetetom koje odbija ići spavati jer je prije spavanja 45 minuta gledalo Nado Infinity, Operaciju Šapa ili Doktoricu Pliško. 

Ne kažemo da klinci ne bi smjeli gledati crtiće ili tipkati po tabletu. No, imamo puno bolje prijedloge za aktivnosti prije spavanja. Sigurno ćete prepoznati jednu koju dijete više voli. 

1. Bojanje i crtanje prije spavanja

U posljednje vrijeme sve vrvi od bojanki za odrasle koje, po mišljenju psihologa, smiruju i opuštaju. 

Bojanjem se djeca smiruju

Bojanje jednako utječe i na djecu, pogotovo ako vole bojati. 
Crtačima možete predložiti i da nešto nacrtaju poput prijatelja iz vrtića ili omiljenih igračaka. 

Kasnije možete i popričati o crtežu i tako raditi na djetetovom vokabularu. 

2. Slaganje puzzli

Mi u Lafaboou obožavamo puzzle! Puzzle su odlične za dječji razvoj i stvaranje obiteljskih uspomena. 
U vrijeme prije spavanja pomažu djeci da se smire i koncentriraju. Uz to, slažu ih s roditeljima pa je slaganje slagalice idealan način za povezivanje. 

3. Igra plastelinom

Ima nešto u gnječenju plastelina što nas opušta. Sigurno ste se bar jednom našli kako vrtite kuglicu plastelina po rukama kada se dijete njime igralo. 

Klinci isto tako vole osjet plastelina ili tijesta pod rukama. Uz to, kad se igraju plastelinom sjede i koncentrirani su na izradu pa ih to i umiruje i priprema za skori odlazak u krevet. 

Plastelin uvijek možete kupiti, a možete napraviti i domaći plastelin bez kuhanja - isprobali smo super recept 

4. Vježbanje prije spavanja

Skakanje po krevetu nije vježbanje prije spavanja na koje mislimo. Ili ono trčanje s pidžamom u rukama. Takva fizička aktivnost dodatno će odgoditi odlazak na spavanje. 

Pod vježbanjem prije spavanja mislimo na malo joge. Ne morate biti neki ispraksirani polaznik joga tečaja da bi izveli nekoliko umirujućih vježbi istezanja s klincima prije spavanja. 

Našli smo zgodan “Yoga for kids” video u kojem možete i vidjeti na kakve joga vježbe mislimo. 

 

5. Vrijeme je za priču 

Jedna priča prije spavanja i to je to. Čitanje je važno za dječji razvoj. Uz čitanje od najranije dobi dijete uči riječi i jezik, poboljšava govor i pamćenje, uči povezivati stvari, povećava koncentraciju i razvija maštu

Čitanje prije spavanja divna je aktivnost koja umiruje djecu. Uz roditeljski glas mnogi otplove u san razmišljajući o vilama, patuljcima i junacima slikovnica. 

Čitanje je aktivnost kojom se djeca smiruju prije spavanja

Slikovnice se ne moraju samo čitati u krevetu, pričanje priča aktivnost je koju možete odraditi zagrljeni na kauču. 

Jednom kada dijete nauči čitati, a steklo je ljubav prema čitanju samo će pod svjetlom svoje noćne lampice uploviti u san s omiljenom knjigom. 


Jesmo li vam pomogli? Nadamo se da jesmo. Provedite bar jednu od ovih aktivnosti prije spavanja i sigurni smo da više nećete trčati za djetetom s pidžamom u rukama. 

I zapamtite: Ljubav je igra 

Zakorači u divan svijet igračaka

Naslovna fotografija: Flickr.com/ Donnie Ray Jones