Početna Lafaboo blog Što su didaktičke igračke i zašto su važne

Što su didaktičke igračke i zašto su važne

Četvrtak, 03. prosinac 2015.

Djeca vole igračke, tu nema nikakvih dvojbi. Iako ih klinci gledaju kao oblik zabave, roditelji ih biraju kako bi uz igru mališani mogli poticati maštu, učiti, razvijati osjetila i vježbati emocije.

Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a zovemo ih didaktičkima.

Zašto se zovu baš didaktičke igračke? Pitali smo Wikipediu.

Naziv didaktika dolazi od grčkog glagola "didaskein" (διδάσκειν) koji između ostalog znači poučavati, obučavati, predavati, propisivati, opominjati. Didaktičke igračke su dakle one koje djecu nečemu poučavaju i obučavaju.

Didaktičke igračke

Didaktičke igračke mogu povoljno utjecati na razvoj raznih djetetovih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja.

Nastavite čitati i kroz primjere doznajte više o didaktičkim igračkama i zašto su one sve važne u razvoju djece.

Didaktičke igračke za djecu za razvoj motorike

Motoričke igre izuzetno su važne i to od najranije dobi. Već bebe od 0 do 12 mjeseci kroz igru mogu učiti o svijetu oko sebe.

Znanstveno je dokazano kako je razvoj govora povezan s razvijenošću finih motoričkih vještina i zato bi s bebom trebalo početi vježbati još od kada leži u kolijevci.

U početku dovoljni su nježni dodir, osmijeh, poljubac, masiranje i lagano razgibavanje. Kasnije su korisne dječje pjesmice koje svojim ritmom utječu na razvoj motorike.

Radost je u kretanju

Kada dijete ojača, potrebno mu je pružiti mogućnost da se penje, skače, gura, povlači... Drugim riječima, potrebno je djetetu omogućiti da cijelo tijelo koristi za igru.

Potražite za svojeg mališana odgovarajuću penjalicu, guraliculoptu ili igračku na povlačenje.

Veseli didaktički ksilofon na povlačenje odličan je izbor.

Ovaj ksilofon ima osam pločica i dvije palice za sviranje koje se mogu pospremiti u, za njih napravljene, utore. Također, kako vaši mališani nikada ne znaju kuda ih može odvesti svirka, kotači ksilofona su jednim dijelom gumirani, tako da dobro prianjaju na gotovo sve podloge.

Ova igračka dobila je i ASTRA nagradu za najbolju igračku 2013. godine i zlatnu Best Toy nagradu.

Ksilofon na povlačenje

Saznaj više o ksilofonu na povlačenje

Didaktičke igračke za djecu za učenje boja i oblika

Kao što je već istaknuto, kroz igru dijete uči i stječe različite vještine i sposobnosti.  

Primjerice, kroz igru vaš se mališan može naučiti prepoznavati boje i oblike, učiti slova i slično. Vježbati boje i finu motoriku može uz šarenu, drvenu igračku AnimaBasic.

Ova edukativina slagalica pomaže mališanima da lakše savladaju različite oblike, i pritom se podruže sa šarenim životinjicama. Upravo se te životinjice različitih oblika slažu na predviđena polja, ovisno o obliku i boji, jedna na drugu.

Saznaj više o didaktičkoj igri AnimaBasic

 

Didaktičke igračke i igre za djecu za razvoj spretnosti

Djetetu je u prirodi da se kreće, skače i igra, ali danas djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru. 

Dobro je zato dijete ohrabrivati da se čim više igra vani i ako je potrebno, pomoći mu u osmišljavanju aktivnosti.

Igrajte s djetetom igre iz vašeg djetinjstva

Zaigrajte s vašim djetetom igre iz vašeg djetinjstva... Gumi-gumi, školice ili skrivača. Sve su te igre idealne za razvoj koordinacije pokreta i spretnosti, preciznosti i snalaženja u prostoru.

U zatvorenom prostoru pak s vašim mališanom možete slagati piramidu za slaganje - šumske životinje ili kocke za slaganje s gumenim životinjama.

Topanifarm set sadrži šest životinjica i njihove kućice za igru. Pas, mačka, zeko, koka, svinjica i kravica jedva čekaju da se smjeste u svoje šarene kućice. Životinjice su napravljene od vinila tako da ih vaše dijete ne može odgristi. Baš zato što su napravljene od vinila, možete ih ponijeti i na kupanje.

Kocke, koje su ujedno i kućice, napravljene su od čvrstog kartona i nisu teške što olakšava igru.

Kocke za slaganje s gumenim životinjama

Saznaj više o kockama za slaganje s gumenim životinjama

Igračke i igre za razvoj koncentracije i pažnje

"Budi pažljiv! Usredotoči se!" - ne znate ni sami koliko ste često to ponovili svom djetetu?

Pa ipak, ponavljanje upozorenja neće pomoći razviti djetetovu pažnju i pomoći mu u boljoj koncentraciji. Dobar način razvijanja pažnje je kroz igru i to od najranije dobi. 

Bebi u kolijevci možete pokazivati fotografije svih članova obitelji i tako je stimulirati da se usredotoči i prepoznaje osobe s fotografija. Kasnije možete uključiti dijete u igre koje potiču njegov angažman i koncentraciju: slagalice, bojanke, traženje razlika, precrtavanje, ili čitanje priča.

Za razvoj pažnje i koncentracije odlične su i društvene igre poput igre Pecanje - ribice. Cilj igre je uz pomoć štapa s magnetom na kraju uloviti ribu ili hobotnicu. Igra zahtijeva malo koncentracije i moć zapažanja jer mali ribolovci moraju uloviti ukupno 12 morskih stanovnika. Osim što će se dobro zabaviti, vaši će mališani razvijati svoje koordinacijske vještine.

Saznaj više o igri Pecanje - ribice

Nadamo se da smo vam kroz ove primjere uspjeli približiti na koje sve načine možete kroz igru utjecati na razvoj dječjih sposobnosti i vještina.

Uživajte u igri i neka ona nikad ne prestane. 

Kupi didaktičku igračaku