Početna Lafaboo blog Što su didaktičke igračke i zašto su važne

Što su didaktičke igračke i zašto su važne

Ponedjeljak, 23. siječanj 2023.

Djeca vole igračke, tu nema nikakvih dvojbi. Iako ih klinci gledaju kao oblik zabave, roditelji ih biraju kako bi uz igru mališani mogli poticati maštu, učiti, razvijati osjetila i vježbati emocije. Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a zovemo ih didaktičkima.

Didaktičke igračke mogu povoljno utjecati na razvoj raznih djetetovih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja.

Nastavite čitati i kroz primjere doznajte više o didaktičkim igračkama i zašto su one sve važne u razvoju djece.

Didaktičke igračke za djecu za razvoj motorike

Motoričke igre izuzetno su važne i to od najranije dobi. Već bebe od 0 do 12 mjeseci kroz igru mogu učiti o svijetu oko sebe.

Znanstveno je dokazano kako je razvoj govora povezan s razvijenošću finih motoričkih vještina i zato bi s bebom trebalo početi vježbati još od kada leži u kolijevci.

U početku dovoljni su nježni dodir, osmijeh, poljubac, masiranje i lagano razgibavanje. Kasnije su korisne dječje pjesmice koje svojim ritmom utječu na razvoj motorike.

Radost je u kretanju

Kada dijete ojača, potrebno mu je pružiti mogućnost da se penje, skače, gura, povlači... Drugim riječima, potrebno je djetetu omogućiti da cijelo tijelo koristi za igru.

Potražite za svojeg mališana odgovarajuću penjalicu, guraliculoptu ili igračku na povlačenje.

Vesela didaktička guralica s kockama ABC odličan je izbor.

Ova dječja guralica odlično je pomagalo za prve dječje korake jer je visinom prilagođena malim ručicama koje ju mogu sigurno držati dok rade svoje prve korake. Uz guralicu dolazi i 30 drvenih kocaka raznih boja i oblika jer zabavnije je kada u guralici imate nešto što možete prevesti.  Guralica na sebi ima i abakus - kuglice koje je moguće premještati s jedne na drugu stranu koje pomažu djeci naučiti brojati.

Ova drvena guralica postat će omiljeno vozilo vaših mališana. 

Didaktičke igračke za djecu za učenje boja i oblika

Kao što je već istaknuto, kroz igru dijete uči i stječe različite vještine i sposobnosti.  

Primjerice, kroz igru vaš se mališan može naučiti prepoznavati boje i oblike, učiti slova i slično. Vježbati boje i finu motoriku može uz šarenu, Igra mozaik - Primo. 

Ovaj veseli mozaik u šarenim bojama i s motivom životinja zabavit će djecu i pružiti im sate i sate zabave dok kombiniraju različite boje kako bi napravili najljepšu sliku. Komplet koji razvija dječje motoričke vještine, kreativnost i maštu sastoji se od drvene ploče za igranje s rupama, 120 gumbi u boji i 8 karata s predlošcima. 

 

 

Didaktičke igračke i igre za djecu za razvoj spretnosti

Djetetu je u prirodi da se kreće, skače i igra, ali danas djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru. 

Dobro je zato dijete ohrabrivati da se čim više igra vani i ako je potrebno, pomoći mu u osmišljavanju aktivnosti.

Igrajte s djetetom igre iz vašeg djetinjstva

Zaigrajte s vašim djetetom igre iz vašeg djetinjstva...gumi-gumi, školice ili skrivača. Sve su te igre idealne za razvoj koordinacije pokreta i spretnosti, preciznosti i snalaženja u prostoru.

U zatvorenom prostoru pak s vašim mališanom možete slagati piramidu za slaganje - šumske životinje ili kocke za slaganje s gumenim životinjama.

Topanifarm set sadrži šest životinjica i njihove kućice za igru. Pas, mačka, zeko, koka, svinjica i kravica jedva čekaju da se smjeste u svoje šarene kućice. Životinjice su napravljene od vinila tako da ih vaše dijete ne može odgristi. Baš zato što su napravljene od vinila, možete ih ponijeti i na kupanje.

Kocke, koje su ujedno i kućice, napravljene su od čvrstog kartona i nisu teške što olakšava igru.

Kocke za slaganje s gumenim životinjama

Igračke i igre za razvoj koncentracije i koordinacije

"Budi pažljiv! Usredotoči se!" - ne znate ni sami koliko ste često to ponovili svom djetetu?

Pa ipak, ponavljanje upozorenja neće pomoći razviti djetetovu pažnju i pomoći mu u boljoj koncentraciji. Dobar način razvijanja pažnje je kroz igru i to od najranije dobi. 

Za razvoj pažnje i koncentracije odlična je i igra Robot na slaganje. Set se sastoji od 7 drvenih dijelova koji imaju pomične elemente, a upravo ti pomični elementi omogućavaju djetetu da napravi robota kakvog želi. Igra zahtijeva malo koncentracije i moć zapažanja jer je potrebno napraviti robota uz elemente koji se pomiču. Osim što će se dobro zabaviti, vaši će mališani razvijati svoje koordinacijske vještine.

Nadamo se da smo vam kroz ove primjere uspjeli približiti na koje sve načine možete kroz igru utjecati na razvoj dječjih sposobnosti i vještina.

Uživajte u igri i neka ona nikad ne prestane. 

DIDAKTIČKE IGRAČKE