Početna Lafaboo blog Čitanje je bitno! 6 dobrih razloga zašto čitati djeci

Čitanje je bitno! 6 dobrih razloga zašto čitati djeci

Četvrtak, 04. travanj 2024.

Sjećate li se slikovnica svog djetinjstva? 

Kada smo mi roditelji bili mali, zabavljali smo se lutkicama, autićima i špekulama, a slikovnice smo slagali, preslagivali, listali i njima mahali u nadi da će nam mama i tata još jednom pročitati omiljenu priču. Svi smo, više-manje, imali iste slikovnice: Ježevu kućicu, Grimmove bajke i priče Walta Disneya.

Djeca danas imaju daleko više igračaka od nas, ali i elektroničkih naprava s kojima su crtići i igrice uvijek na dlanu. No dijete koje je od ranih dana upoznato s knjigom i zavoli je uvijek će za njom i posegnuti. Jer, bez obzira na to koliko tehnologija napredovala slikovnica i knjiga vode u jedan intiman svijet gdje mašta caruje.

Čitanje ništa ne može zamijeniti, a sa sobom nosi niz dobrobiti za razvoj djeteta. 

Dobri razlozi za čitanje djeci od najranije dobi

1. Uz čitanje dijete uči riječi i jezik

Jako rano, već sa šest mjeseci beba je spremna na prve slikovnice. Promatra ih, grabi ih i stavlja u usta. Počinje shvaćati da su oblici u slikovnicama slike. Iako beba još ne može pratiti priču ona uživa u glasu roditelja koji joj nešto priča. Prve slikovnice trebaju biti šarene i mekane, pune jarkih boja, a bebama je baš fora kad iz njih nešto "ispada". 

Kada malo naraste, malo prije prvog rođendana, beba se već može malo dulje koncentrirati. Knjižice od čvrstog kartona s nekoliko stihova koji se rimuju pun su pogodak. Ako su protagonisti tih prvih slikovnica vau-vau i koka vrlo brzo možete očekivati te dvije riječi iz bebinih usta.  Kako dijete raste tako se mijenja i sadržaj slikovnica, a svakom novom pričom dijete usvaja nove riječi i obogaćuje svoj vokabular.

2. Čitanje poboljšava govor i pamćenje

 S djetetom puno pričamo, ali u razgovoru nismo toliko jasni i točni. Koristimo riječi svog dijalekta i narječja i kada kod kuće pretresamo dnevne teme razgovaramo o istim stvarima.

Kada čitamo drugačije govorimo, pričamo o drugim temama i razgovjetniji smo. Djetetu koje je dovoljno veliko nakon nekoliko čitanja zadajte i da samo prepriča priču. Tako se vježba govor, ali i pamćenje.

3. Uz slikovnice dijete uči povezivati

Kada malom djetetu kažete “koka” i pokažete na tu istu kokoš u slikovnici ono će povezati riječ i sliku. Kada malo većem djetetu u knjizi pokažete svih osam planeta Sunčevog sustava lakše će shvatiti kako taj komplicirani svemir zapravo funkcionira.
Knjige sa slikama razvijaju sposobnost povezivanja i pomažu djeci pri zaključivanju. 

4. Čitanje povećava koncentraciju

Mala djeca nemaju baš veliku moć koncentracije. Znate, kada ste na igralištu ljuljanje traje jednu minutu, zanimanje za tobogan traje tri spuštanja pa idemo brzo do klackalice, pa malo trčimo za loptom… Isto se događa s igračkama pa i s knjigama. 
No kada jednom dijete shvati koliko je zanimljivo čitanje zavoljet će priču. Koncentracija se povećava sa svakom pročitanom pričom. 

5. Čitanje potiče maštu

Kada čitamo, riječi i opisi dopuštaju nam da zamišljamo situacije i junake. Za razliku od televizije gdje nam je sve ponuđeno. Čitanjem djeci potičemo njihovu maštu.

6. Čitanje je učenje po modelu

Kada se djeci čita ona usvajaju i tehnike čitanja. Počinju shvaćati da slova predstavljaju glasove te da skup slova čini riječi kao i da se knjige čitaju s lijeva na desno. 

Kako čitati djeci?

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako čitati djetetu:

  • Uvijek birajte slikovnice i priče koja odgovara dobi djeteta. U pričama pokušajte mijenjati glasove, dramatizirati i proizvoditi zvukove.
  • Kada čitate tekst izađite van njegovih okvira. Pokazujte na slike, pitajte dijete što se dogodilo u priči i komentirajte. 
  •  Nađite udobno mjesto za sebe i dijete. Neka čitanje postane udobni ugodni zabavni ritual pun nježnosti.
  • Kada se djeca jednom upoznaju s nekom pričom ona im postane omiljena pa će od vas tražiti da je čitate opet i iznova pa opet i iznova. Što će dijete više biti upoznato s pričom to će mu biti draža dok će vama sve više ići na živce. Nemojte djetetu nikad reći da vam je priča već dosadna. S vremenom će samo izgubiti interes za nju, ne brinite.
  • Neka knjiga postane dio malog rituala odlaska pred spavanje. Nema ničeg ljepšeg nego se ušuškati uz mališana uz jednu divnu priču koja će ga odvesti u la-la land. 

Čitanje je bitno baš kao i igra. Čitanjem djetetu stvorite lijepe uspomene iz djetinjstva i dobru naviku koja će ga pratiti cijelog života. 

Prve slikovnice za male čitače