Početna Lafaboo blog Čitanje je bitno! 6 dobrih razloga zašto čitati djeci

Čitanje je bitno! 6 dobrih razloga zašto čitati djeci

Srijeda, 05. travanj 2017.

Sjećate li se slikovnica svog djetinjstva? 

Kada smo mi roditelji bili mali crtići su na televiziji bili prvo ujutro. Nakon jutarnjih crtića nestrpljivo smo čekali drugu rundu prije početka Dnevnika.

Zabavljali smo se lutkicama, autićima i špekulama, a slikovnice smo slagali, preslagivali, listali i njima mahali u nadi da će nam mama i tata još jednom pročitati omiljenu priču. 

Svi smo, više-manje, imali iste slikovnice: Ježevu kućicu, Grimmove bajke i priče Walta Disneya u knjigama (plavu, narančastu, crvenu i zelenu).

Djeca danas imaju daleko više igračaka od nas, ali i elektroničkih naprava s kojima su crtići i igrice uvijek na dlanu. I to doslovno. 

To ne znači da djecu ne zanimaju knjige. I ne znači da im ne bi trebali čitati. Dijete koje je od ranih dana upoznato s knjigom i zavoli je uvijek će za njom i posegnuti. Jer, bez obzira na to koliko tehnologija napredovala slikovnica i knjiga vode u jedan intiman svijet gdje mašta caruje.

Čitanje ništa ne može zamijeniti, a sa sobom nosi niz dobrobiti za razvoj djeteta. 

Dobri razlozi za čitanje djeci od najranije dobi

1. Uz čitanje dijete uči riječi i jezik

Jako rano, već sa šest mjeseci beba je spremna na prve slikovnice. Promatra ih, grabi ih i stavlja u usta. Počinje shvaćati da su oblici u slikovnicama slike. Iako beba još ne može pratiti priču ona uživa u glasu roditelja koji joj nešto priča. Prve slikovnice trebaju biti šarene i mekane, pune jarkih boja, a bebama je baš fora kad iz njih nešto "ispada". Prve slikovnice izgledaju baš kao naš Jef wink


Kada malo naraste, malo prije prvog rođendana, beba se već može malo dulje koncentrirati.
Knjižice od čvrstog kartona s nekoliko stihova koji se rimuju pun su pogodak.
Ako su protagonisti tih prvih slikovnica vau-vau i koka vrlo brzo možete očekivati te dvije riječi iz bebinih usta. 
Kako dijete raste tako se mijenja i sadržaj slikovnica, a svakom novom pričom dijete usvaja nove riječi i obogaćuje svoj vokabular.

2. Čitanje poboljšava govor i pamćenje

S djetetom puno pričamo, ali u razgovoru nismo toliko jasni i točni. Koristimo riječi svog dijalekta i narječja i kada kod kuće pretresamo dnevne teme razgovaramo o istim stvarima.

Kako ti je bilo u vrtiću? Što želiš jesti? Idemo na igralište? Dosadni smo baš kao što su i naši roditelji bili dosadni.

Kada čitamo drugačije govorimo, pričamo o drugim temama i razgovjetniji smo. Djetetu koje je dovoljno veliko nakon nekoliko čitanja zadajte i da samo prepriča priču. Tako se vježba govor, ali i pamćenje. 

3. Uz slikovnice dijete uči povezivati

Kada malom djetetu kažete “koka” i pokažete na tu istu kokoš u slikovnici ono će povezati riječ i sliku. Kada malo većem djetetu u knjizi pokažete svih osam planeta Sunčevog sustava lakše će shvatiti kako taj komplicirani svemir zapravo funkcionira.
Knjige sa slikama razvijaju sposobnost povezivanja i pomažu djeci pri zaključivanju

4. Čitanje povećava koncentraciju

Mala djeca nemaju baš veliku moć koncentraciju. Znate, kada ste na igralištu ljuljanje traje jednu minutu, zanimanje za tobogan traje tri spuštanja pa idemo brzo do klackalice, pa malo trčimo za loptom… Isto se događa s igračkama pa i s knjigama. 
No kada jednom dijete shvati koliko je zanimljivo čitanje zavoljet će priču. Koncentracija se povećava sa svakom pročitanom pričom. 

5. Čitanje potiče maštu

Kada čitamo riječi i opisi dopuštaju nam da zamišljamo situacije i junake. Za razliku od televizije gdje nam je sve ponuđeno. Čitanjem djeci potičemo njihovu maštu.

6. Čitanje je učenje po modelu

Kada se djeci čita ona usvajaju i tehnike čitanja. Počinju shvaćati da slova predstavljaju glasove te da skup slova čini riječi kao i da se knjige čitaju s lijeva na desno. 

7. Djeca kojoj se čita rano nauče čitati

Djeca kojoj se rano počinje čitati rano pokazuju interes za učenje čitanja

Djeca vole biti i samostalna. Kada im dosadi čekati nekoga tko će im pročitati novu knjigu potrudit će se da sami počinju čitati. Kada pokažu interes za čitanje, počnite s učenjem cool

Kako čitati djeci?

Djeca će voljeti knjige ako im je to zabavno. A tu su roditelji najbitniji. Ako ćete monotono čitati slikovnicu samo da što prije pročitate - to će se osjetiti. Kod čitanja istovremeno morate biti i pedagog, ali i glumac i klaun.

Nekoliko korisnih savjeta kako čitati djetetu:

1.Slikovnica mora odgovarati dobi djeteta

Djeca već od ranih nogu pokazuju interes za slikovnice, promatrjau ih kao igračke

Uvijek birajte slikovnice i priče koja odgovara dobi djeteta. U pričama pokušajte mijenjati glasove, dramatizirati i proizvoditi zvukove. Zamislite da je čitanje slikovnice radio drama. Neka djeca već s godinu dana pokazuju veliki interes za slikovnice.

2. Ispitujte i pokazujte 

Kada čitate tekst izađite van njegovih okvira. Pokazujte na slike, pitajte dijete što se dogodilo u priči i komentirajte. 

3. Čitanje mora biti udobno

Nađite udobno mjesto za sebe i dijete. Neka čitanje postane udobni ugodni zabavni ritual pun nježnosti. Držite knjigu tako da dijete može vidjeti što se događa.

4. Čitajte opet i opet

Nemojte reći djetetu da je knjiga već dosadna. Naime, djeci treba određeno vrijeme da “zagrizu” nešto novo. Kad se jednom upoznaju s nekom pričom ona im postane omiljena pa će od vas tražiti da je čitate opet i iznova pa opet i iznova. Što će dijete više biti upoznato s pričom to će mu biti draža dok će vama sve više ići na živce. Nemojte djetetu nikad reći da vam je priča već dosadna. S vremenom će samo izgubiti interes za nju, ne brinite.

5. Čitanje, dio rituala pred odlazak na spavanje

Neka knjiga postane dio malog rituala odlaska pred spavanje. Nema ničeg ljepšeg nego se ušuškati uz mališana uz jednu divnu priču koja će ga odvesti u la-la land. I priče pred spavanje moraju biti dobre i nježne kako dijete ne bi imalo noćne more.

Ionako, čitanje je jedan od najboljih načina uspavljivanja za odrasle. Utabajte put toj dobroj navici smiley

Odvedite dijete i u knjižnicu. Koje dijete ne voli kad je nečega puno i ne voli nove stvari. Odlasci u knjižnicu gdje dijete samo može izabrati svoje knjige uvijek su poseban doživljaj. 

Čitanje je bitno baš kao i igra. Čitanjem djetetu stvorite lijepe uspomene iz djetinjstva i dobru naviku koja će ga pratiti cijelog života. 

Prve slikovnice za male čitače